Vize: Sadik Ahmetović demantovan u Briselu!

Sadik Ahmetović: Ponovno uvođenje viza za građane BiH?

Evropska komisija potvrdila je danas da bi za građane Bosne i Hercegovine mogao ponovo biti uveden vizni režim, zbog velikog priliva azilanata u evropske zemlje od novembra 2010. godine, objavio je internet portal Euractiv.

“Treba da bude jasno da, ukoliko neke zemlje zapadnog Balkana ne budu ispunjavala svoje obaveze i na odgovarajući način i brzo ne odgovore na zabrinutost evropskog bloka po pitanju povećanja broja neosnovanih zahtjeva za azil, moguće je da će biti ugrožen uspjeh uspostavljanja bezviznog režima”, rekao je Mikele Cherkone, portparol komesara EU za unutrašnja pitanja Sesilije Malmstrom.

(SRNA, 26. 9. 2011.)

***

Bezvizni režim za građane BiH nije ugrožen i nije stiglo nikakvo zvanično upozorenje iz Brisela o njegovom kršenju, izjavio je za RTV Slon Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, komentarišući pisanja nekih medija.

(TV Slon, 22. 9. 2011.)

Komentar:

Ukoliko institucije EU ne rade subotom i nedjeljom, onda je nemoguće da Sadik Ahmetović “nije dobio nikakvo zvanično pismo” iz Brisela u kojem ga makar upozoravaju na i najmanju mogućnost ponovnog uvođenja viza za građane BiH. Ili Ahmetović nije provjeravao poštu blagovremeno, ili portparol Sesilije Malmstrom ne zna o čemu priča. Prosudite sami ko je “u pravu” – ministar sigurnosti BiH ili komesar EU za unutrašnja pitanja?

BiH je 1991. godine imala više od 631 hiljade zaposlenih

Ministrica finansija FBiH Jelka Miličević govorila je nedavno o porastu zasposlenih u FBiH, a posljednje podatke...

Jedan član Predsjedništva BiH nije vrhovni komandant Oružanih snaga BiH

Zakona o odbrani BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH jasno kažu da Ministarstvo odbrane BiH nije, kako Dodik kaže, nadležno njemu, niti da je jedan član Predsjedništva BiH vrhovni...Parlamentarnoj skupštini NATO-a podijeljen dokument koji nema obavezujući karakter

Učestvujući u radu "Rouz-Rot" seminara Parlamentarne skupštine NATO-a u Briselu 25.04.2019. godine, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Nenad Stevandić, kako je navedeno,...