BiH korak bliže dobijanju dozvole za izvoz crvenog mesa

Posljednjih mjeseci svjedoci smo uspješnih pregovora kada je u pitanju pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), te nastojanja da se ispregovara i pribavljanje potrebnih dozvola za izvoz mesnih proizvoda iz BiH u EU. Dobijanje dozvola za izvoz proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, krompira i dr., uvijek su ostajali u sjeni nemogućnosti izvoza crvenog mesa iz BiH. 

Ministar Šarović često napominje da je crveno meso ključni proizvod za koji je potrebno ispuniti uslove EU i dobiti dozvolu za izvoz, ali i da je put do tog cilja dug i težak.

Mislim da je to vrlo važno. Željeli bi da produbimo naše odnose s nekim zemljama s kojim možemo da ostvarimo bolju ekonomsku saradnju ne samo zemlje CEFTA-e, ne samo zemlje EU nego Rusija, Kina i Turska kao važne zemlje, ali i zemlje Zaljeva koje sve više interesuju robe iz BiH. Naš cilj je apsolutno članstvo u WTO, ako ne na završnom samitu u decembru u Argentini onda u 2018. Mislim da apsolutno to ne bi trebali propustiti, takvu priliku. Željeli bi da dalje napredujemo u zakonodavstvu i dostizanju standarda u EU za one proizvode koje još ne možemo da izvozimo u EU. Napast ćemo svakako kroz projekat ispunjenja uslova za crveno meso, te konzumna jaja, ako to ne stignemo sada. Crveno meso bi, naime, ostalo posljednje od ključnih proizvoda. Ima i mnogo toga još. Mislim da bez obzira na rovitu, turbulentnu političku situaciju da ćemo mi odgovoriti svojoj svrsi i biti uspješni u 2018. godini.

(Mirko Šarović, 26.10.2017.)

Šarović je itekao bio svjestan složenosti procedura s kojima se BiH suočava, te svih nedostataka koje BiH mora otkloniti kako bi mogla izvoziti crveno meso u zemlje članice EU.

Ali, očekujem da u što skorije vrijeme dostignemo standard i dobijemo dozvolu za izvoz hrane životinjskog porijekla, prije svega različitih vrsta crvenog mesa, mesa peradi, hrane od životinjskog porijekla, mlijeka i mliječnih proizvoda. Znamo u skladu sa nalazima ruske inspekcije koja je bila kod nas prije izvjesnog vremena koje su to mjere koje treba da preduzmemo, odnosno nedostaci koje treba da otklonimo. Ostalo ih je još dva-tri ako mogu tako da ih nazovem brojem i vjerujem da je to dostižno.

(Mirko Šarović, 26.10.2017.)

Da BiH radi na otklanjanju nedostataka i realizaciji “projekta ispunjenja uslova za crveno meso”, kako ga je nazvao ministar Šarović, potvrdila su nadležna tijela Evropske komisije odobravanjem Plana praćenja rezidua za “crveno meso” (meso goveda, ovaca i svinja), četiri mjeseca nakon Šarovićeve izjave.

Kontrola rezidua ima za cilj zaštitu zdravlja potrošača i osiguranje uslova za nesmetanu trgovinu životinjama i proizvodima životinjskog podrijetla.

Već nekoliko godina Kancelarija za veterinarstvo BiH i nadležna inspekcijska tijela i službe iz Republike Srpske i Federacije BiH vrše pripreme i implementiraju planove praćenja rezidua kod živih životinja i sirovina životinjskog porijekla, a za provođenje ove aktivnosti Vijeće ministara svake godine iz budžeta obezbjeđuje sredstva u iznosu od 550.000 KM. Slijedi uvrštavanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja koje imaju odobren Plan praćenja rezidua.

(Mirko Šarović, 23.02.2018.)

Izradom adekvatnog “Plana praćenja rezidua” za crveno meso (meso goveda, ovaca i svinja) od strane nadležnih bh. institucija, i njegovim odobravanjem od strane ovlaštene EU komisije, načinjen je prvi veći korak u procesu dobijanja dozvole za izvoz crvenog mesa iz BiH u EU, zbog čega Mirko Šarović dobija ocjenu radi se na tome.

Istinomjer će i dalje pratiti procedure vezane za dobijanje dozvole za izvoz crvenog mesa iz u BiH u EU.

 

(istinomjer.ba)

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju...

RS: Obavljanje pravnih poslova elektronskim putem

Prema najavi direktora Agencije za informaciono društvo Republike Srpske, Srđana Rajčevića, od sredine naredne godine građanima/kama RS biće omogućeno brže i efikasnije obavljanje pravnih poslova...Formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo je moguće bez SDA?

Sastanak i dogovori o formiranju postizborne vlasti na nivou Kantona Sarajevo najavljen je za sutra, 19.10.2018. godine. Inicijator i domaćin sastanka je Naša stranka, a ideja vodilja pregovora ove...