Nedosljedno

Zukić: Podržavamo proteste sve dok nisu protiv nas

Amir_Zukic“Protesti građana u Tuzli i Sarajevu su orkestrirani protesti, koji koriste tešku socijalnu situaciju u zemlji. Zahtjevi građana su opravdani, ali mislim da to rade centri koji žele da izazovu što veći haos u BiH i pored onoga koji imamo.“

U BiH je, ističe, problem što će se ekonomski protesti izroditi u nešto drugo “pa ćemo dobiti još težu situaciju“.

“Mislim da su ti centri van BiH”, kaže Zukić.

Amir Zukić, delegat SDA u Domu naroda Parlamenta FBiH

(Fena, 06.02.2014.)

Komentar:

Zanimljivo je posmatrati kako domaći političari i političke partije, u skladu sa aktuelnom političkom situacijom, mjenjaju svoje stavove brzinom svjetlosti. Ni komentari na proteste radnika koji već dva dana traju u Tuzli nisu bili izuzetak u tom pogledu.

Nakon izbijanja protesta u Tuzli, Općinski odbor SDA Tuzla dao je podršku zahtjevima radnika i osudio upotrebu sile od strane policije. No, nakon što su nezadovoljni građani/ke izašli na ulice i u kantonu Sarajevo, delegat ove stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH, Amir Zukić, oglasio se u potpuno drugačijem tonu i izjavio kako su protesti orkestrirani od strane “centara izvan BiH”.

Protesti vjerovatno ne bi bili “orkestrirani” da su se nastavili održavati samo u Tuzli, u kantonu u kojem je SDA opozicija i u kojem je ova stranka, odmah po izbijanju protesta, pohitala izraziti brigu za radnike, o čijoj sudbini su i sami donedavno odlučivali i čija su preduzeća privatizovana upravo u vrijeme kada je SDA obnašala vlast u ovom kantonu.

Međutim, kako su se u znak podrške tuzlanskim radnicima tokom današnjeg dana građani počeli okupljati u drugim gradovima, poput Sarajeva ili Zenice, ispred kantonalnih vlada u kojima SDA ima većinu, ton podrške gotovo je nestao, a protesti su postali “organizovani od centara izvan BiH”, kako je ustvrdio Zukić.

Stoga možemo konstatovati kako Amir Zukić i njegova stranka, nakon širenja protesta u zemlji, nisu ostali dosljedni ranijoj podršci obespravljenim radnicima, nego su pohitali da za vlastiti nerad i svakodnevno omalovažavanje građana, optuže „centre koji hoće da naprave haos u BiH“.

Građani bi se ovdje s pravom mogli zapitati – da li je veći haos uopšte moguć?

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!