Neistina

Zukić: Kebo me (ne)prijateljski odbio

Amir Zukić
Amir Zukić

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Amir Zukić izjavio je večeras Feni da prema informacijama kojima raspolaže, potpredsjednik Federacije BiH i doskorašnji član Predsjedništva SDA Mirsad Kebo nije napustio stranku kako su to prenijeli neki mediji.

“Objasnio sam mu da je on dugogodišnji član SDA koji je učestvovao u donošenju stranačkih odluka dugi niz godina, da je to dio njegovom ličnog političkog opusa i da je uime stranke obnavljao mnogo državnih funkcija i da to treba cijeniti i poštovati, kazao je on. (…)

Nakon novih sinoćnjih, “prijateljskih razgovora” s Kebom, Zukić kaže da je uočio da potpredsjednik FBiH razumije situaciju i da bi naredne sedmice trebalo da sjedne s predsjednikom i zamjenikom predsjednika SDA, Sulejmanom Tihićem i Bakirom Izetbegovićem, kako bi se dogovorio način njegovog djelovanja unutar SDA, ali i naredni koraci kada je u pitanju federalna vlast.

(Slobodna Bosna, 02.02. 2013.)

Komentar:

Prijateljski ili ne, Kebo je nekoliko sati nakon Zukićeve izjave (čak i javno) demantovao generalnog sekretara SDA: “Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo istupio je, na vlastiti zahtjev, iz Stranke demokratske akcije i do daljnjeg neće davati izjave niti komentarisati razloge tog čina. Kebo izražava veliko poštovanje članstvu Stranke demokratske akcije i duboko žali što je morao donijeti ovako mučnu odluku.” (Klix.ba, 4. 2. 2013.) Pored toga Kebo se i javno ogradio od Zukićeve izjave.

Šta je pozadina odnosa na relaciji Kebo – Zukić – Tihić – Izetbegović još uvijek nije poznato. No, Kebina odluka da napusti stranku samo par dana nakon konvencije SDA indikativna je. Svakako, Zukić od Istinomjera dobija “neistinu”, jer je jasno da je njegova izjava bila ništa drugo do kupovina vremena i pokušaj kontrole štete.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!