Ispunjeno

ZDK: Usvojena Uredba o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u ZDK, kojom se regulira postupak zapošljavanja tako da će ubuduće na javnim konkursima zaposlenje dobiti prvorangirani kandidati sa liste najuspješnijih.

Podsjećamo, na prvoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za područje ZDK premijer ovog kantona, Mirza Ganić govorio je o donošenju nove Uredbe, te naglasio da će Uredba vrlo brzo biti usvojena od strane Vlade ZDK.

Razgovarajući o prijedlogu Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru na prostoru kantona usvojili smo više od 90 posto prijedloga i primjedbi, koje su došle u fazi izrade ovog prijedloga, a danas je otvoreno još nekoliko stvari, te je resorno Ministarstvo zaduženo da sve to razmotri, kako bi ovaj dokument mogao biti uskoro na Vladi ZDK.

Mirza Ganić, 23.05.2019.

Uredba koju je usvojila Vlada ZDK odnosi se na “postupak zapošljavanja u zavodima, agencijama, direkcijama, pravnim licima sa javnim ovlaštenjima na teritoriji ZDK, javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivač ZDK, Grad ili općina, te u privrednim društvima u kojima ZDK, Grad ili općine učestvuju sa više od 50 posto ukupnog kapitala”.

Uredba se ne odnosi na postupak prijema radni odnos državnih službenika i namještenika u organima državne službe, kao i na postupak zapošljavanja u javno-obrazovnim ustanovama u državnoj svojini, koji su regulisani posebnim zakonima i podzakonskim propisima.

Komentirajući značaj nedavno usvojene Uredbe premijer ZDK, Mirza Ganić rekao je sljedeće:

Mi smo drugi kanton u Federaciji BiH koji je uredio ovu oblast na ovakav način. Kvalitetnim podzakonskim aktom želimo spriječiti mogućnost zloupotreba prilikom zapošljavanja, a istovremeno imati funkcionalnu Uredbu koja će omogućiti transparentnost i dati priliku najboljim.

Mirza Ganić, 29.05.2019.

Kako je pojašnjeno iz resornog ministarstva, dosadašnja uredba je pretrpjela značajnu transformaciju, a Ministarstvo za rad ZDK je, “s ciljem obezbjeđenja transparentnosti u pripremi propisa”, provelo konsultacije sa sindkatom BiH – Kantonalni odbor ZDK, Udruženjem poslodavaca ZDK, Timom Vlade ZDK za borbu protiv korupcije te organizacijom Transparency International BiH.

Inače, Vlada Kantona Sarajevo u martu ove godine usvojila je Uredbu koja propisuje da “isključivo najuspješniji kandidat s liste mora biti primljen u radni odnos” u javnom sektoru u KS, a ne kao što je u nekim propisima “ostavljena mogućnost diskrecionog prava rukovodiocu da odabere jednog od tri prvorangiranih kandidata.”

Obzirom da je Uredba usvojena na sjednici Vlade ZDK, održanoj 29. maja tekuće godine, Istinomjer obećanju Mirze Ganića da će Uredba uskoro biti pred Vladom ZDK daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!