Analize

Gradnja regionalnog vodovoda “Plava voda” neće početi sredinom 2020. godine

Iako je gradnja Regionalnog vodovoda “Plava voda” koji bi vodom trebao snabdijevati više općina u centralnoj Bosni, od Travnika do Zenice, trebala početi u junu 2020. godine, to se još uvijek neće desiti, s obzirom da se prema posljednjim informacijama kasni sa konačnim odabirom izvođača radova na ovom projektu.

Nakon što je Evropska Banka za obnovu i razvoj (EBRD) zbog neispoštovanih rokova dala ultimatum JP “Regionalni vodovod Plava voda” da do kraja juna 2019. godine mora biti riješena sva potrebna dokumentacija kako bi započela realizacija ovog projekta, intenzivirane su aktivnosti na realizaciji ovog dugo najavljivanog projekta. Postojeće nedoumice oko toga da li Fond za zaštitu FBiH okoliša ima obavezu u pogledu obezbjeđenja garancija za kredit, otklonjene su sredinom maja 2019. godine godine, što je tada potvrdio premijer ZDK, Mirza Ganić.

ZDK je ranije donesenim odlukama potvrdio da je opredijeljen za projekt, međutim evidentno je da su postojala pogrešna shvatanja pojma bankovne garancije koju treba da osigura svaki nivo koji je uključen u realizaciju projekta. Imali smo nerazumijevanje Fonda za zaštitu okoliša FBiH, koji je odbijao dati garancije. Otklonili smo sve te nedoumice i u fazi smo rješavanja problema u zastoju projekta, koji je posebno značajan za građane Zenice. Odmah nakon dolaska na čelo Vlade održao sam sastanak sa Upravom JP Plava voda, a nedugo nakon toga i novi sastanak na kojem smo se saglasili da Fond ima obavezu da izda mjenice za iznos s kojim učestvuje u finansiranju projekta. Uskoro će doći do potpisivanja ugovora između ZDK-a i JP Plava voda.

Mirza Ganić, 19. maj 2019.

Podsjećamo, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Fuad Čibukčić uputio je 23. aprila 2019. godine dopis svim stranama, učesnicama u projektu “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda”, a povod za njegovo slanje bilo je saopštenje Vlade ZDK u kom je između ostalog kao jedan od razloga zastoja projekta navedeno i da “Fond za zaštitu okoliša FBiH, koji je jedan od potpisnika ugovora o garanciji, nije spreman za svoj dio finansijskog učešća u projektu izdati validne garancije.”

Sredinom juna ove godine potpisan je predugovor o zajmu za Projekt regionalni vodovod Plava voda i ugovora u vezi sa otplatom kredita za Projekt “Plava voda” između Vlade Zeničko-dobojskog kantona i JP “Plava voda“ d.o.o. Travnik. Dokument su u sjedištu Vlade ZDK-a potpisali premijer ovog kantona Mirza Ganić i direktor JP “Plava voda“ d.o.o. Travnik Ernad Granić, te je on proslijeđen Ministarstvu finasija FBiH.

Ostaje nam da ugovor proslijedimo prema FBiH, jer i oni moraju potpisati zajedno sa kantonom i tada se ulazi u drugu fazu, koju diktira i EBRD. ZDK je potvrdio opredjeljenost da uđe u jedan veliki projekt, koji je infrastrukturni i omogućit će novo zapošljavanje. S druge strane, obezbjeđujemo da građani Grada Zenice u kontinuitetu imaju pitku vodu i u narednom periodu.”

Mirza Ganić, 20. juni 2019.

U julu 2019. godine JP RV “Plava voda” je objavilo poziv za iskazivanje interesa za nadzor nad izvođenjem radova, a kako je tada najavljeno, u narednih mjesec dana se očekivala i objava pretkvalifikacionog dokumenta za izbor izvođača radova.

Kako se vidi iz informacija sa zvanične web stranice JP RV “Plava voda”, javni poziv za pretkvalifikaciju za tender za izbor izvođača radova gradnje vodovoda objavljen je u septembru ove godine.

Kako je navedeno u objavljenm dokumentu, rezultati prekvalifikacija su trebali biti poznati u novembru 2019. godine, dok se raspisivanje poziva na prvi krug tendera očekivalo u decembru iste godine. Drugi krug javnog poziva, kako je navedeno, trebao je biti raspisan u martu 2020. godine, dok je konačni izvođač radova trebao biti poznat u junu, kada je trebala početi i gradnja regionalnog vodovoda “Plava voda”.

Međutim kako je prilikom sastanka sa ponuđačima koji su prošli prvi krug tendera za odabir izvođača radova, u junu 2020. godine saopćio direktor JP RV “Plava voda” Ernad Granić, sa aktivnostima se kasni, a kako je rekao u razgovoru za Radio slobodna Evropa, u idealnim uslovima finalni tender bi mogao biti raspisan tek u decembru, a također je potvrdio i da je naša zemlja već platila “penale” zbog nekorištenja kreditnih sredstava.

Mi od doma naroda čekamo praktično formalnu odluku da se samo već potvrdi što je dogovoreno. I na niovou države i na nivou FBiH da se usvoji zaduženje prema banci CEFT. Mi dok to čekamo sad će skoro 6 ili 7 mjeseci. Sličnu situaciju imamo i sa grantom SIDA-e gdje čekamo na državnom nivou da Parlament samo formalno digne ruku za nešto što je već dogovoreno, da država primi grant, međutim to traje.

Ernad Granić, 18. juni 2020.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora, Vjekoslav Bevanda potpisao je 20. novembra prošle godine sa direktoricom Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH, Manuelom Naessl ugovor o grantu između BiH i EBRD-a u vrijednosti dva milijuna eura, koje Švedska agencija za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA) donira kao potporu projektu regionalnog vodovoda Plava voda.

Ipak prema posljednjim informacijama konačni izvođač radova na ovom projektu o kojem se priča preko 30 godina, mogao bi biti izabran do kraja ove godine, što znači da gradnja vodovoda koji bi pitkom vodom trebao snabdijevati oko 250.000 stanovnika u Zenici, Travniku, Novom Travniku i Busovači, neće početi prije naredne građevinske sezone.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!