Radi se na tome

Gradnja regionalnog vodovoda “Plava voda” mogla bi početi sredinom 2020. godine

Nakon što je Evropska Banka za obnovu i razvoj (EBRD) zbog neispoštovanih rokova dala ultimatum JP “Regionalni vodovod Plava voda” da do kraja juna 2019. godine mora biti riješena sva potrebna dokumentacija kako bi započela realizacija ovog projekta, intenzivirane su aktivnosti na realizaciji ovog dugo najavljivanog projekta.

Postojeće nedoumice oko toga da li Fond za zaštitu FBiH okoliša ima obavezu u pogledu obezbjeđenja garancija za kredit, otklonjene su sredinom maja ove godine, što je tada potvrdio premijer ZDK, Mirza Ganić.

ZDK je ranije donesenim odlukama potvrdio da je opredijeljen za projekt, međutim evidentno je da su postojala pogrešna shvatanja pojma bankovne garancije koju treba da osigura svaki nivo koji je uključen u realizaciju projekta. Imali smo nerazumijevanje Fonda za zaštitu okoliša FBiH, koji je odbijao dati garancije. Otklonili smo sve te nedoumice i u fazi smo rješavanja problema u zastoju projekta, koji je posebno značajan za građane Zenice. Odmah nakon dolaska na čelo Vlade održao sam sastanak sa Upravom JP Plava voda, a nedugo nakon toga i novi sastanak na kojem smo se saglasili da Fond ima obavezu da izda mjenice za iznos s kojim učestvuje u finansiranju projekta. Uskoro će doći do potpisivanja ugovora između ZDK-a i JP Plava voda.

Mirza Ganić, 19.05.2019.

Podsjećamo, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Fuad Čibukčić uputio je 23. aprila 2019. godine dopis svim stranama, učesnicama u projektu “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda”, a povod za njegovo slanje bilo je saopštenje Vlade ZDK u kom je između ostalog kao jedan od razloga zastoja projekta navedeno i da “Fond za zaštitu okoliša FBiH, koji je jedan od potpisnika ugovora o garanciji, nije spreman za svoj dio finansijskog učešća u projektu izdati validne garancije.”

Sredinom juna ove godine potpisan je predugovor o zajmu za Projekt regionalni vodovod Plava voda i ugovora u vezi sa otplatom kredita za Projekt “Plava voda” između Vlade Zeničko-dobojskog kantona i JP “Plava voda“ d.o.o. Travnik. Dokument su u sjedištu Vlade ZDK-a potpisali premijer ovog kantona Mirza Ganić i direktor JP “Plava voda“ d.o.o. Travnik Ernad Granić, te je on proslijeđen Ministarstvu finasija FBiH.

Ostaje nam da ugovor proslijedimo prema FBiH, jer i oni moraju potpisati zajedno sa kantonom i tada se ulazi u drugu fazu, koju diktira i EBRD. ZDK je potvrdio opredjeljenost da uđe u jedan veliki projekt, koji je infrastrukturni i omogućit će novo zapošljavanje. S druge strane, obezbjeđujemo da građani Grada Zenice u kontinuitetu imaju pitku vodu i u narednom periodu.”

Mirza Ganić, 20.06.2019.

U julu 2019. godine JP RV “Plava voda” je objavilo poziv za iskazivanje interesa za nadzor nad izvođenjem radova, a kako je tada najavljeno, u narednih mjesec dana se očekivala i objava pretkvalifikacionog dokumenta za izbor izvođača radova.

Kako se vidi iz informacija sa zvanične web stranice JP RV “Plava voda”, javni poziv za pretkvalifikaciju za tender za izbor izvođača radova gradnje vodovoda objavljen je u septembru ove godine.

Kako je navedeno u objavljenm dokumentu, rezultati prekvalifikacija bi trebali biti poznati u novembru, dok se raspisivanje poziva na prvi krug tendera očekuje u decembru ove godine.

Drugi krug javnog poziva, kako je navedeno, biće raspisan u martu 2020. godine, dok bi konačni izvođač radova trebao biti poznat u junu iste godine, kada bi trebala početi i gradnja regionalnog vodovoda “Plava voda”.

Osim toga, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora, Vjekoslav Bevanda potpisao je 20. novembra ove godine sa direktoricom Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH, Manuelom Naessl ugovor o grantu između BiH i EBRD-a u vrijednosti dva milijuna eura, koje Švedska agencija za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA) donira kao potporu projektu regionalnog vodovoda Plava voda.

Istinomjer će i dalje pratiti dinamiku realizacije ovog projekta, a s obzirom da su aktivnosti u vezi izbora izvođača radova započete, Istinomjr će ranija obećanja premijera ZDK, Mirze Ganića o skorom početku izgradnje vodovoda ocijeniti sa radi se na tome.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!