Nove najave skorog početka realizacije projekta regionalnog vodovoda “Plava voda”

Nakon što je Evropska Banka za obnovu i razvoj (EBRD) zbog neispoštovanih rokova dala ultimatum JP “Regionalni vodovod Plava voda” da do kraja juna mora biti riješena sva potrebna dokumentacija kako bi započela realizacija ovog projekta, iz Vlade ZDK posljednjih dana mogli smo čuti najave skorog potpisivanja ugovora sa JP “Plava voda” čime bi se odblokirao cijeli proces. 

Postojeće nedoumice oko toga da li Fond za zaštitu FBiH okoliša ima obavezu u pogledu obezbjeđenja garancija za kredit, kako tvrdi novoizabrani premijer Vlade ZDK, Mirza Ganić su otklonjene.

ZDK je ranije donesenim odlukama potvrdio da je opredijeljen za projekt, međutim evidentno je da su postojala pogrešna shvatanja pojma bankovne garancije koju treba da osigura svaki nivo koji je uključen u realizaciju projekta. Imali smo nerazumijevanje Fonda za zaštitu okoliša FBiH, koji je odbijao dati garancije. Otklonili smo sve te nedoumice i u fazi smo rješavanja problema u zastoju projekta, koji je posebno značajan za građane Zenice. Odmah nakon dolaska na čelo Vlade održao sam sastanak sa Upravom JP Plava voda, a nedugo nakon toga i novi sastanak na kojem smo se saglasili da Fond ima obavezu da izda mjenice za iznos s kojim učestvuje u finansiranju projekta. Uskoro će doći do potpisivanja ugovora između ZDK-a i JP Plava voda.

Mirza Ganić, 19.05.2019.

Podsjećamo, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Fuad Čibukčić uputio je 23. aprila 2019. godine dopis svim stranama, učesnicama u projektu “Igradnja regionalnog vodovoda Plava voda”, a povod za njegovo slanje bilo je saopštenje Vlade ZDK u kom je između ostalog kao jedan od razloga zastoja projekta navedeno i da “Fond za zaštitu okoliša FBiH, koji je jedan od potpisnika ugovora o garanciji, nije spreman za svoj dio finansijskog učešća u projektu izdati validne garancije.”

Stvarni razlog zastoja realizacije Projekta nije Fond, već drugi akteri koji do sada nisu potvrdili svoje učešće u projektu, niti obezbijedili potrebna sredstva osiguranja kreditnog zaduženja, u skladu sa zahtjevima EBRD-a. (…) Fond za zaštitu okoliša FBiH, koji je jedan od potpisnika Ugovora o garanciji, nije spreman za svoj dio finansijskog učešća u projektu izdati validne garancije, a što dovodi Zeničko-dobojski kanton u pravnu i finansijsku nesigurnost.”

Fuad Čibukčić, Dopis, 23.04.2019.

Nekoliko dana kasnije održan je i sastanak u sjedištu Vlade Srednjobosanskog kantona u Travniku, kojem su, pored predstavnika SBK-a i JP Regionalni vodovod Plava voda d.o.o. Travnik, prisustvovali premijer ZDK Mirza Ganić sa ministrima finansija Josipom Lovrićem i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mirnesom Bašićem, te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Fond je dužan da dostavi instrument osiguranja – mjenice Javnom preduzeću Regionalni vodovod Plava voda d.o.o. Travnik koje će potom isti instrument osiguranja – mjenice, izdati prema Srednjobosanskom kantonu i Zeničko-dobojskom kantonu. Realizacijom ovog zaključka steći će se uslovi da Vlada ZDK postupi prema odluci kantonalne Skupštine i pristupi potpisivanju supsidijarnog podugovora o zajmu kojim će se omogućiti efektivnost kredita EBRD-a (…) Fond za zaštitu okoliša FBiH, bez obzira što u projektu učestvuje kao donator, dužan je dostaviti instrument obezbjeđenja – mjenicu, oko čega je na drugom sastanku postignuta saglasnost.”

Mirza Ganić, 29.04.2019.

Sudeći prema već ranijim upućenim upozorenjima strpljenje EBRD-a neće dugo trajati, a Istinomjer će pratiti da li će “uskoro doći do potpisivanja ugovora između ZDK-a i JP Plava voda”.

(Istinomjer.ba)

Hoće li ovaj put RS ipak tužiti FBiH?

Premijer Republike Srpske (RS), Radovan Višković najavio je za kraj juna podnošenje tužbe protiv Federacije Bosne i...

Most u Srpskim Toplicama do kraja iduće godine?

Novi most u Srpskim Toplicama trebao bi biti izgrađen do kraja iduće godine, a prema riječima gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića radovi na izgradnji mosta mogli bi započeti “krajem ljeta i...Do jeseni će biti izgrađen gasovod od Bijeljine do Prijedora?

Nakon nedavno održanog sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u okviru Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik najavio je realizaciju...