Neispunjeno

Nacrt zakona o Javnom RTV sistemu u BiH neće se naći u proceduri do kraja 2021. godine

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 27. maja 2021. godine, ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović najavio je da će se nacrt novog zakona o Javnom RTV sistemu Bosne i Hercegovine naći u proceduri do kraja 2021. godine.

FOTO: Srpska Info
FOTO: Srpska Info

Odgovarajući na pitanje poslanice Marine Pendeš “kada će spomenuti zakon biti donesen zbog potrebe Hrvata u BiH da dobiju svoj TV kanal na hrvatskom jeziku”, Mitrović je istakao da bi nacrt ovog zakona trebao biti upućen u proceduru tokom četvrtog kvartala 2021. godine.

Novi zakon bi trebao da se u formi nacrta pojavi u četvrtom kvartalu.

Vojin Mitrović, 27.5.2021.

Podsjećamo, spomenutim zakonom se uređuje oblast javnog radiotelevizijskog emitiranja u Bosni i Hercegovini, međusobni odnosi javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini i njihovo finansiranje, kao i izbor upravnih organa. Direktiva koja se transponira, odnosno neki njeni dijelovi, jeste DIREKTIVA 2010/13/EU Evropskog parlamenta i Vijeća od 10.3.2010. godine (Direktiva o audiovizuelnim medijskim uslugama) o koordinaciji određenih odredbi utvrđenih zakonima i drugim propisima u državama članicama o pružanju audiovizuelnih medijskih usluga.

Kako se do kraja godine nisu pojavile nove informacije, Istinomjer je kontaktirao nadležno ministarstvo, čiji odgovor prenosimo u cijelosti:

Ovim putem skrećemo pažnju da se ne radi o novom Zakonu o javnom RTV servisu u BiH, već o novom Zakonu o javnom RTV sistemu u BiH. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH (u daljem tekstu: Ministarstvo) je u Plan i program rada Vijeća ministara BiH za 2021. godinu uvrstilo Prijedlog zakona o Javnom RTV sistemu u BiH, čime bi se otklonili određeni nedostaci postojećeg Zakona i jasnije definirali odnosi između Javnih RTV servisa u BiH. Ministarstvo je potom formiralo Radnu grupa za izradu predmetnog Zakona koju čine predstavnici Ministarstva, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstva prometa i komunikacija Federacije BiH, te Odbora sistema Javnog RTV sistema Bosne i Hercegovine. Pojedinim članovima delegiranim od strane Odbora Sistema je istekao mandat, te je Ministarstvo više puta zatražilo od Odbora sistema da izvrši zamjenu tih članova kako bi Radna grupa mogla nesmetano nastaviti svoj rad. Imajući u vidu da Odbor sistema nije održao sjednicu još od maja 2019. godine, do danas nije izvršena zamjena članova kojima je istekao mandat, te tako nisu dostavili potrebne osnovne principe u vidu teza na kojima se zasniva tekst zakona, čime nije realizovan jedan od zaključaka sa sastanaka Radne grupe. Kako bi se prevazišao postojeći zastoj u radu Radne grupe, nadležni Sektor za komunikacije i informatizaciju u Ministasrtvu je izradio prijedlog nacrta Zakona o Javnom RTV sistemu u Bosni i Hercegovini, te je isti dostavljen svim članovima Radne grupe, bez obzira na status, na eventualne primjedbe, prijedloge i komentare. Da bi tekst novog Zakona o javnom RTV sistemu u BiH bio upućen u propisanu proceduru, potrebno je da Radna grupa u skladu sa svojim Poslovnikom o radu verifikuje isti. Nažalost zbog naprijed navedenih razloga, te drugih objektivnih faktora koji su utjecali na ovakvo stanje, navedeni Prijedlog Zakona do kraja 2021. godine neće biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja.

Odgovor na medijski upit, 27.12.2021.

S obzirom na činjenicu da do kraja 2021. godine nacrt novog zakona o javnom RTV sistemu neće biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja, Istinomjer spomenuto obećanje ministra Vojina Mitrovića ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!