Most Svilaj

Priča o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, koji bi trebao povezati hrvatski autoput sa koridorom VC kroz BiH, stara je skoro osam godina. Nakon treće tenderske procedure, i milionske odštete koju je BiH morala platiti, jer po okončanju tendera nije na vrijeme uvela u posao austrijsku kompaniu “Štrabag”, u septembru 2016. godine postavljen je kamen temeljac za most Svilaj. Ugovor o izgradnji mosta potpisan je sredinom jula 2016. godine, a završetak radova planiran je za 28. maj 2019. godine

Kako sada stvari stoje, rok za završetak radova bi mogao biti i ispoštovan, obzirom da je do sada završeno oko 55% radova na izgradnji mosta Svilaj.

U decembru prošle godine, komentirajući trenutnu dinamiku radova na izgradnji mosta Svilaj, iz ministarstva su naglasili da je ovaj most jedan od prioriteta kada su u pitanju infrastrukturni projekti, te da će biti završen u maju 2019. godine.

Krajnji rok za završenje mosta jeste 28.05.2019. godine. Mi ćemo svakako poduzeti sve da to bude i nešto ranije. Most preko rijeke Save je ključni infrastrukturni projekt cestovne infrastrukture, posebice kada se radi o Koridoru 5C. Dakle, radi se o praktično završnoj spojnoj točci preko rijeke Save sa Republikom Hrvatskom. Nažalost, zbog niza objektivnih i subjektivnih okolnosti, koje su već sad predmetom i drugih postupaka, evo, u prethodnom razdoblju to nije bilo gotovo. No, smogli smo snage, i naših, evo možemo reći tako, angažmana da smo sve aktivnosti oko početka radova, i dobar dio radova već priveli kraju.

(Igor Pejić, sekretar ministarstva komunikacija i prometa BiH, 12.12.2017.)

Kako bismo provjerili da li se radovi odvijaju u skladu sa predviđenom dinamikom, Istinomjer je sredinom februara ove godine kontaktirao sekretara ministarstva komunikacija i prometa BiH, Igora Pejića.

Svi radovi se odvijaju po dinamičkom planu. U ovom momentu imamo 42 % završenih radova od 100 %, dakle od ukupnih radova. Most će biti u funkciji i prije najavljenog roka, obzirom da ne očekujemo poplave ili druge okolnosti zbog kojih bi moglo doći do zastoja. Izvođaču radova se redovno izmiruju obaveze, u roku se dostavljaju fakture.

(Igor Pejić, sekretar ministarstva komunikacija i prometa BiH, 16.02.2018.)

Proteklih dana urađena je analiza dinamičkog i finansijskog plana, odnosno potpuno okončanih radova na izgradnji mosta Svilaj. Usprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, ukupna realizacija radova na izgradnji mosta u ovom trenutku iznosi 55%.

Od ukupno 184 betonska pilota, odnosno šipa, izgrađen je 181, odnosno više od 99%;

– u postupku izrade su stupišta S3 i S4, na kojima se završavaju čelične talpe ili su završene, što je slučaj sa stupištem S3;

– od ukupno 5.300 tona čelika, radionički su završene 3.723 tone, odnosno nešto više od 71%, a isporuka segmenata na gradilište se odvija u kontinuitetu;

– od ukupno 102 čelična segmenta, na mostu su postavljena 52, odnosno 51%;

– trenutni kumulativni plan finansijske realizacije jest 11.335.331,86 €, a realizirano je 12.258.870,16 €, te je kumulativna finansijska realizacija oko 108%.

(Saopštenje Ministarstva prometa i komunikacija BiH, 20.07.2018.)

Istinomjer će i dalje pratiti izgradnju mosta Svilaj, i da li će u najavljenom roku biti okončani radovi. Za sada Ministarsvo komunikacija i prometa BiH, na čelu sa ministrom Ismirom Juskom dobija ocjenu radi se na tome.

 

 

(Istinomjer.ba)

Tešanj: Uređenje Poslovne zone Glinište

Kako je ranije i najavljeno, projekat izgradnje sistema prikupljanja otpadnih voda u tešanjskoj Poslovnoj zoni...

Pomoć Vlade FBiH zavidovićkoj Krivaji

Za vrijeme mandata odlazeće Vlade FBiH više puta smo svjedočili protestima radnika/ca zavidovićke Krivaje koja je u stečaju. Razlozi radničkih protesta bili su privatizacija, zatim “sumnjiva” prodaja...


SDA o SDP-u: Ranije “neiskusni i nepouzdani” kandidati, a sada poželjni koalicioni partneri

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA), na jučer održanoj sjednici, donijelo je nekoliko zaključaka vezano za moguća koaliranja i formiranje bh. vlasti. Između ostalog, u SDA su zaključili i...