Najave

Početak gradnje mosta na granici s Crnom Gorom u 2021. godini?

Nakon potpisivanja ugovora o izgradnji mosta na rijeci Tari s priključnim graničnim dionicama, na međudržavnoj granici s Crnom Gorom, ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović najavio je da će gradnja ovog mosta početi do kraja ove godine.

Foto: Ministarstvo prometa i komunikacija BiH

Sporazum o gradnji mosta Mitrović je potpisao s ministrom kapitalnih investicija Crne Gore Mladenom Bojanićem, nakon bilateralnog sastanka održanog na marginama 4. sastanka Ministarskog vijeća Prometne zajednice. Ovom prilikom, Mitrović je, kako je saopćeno iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, naglasio da izgradnja mosta na rijeci Tari “ujedno znači i početak izgradnje dionice ceste Foča Šćepan Polje”.

Poslije dugogodišnjih razgovora danas smo konačno potpisali Sporazum o izgradnji mosta koji će povezivati dvije zemlje, odnosno dva naroda koji se nalazi na SEETO 2b ruti. Sredstva za izgradnju ovog mosta su već osigurana tako da do kraja godine očekujemo i početak radova. Izgradnja ovog mosta ujedno znači i početak izgradnje dionice ceste Foča – Šćepan Polje. Ministarstvo kojim rukovodim u narednom periodu će raditi na osiguravanju sredstava za izgradnju ove dionice kako bismo bolje povezali Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Kada govorimo o privrednom, ekonomskom i turističkom razvoju, kompletan region sigurno će imati benefite od izgradnje mosta i navedene dionice ceste.

Vojin Mitrović, 5. 7. 2021.

Podsjećamo da se početak gradnje dionice ceste Foča Šćepan Polje najavljivao i za 2019. godinu, kada se ovaj projekat našao i u Planu javnih nabavki „Puteva RS“. Međutim, kako je i Istinomjer pisao u to vrijeme, obećanje ministra saobraćaja i veza RS-a Neđe Trninića iz jula 2018. godine ostalo je neispunjeno.

Istinomjer će pratiti da li će u 2021. godini početi gradnja mosta na međudržavnoj granici s Crnom Gorom na rijeci Tari, kao i rekonstrukcija dionice ceste Foča Šćepan Polje.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!