Neispunjeno

Gradnja mosta na granici s Crnom Gorom nije počela u 2021. godini

Nakon potpisivanja ugovora o izgradnji mosta na rijeci Tari s priključnim graničnim dionicama, na međudržavnoj granici s Crnom Gorom, ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović najavio je da će gradnja ovog mosta početi do kraja ove godine.

Foto: Ministarstvo prometa i komunikacija BiH

Sporazum o gradnji mosta Mitrović je potpisao s ministrom kapitalnih investicija Crne Gore Mladenom Bojanićem, nakon bilateralnog sastanka održanog na marginama 4. sastanka Ministarskog vijeća Prometne zajednice. Ovom prilikom, Mitrović je, kako je saopćeno iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, naglasio da izgradnja mosta na rijeci Tari “ujedno znači i početak izgradnje dionice ceste Foča Šćepan Polje”.

Poslije dugogodišnjih razgovora danas smo konačno potpisali Sporazum o izgradnji mosta koji će povezivati dvije zemlje, odnosno dva naroda koji se nalazi na SEETO 2b ruti. Sredstva za izgradnju ovog mosta su već osigurana tako da do kraja godine očekujemo i početak radova. Izgradnja ovog mosta ujedno znači i početak izgradnje dionice ceste Foča – Šćepan Polje. Ministarstvo kojim rukovodim u narednom periodu će raditi na osiguravanju sredstava za izgradnju ove dionice kako bismo bolje povezali Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Kada govorimo o privrednom, ekonomskom i turističkom razvoju, kompletan region sigurno će imati benefite od izgradnje mosta i navedene dionice ceste.

Vojin Mitrović, 5. 7. 2021.

Podsjećamo da se početak gradnje dionice ceste Foča Šćepan Polje najavljivao i za 2019. godinu, kada se ovaj projekat našao i u Planu javnih nabavki „Puteva RS“. Međutim, kako je i Istinomjer pisao u to vrijeme, obećanje ministra saobraćaja i veza RS-a Neđe Trninića iz jula 2018. godine ostalo je neispunjeno.

Istinomjer je krajem decembra kontaktirao Ministarstvo i prometa i komunikacija BiH kako bismo provjerili u kojoj fazi je realizacija ovog projekta, no odgovor do momenta objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

S obzirom na to da gradnja ovog mosta još uvijek nije počela niti se o tome mogu naći informacije, Istinomjer će obećanje resornog ministra Vojina Mitrovića da će se to desiti do kraja 2021. godine ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!