Istina

Zagađenje Lukavca i rijeke Spreče

Za grad Lukavac mještani često govore da je grad u kojem je teško živjeti punim plućima, obzirom da je zagađen i ljeti i zimi. Nekoliko fabrika smješteno je u samo par kilometara razmaka, a osim povremenog proglašenja uzbuna, rijetko se šta konkretno poduzima na zaštiti okoliša u ovom području. Nedavna eksplozija razdvajača katrana u fabrici GIKIL, u kojoj su povrijeđena tri radnika, i uslijed koje je došlo do ispuštanja kontaminirane tekućine iz ove fabrike u rijeku Spreču, ponovo je pokrenula brojna pitanja vezana za ekološke probleme u ovom gradu.

Komentirajući ispuštanje amonijačne vode i katrana iz fabrike GIKIL u rijeku Spreču, načelnik općine Lukavac, Edin Delić rekao je da je “najmanje nadležan”, a po mnogima “najviše odgovoran” za probleme u Lukavcu, napominjući pri tom da je u skladu sa svojim nadležnostima ipak poduzimao određene korake.

Tražili smo da se remont dovede u red, tražili smo monitoring emisija.

Kao načelnik, najmanje sam nadležan, najviše sam odgovoran. Gikil ima 1.000 radnika, svaki deseti ručak je zarađen u GIKIL-u, ako menadžment bude radio – možemo dovesti stanje u relativno dobro. Ne može biti idealno, ali može biti pomaka.

Edin Delić, 07.08.2018.

Načelnik Delić je tokom prošle godine išao u radne posjete fabrici GIKL, kako bi se uvjerio da li se radi na ispunjavaju uslova za dobijanje okolišne dozvole. Delić je često isticao i važnost remonta i nabavke sistema za kontinuirani monitoring okolinskih emisija, a što je također i jedan od osnovnih zahtjeva Komisije za ocjenu zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole i uslov Federalnog ministarstva za okoliš koje GIKL treba ispuniti.

GIKIL je potpisao ugovor za ugradnju sistema kontinuiranog monitoringa okolinskih emisija. Onim koji prate moje ekološke aktivnosti sigurno je poznato u kojoj mjeri insistiram da se ovi sistemi instaliraju, jer su zakonska obaveza i neizostavni faktor u identifikaciji izvora zagađenja, te provođenju mjera zaštite okoliša.(…) Jedan od mojih ključnih zahtjeva u postupku obnove okolinske dozvole je upravo ugradnja sistema kontinuiranog monitoringa emisija.

Monitoring emisija neće direktno smanjiti emisije samom ugradnjom, ali ćemo u svakom trenutku znati stanje i izvore povećanja zagađenja.

I dalje ćemo se kritikovati, vršiti pritisak da se stanje popravlja.

Edin Delić, 30.12.2017.

Početkom marta ove godine iz fabrike GIKL saopšteno je da se još uvijek čeka isporuka opreme za ugradnju sistema monitoringa emisija, ali da su urađene “značajne remontne aktivnosti na koksnim vratima i na gasometru”. Do danas GIKL nije ispunio sve uslove, i ova fabrika nije dobila produženje okolišne dozvole, na šta je podsjetio i načelnik Delić, ocijenivši to kao “apsurd”. Kao odgovorne za ovu situaciju prozvao je nadležnu inspekciju i Federalno ministarstvo okoliša.

Oni ne rade svoj posao. Da li je problem loše organizacije, da li je problem politika – stvar je koja traži puno vremena. Inspekcije mogu izdati mjere na licu mjesta, mjere se događaju. Inspektori su ti koji su na terenu. Koliko mogu uraditi? Malo ih je, ima truda. Inspekcije su izdavale naloge GIKIL-u da provedu postupke, ali nema realizacije.

Edin Delić, 07.08.2018.

Za izdavanje okolišne dozvole, za koju je prethodno potrebno ispuniti određene uslove, nadležno je Federalno ministarstvo okoliša, a nadzor nad pravilnom primjenom pravnih i ekoloških propisa trebaju vršiti nadležne inspekcije.

Iz svega navedenog jasno je da je načelnik Delić, samo u prošloj godini, shodno svojim nadležnostima obavljao radne posjete fabrici GIKL i insistirao na remontu i uspostavljanju monitoringa emisija, odnosno na ispunjavanju uslova za dobijanje ekološke dozvole. Delićevi navodi o njegovim i nadležnostima resornog ministarstva i inspekcije također su tačni, zbog čega načelnik Delić za svoje izjave dobija ocjenu istina.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!