Irfan Čengić

Politička partija: SDP BiH

Trenutna pozicija: Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo

Na prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, održanim 29.10.2023. godine, prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH), izabran je za načelnika ove lokalne zajednice.

Na Općim izborima u BiH 2022. godine, izabran je za zastupnika SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo. Na izborima 2018. godine izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz izborne jedinice 411.

Prije izbora u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine bio je vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo gdje je obnašao funkciju dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo od 2016. godine do 2018. godine, dok je u periodu od 2012. do 2016. godine obnašao dužnost šefa kluba vijećnika SDP-a.

U mandatnom periodu 2008-2012. obnašao je poziciju Predsjednika komisije za pitanja mladih OV Stari Grad Sarajevo, a od 2012. do 2016. godine bio je član komisije za statut i propise OV Stari Grad Sarajevo.

Obnašao je funkciju generalnog sekretara Socijaldemokratske partije BiH od decembra 2014. do avgusta 2019. godine. Prije izbora na ovu poziciju obavljao je funkciju predsjednika Foruma mladih SDP BiH Stari Grad Sarajevo.

Izvor: SDP

Napomena:
U biografiji prvobitno objavljenoj 2019. godine bilo je navedeno da je Irfan Čengić završio Pravni fakultet na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA). Informacija je bila zasnovana medijskim člancima i objavama SDP-a na društvenim mrežama u kojim se navodilo da je bio student na pomenutom univerzitetu. S obzirom na to da se informacija o univerzitetu na kojem je diplomirao ne spominje ni u jednoj od zvaničnih biografija, podatak o završenom fakultetu je uklonjen.

Obećanja
Ispunjeno 4
Istinitosti
Većim dijelom istina 1
Neutemeljeno 1
Poluistina 1
Istina 1
Pitajte Istinomjer!