Neistina

Kanton Sarajevo nije najveći i najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH

Prisustvujući otvorenju početka radova na rekonstrukciji terminala tečnih naftnih tereta Blažuj privrednog društva “Operator-Terminali Federacije” Sarajevo 6.6.2022. godine, medijima se obratio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Foto: SBB
Foto: SBB

Govoreći o veličini terminala i ispunjenim obavezama prema Evrospkoj uniji i Evropskoj energetskoj zajednici te bitnosti projekta za Federaciju BiH, ministar je izjavio:

Dakle, jako bitan projekat za Federaciju Bosne i Hercegovine, po prvi puta najveći kanton i najmnogoljudniji kanton će dobiti svakako ovaj terminal, dakle u budućnosti da funkcioniše i radi.

Nermin Džindić, 6.6.2022.

Međutim, javno dostupne informacije nadležnih ustanova Bosne i Hercegovine demantuju tvrdnju ministra Džindića o tome da je Kanton Sarajevo najveći i najmnogoljudniji kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prema popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine, najnaseljeniji kanton u Federaciji BiH je Tuzlanski kanton, u kojem je popisano 445.028 stanovnika/ca. Površina ovog kantona je 2.648,61 km².

Foto: Screenshot / Statistika.ba
Foto: Screenshot / Statistika.ba

U Kantonu Sarajevo je, prema popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine, živjelo 413.593 stanovnika/ca. Površina ovog kantona je 1.269,05 km².

Foto: Screenshot / Statistika.ba
Foto: Screenshot / Statistika.ba

Prema procjeni ukupnog broja stanovnika u Federaciji BiH, koju je izradio Federalni zavod za statistiku krajem avgusta 2020. godine, u Tuzlanskom kantonu živi 437.607 stanovnika/ca, dok u Kantonu Sarajevo živi 421.555 stanovnika/ca.

Foto: Screenshot / Federalni zavod za statistiku
Foto: Screenshot / Federalni zavod za statistiku

Iz dostupnih podataka očigledno je da Kanton Sarajevo nije najveći i najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH. Javno objavljeni podaci pokazuju nam da je, površinski, najveći kanton u Federaciji BiH Kanton 10 (4.899,10 km²), a najmnogoljudniji kanton je Tuzlanski kanton. Shodno tome, Istinomjer tvrdnju ministra Nermina Džindića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!