Neispunjeno

Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji ipak se nije našao na dnevnom redu sjednice Vlade FBiH

Na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade FBiH održane 14.4.2022. godine federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić najavio je da će se Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji, koji, između ostalog, definiše i zabranu izgradnje malih hidroelektrane (mHE), naći na narednoj sjednici Vlade FBiH.

Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar je rekao da ne postoji nijedan razlog da Zakon ne bude na dnevnom redu naredne sjednice Vlade FBiH.

Što se tiče izmjena dopuna Zakona o električnoj energiji, one su trebale danas da budu na sjednici Vlade, ali smo imali određenih primjedbi od Ureda za zakonodavstvo, i da bi uskladili te primjedbe koje smo dobili od Ureda, odgodili smo to za prvu narednu sjednicu. Sve je spremno i nema niti jedan razlog da Vlada Federacije ne donese takve izmjene.

Nermin Džindić, 14.4.2022.

Podsjećamo, 23. juna 2020. godine, usvojenim zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o potpunoj zabrani izgradnje mHE na cijeloj teritoriji ovog entiteta, Parlament FBiH dao je federalnoj Vladi rok od tri mjeseca da izradi prijedlog potrebnih promjena zakona, kao i da formira tijelo koje će na tome raditi.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je tada pozdravilo ovu odluku, ali tri mjeseca poslije, iz ovog ministarstva su za portal Klix potvrdili da ovaj zaključak još uvijek nije stigao u Ministarstvo te su napomenuli i kako on svakako nije provodiv.

Isti taj zaključak treba biti usvojen i na kantonalnim skupštinama, a zatim kantoni moraju mijenjati svoje zakone. Ukoliko zakonodavac želi ozbiljno pristupiti ovom problemu, neophodno je da se promijene relevantni zakoni, kako na nivou FBiH, tako i na nivou svih kantona, što iziskuje sistemski poduhvat.

Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, 24.9.2020.

Shodno činjenici da su u Federaciji BiH nadležnosti za izdavanje dozvola za gradnju malih hidroelektrana podijeljene između svih nivoa vlasti, Istinomjer je pisao da je teško očekivati da će regulativa kojom će u potpunosti biti proveden Zaključak o obustavi gradnje malih hidroelektrana (MHE) u FBiH ubrzo i zaista biti provedena.

Međutim, Vlada FBiH je ipak kreirala zakonsko rješenje kojim se zabranjuju buduće male hidroelektrane u vidu pomenutog Zakona i predložila da se o njemu raspravlja u hitnoj proceduri. Nakon što je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji FBiH vraćen u razmatranje po redovnoj proceduri u formi nacrta, pojedini poslanici, koji nisu dali podršku razmatranju ovog prijedloga u hitnoj proceduri, pravdali su svoj stav manjkavostima prijedloga koji je stigao iz Vlade FBiH. Protiv hitne procedure za razmatranje spomenutog prijedloga bili su SDP i DF, “za” su bile SDA, Naša stranka i PDA, HDZ je bio suzdržan, a reagovao je i načelnik Općine Banovići Bego Gutić, koji je uputio pismo Parlamentu i Vladi FBiH te se usprotivio usvajanju ovog zakonskog rješenja. Na dan sjednice održani su i protesti Udruženja “Hidro energija” pred zgradom Parlamenta FBiH. Također, reagovala su i nevladina udruženja koja se bore protiv malih hidroelektrana, kao što su Eko Akcija Sarajevo, Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT i Resursni Aarhus centar u BiH.

Dom naroda FBiH je krajem 2021. godine također usvojio pomenuti Zakon, a javne rasprave su završene u januaru 2022. godine. Iako je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH potpuno spreman, čijim bi se donošenjem stvorile zakonske pretpostavke za zabranu izdavanja energetskih dozvola za gradnju malih hidroelektrana instalirane snage do isključivo 10 MW na cijeloj teritoriji FBiH, kako možemo vidjeti, na sjednici Vlade FBiH se Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH još uvijek nije našao na dnevnom redu. Kako su ukazali iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT, “javna rasprava o tekstu Zakona je okončana prije dva i po mjeseca, tekst ovog zakona staje na jednu stranicu i vrlo je jednostavan, a odluka o neuvrštavanju Zakona na dnevni red sjednice otvara prostor za planiranje i izgradnju niza novih malih hidroelektrana”.

Zbog toga što se Zakon o dopuni Zakona o električnoj energiji nije našao na dnevnom redu sjednice Vlade FBiH, ranije dato obećanje ministra Džindića da će se to desiti na sjednici održanoj 22.4.2022. godine Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!