Vlada KS u martu ipak nije razmatrala Nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo, Lejla Brčić najavila je u intervjuu za portal radiosarajevo.ba da bi Zakon o lokalnoj samoupravi trebao biti razmatran na Vladi KS do kraja marta 2019. godine, no to se nije desilo.

Treći veliki projekat je svakako usvajanje Zakona o lokalnoj samoupravi. Ministarstvo već uveliko radi na pripremi nacrta ovog zakona i do kraja ovog mjeseca tekst će biti iznesen na Vladu KS. Ovaj zakon, zbog svog značaja i utjecaja na dalje funkcionisanje javne službe u KS, će zahtijevati dužu javnu raspravu i uključivanje širokog kruga zainteresovanih aktera kako bi iznimno značajan i zahtjevan reformski proces proveli na najkvalitetniji način.”

Lejla Brčić, 18.03.2019.

Kako se navodi na zvaničnoj stranici Skupštine KS, Nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi KS povučen je iz procedure još u prošlom mandatu, na 44. redovnoj sjednici Skupštine KS, održanoj 06.09.2018. godine.

Nakon toga, “donošenje Zakona o lokalnoj samoupravi” našlo se među mjerama u “Sporazumu o prioritetima skupštinske većine u KS u mandatu od 2018. do 2022. godine”, koji je potpisalo šest stranaka koje su formirale Vladu KS. Monitoringom realizacije mjera iz navedenog sporazuma bavi se i Istinomjer, te ćemo ubrzo objaviti i rezultate rada Vlade KS nakon prvih 100 dana.  

Kao nadležna institucija za izradu Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi u Sporazumu je navedeno upravo Ministarstvo pravde i uprave KS. I Program rada Skupštine KS za 2018. godinu predviđa razmatranje Nacrta ovog zakona u aprilu, dok je kao rok za razmatranje Prijedloga neveden mjesec juni.  

Ipak, prema onome što je objavljeno na zvaničnoj web stranici Vlade KS, Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi nije se našao na objavljenim dnevnim redovima za 11., 12. i 13. sjednicu Vlade KS, a koje su održane nakon što je ministrica Brčić dala navedenu izjavu,

Kako se to nije desilo do kraja marta, Istinomjer će obećanje resorne ministrice Lejle Brčić da će tekst Nacrta Zakona o lokalnoj samoupravi biti “iznesen na Vladu KS do kraja ovog mjeseca”, ocijeniti kao neispunjeno, a i dalje ćemo pratiti aktivnosti na realizaciji ove mjere iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS.  

(Istinomjer.ba)

Još uvijek ništa od uvođenja radničkih kartica u RS

Uvođenje radničkih kartica u Republici Srpskoj (RS) u cilju sprječavanja rada na crno, najavljuje se još od 2017....

Objavljen Registar zaposlenih u javnom sektoru KS

Vlada Kantona Sarajevo u februaru 2019. godine, usvojila je Odluku o izradi Registra zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo. Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona...Rekonstrukcija vodovodne mreže u Sarajevu nije još započela

Srđan Mandić, ministar komunalne privrede u Vladi Kantona Sarajevo je u februaru ove godine, govoreći o stanju vodovodne mreže u glavnom gradu, najavio rekonstrukciju vrijednu nekoliko miliona maraka...