Vlada KS još uvijek nije razmatrala Uredbu o kontroli javnih nabavki

U Ekspozeu koji je premijer Vlade Kantona Sarajevo (KS), Edin Forto krajem decembra 2018. godine prezentovao javnosti, jedno od obećanja bilo je i donošenje Uredbe o kontroli javnih nabavki.

S tim u vezi, ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo, Lejla Brčić 11.02.2019. godine izjavila je da je pomenuta Uredba u pripremi, te da će je Vlada KS “razmatrati u prvoj polovini marta”:

Svjedoci smo da tenderi često zbog nestručne pripremljenosti budu poništeni, zbog  čega najviše trpe građani koji ne mogu dobiti adekvatne usluge iz javnog sektora.

Lejla Brčić, 11.02.2019.

Ministrica Brčić je tom prilikom dodala da “iako su javne nabavke regulisane zakonom na državnom nivou, uredba će preciznije definisati nadzor i kontrolu nad provođenjem javnih nabavki u javnom sektoru Kantona Sarajevo”.

Iako je predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo još 23.01.2019. godine uputio inicijativu “za donošenje Uredbe kojom bi se dodatno uredila oblast kontrole javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kantona Sarajevo”, uvidom u do sada održane sjednice Vlade KS utvrdili smo da Uredba do danas nije razmatrana.

Ovim Istinomjer obećanje ministrice pravde i uprave u Kantonu Sarajevo, Lejle Brčić da će Vlada KS u prvoj polovini marta razmatrati donošenje Uredbe o kontroli javnih nabavki ocjenjuje neispunjenim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti hoće li i u kolikoj mjeri biti ispunjeno ovo, ali i druga obećanja navedena u Ekspozeu premijera Vlade KS, Edina Forte.

(Istinomjer.ba)

 

Vijeće ministara BiH nije “pomoćno tijelo” Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik gostujući u jednoj od TV emisija, ponovo je pokazao nepoznavanje...

Još uvijek ništa od uvođenja radničkih kartica u RS

Uvođenje radničkih kartica u Republici Srpskoj (RS) u cilju sprječavanja rada na crno, najavljuje se još od 2017. godine, a kartice su prema najavama iz prošle godine trebale biti već u upotrebi od...


Uskoro počinje druga faza izgradnje gasovoda Igman – Hadžići?

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Srđan Mandić i direktorica KJKP ”Sarajevogas”, Nihada Glamoč su u petak, 19. aprila, potpisali Sporazum o realizaciji projekta...