Analize

Uglavnom neistine i “nevjerovatne” izjave u protekloj sedmici

I proteklu sedmicu na Istinomjeru obilježile su neistinite i neutemeljene tvrdnje aktera iz BiH, ali i jedne srbijanske ministrice. BiH je dobila i novu Strategiju za borbu protiv korupcije, kao i Akcioni plan za njeno provođenje, što smo u prošloj sedmici i analizirali.

Govoreći o diplomatskim i regionalnim odnosima, Haris Zahiragić neistinito je ustvrdio kako Rusija generiše privredne tokove u Hrvatskoj putem Sberbanke kao vlasnika Agrokora. Zbog činjenice da Agrokor više ne postoji, a da je Sberbanka prodala svoje udjele u Fortenova grupi, Istinomjer je Zahiragićevu tvrdnju ocijenio kao neistinitu. Istinomjer je analizirao i cijelo gostovanje Harisa Zahiragića u Klix studiju.

Ministrica za brigu o porodici i demografiju Republike Srbije Milica Đurđević Stamenkovski ustvrdila je da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici u UN-u usvojena prostom većinom tako što su eliminisani suzdržani te je posebno istakla da je Kina u tom slučaju prvi put glasala protiv nečega što se ne odnosi na samu tu zemlju. Međutim, Povelja UN-a, ali i ranije usvajane rezolucije koje Kina nije podržala, demantuju srbijansku ministricu pa je njena tvrdnja ocijenjena neistinitom.

Zbog činjenice da je Vijeće za implementaciju mira, iako nije dio teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, formirano u sklopu provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma te da ima bitnu ulogu u Bosni i Hercegovini, izjavu Radovana Kovačevića da je PIK “jedna nedejtonska” i “za BiH nepostojeća organizacija koja nema apsolutno nikakav značaj” ocijenili smo kao većim dijelom neistinitu.

I tvrdnja ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića da su odlukom visokog predstavnika ukinuti simboli Republike Srpske ocijenjena je neistinitom, s obzirom na činjenicu da to nije učinio nijedan dosadašnji visoki predstavnik.

Za donošenje odluka o Domu naroda PSBiH nije potrebna jedna trećina glasova iz svakog naroda, kako je to Nenad Vuković konstatovao, nego jedna trećina glasova iz svakog entiteta, pa se i njegova tvrdnja našla u rubrici neistina.

Gostujući u programu Kalman radija, ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak netačno je tvrdio da je budžet ministarstva na čijem je čelu povećan za 100%. Budžet federalnog MUP-a u 2024. godini povećan je za skoro osam miliona KM, odnosno procentualno oko 39%, pa je i navedena tvrdnja ocijenjena neistinitom.

Ramo Isak se u prošloj sedmici našao i u rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer” povodom izjave da će “država da gori” u izbornoj kampanji, što je izjavio komentarišući objavu promotivnog spota “Snaga naroda” u istom gostovanju.

Ilustracija: Istinomjer

Bosna i Hercegovina dobila je nakon pet godina novu Strategiju za borbu protiv korupcije od 2024. do 2028. godine, kao i Akcioni plan za njeno provođenje. Ovim potezom ostvaren je određeni napredak u ispunjavanju nekoliko predizbornih obećanja partija koje su formirale najviši izvršni organ vlasti u BiH. U analizi koju je tim povodom objavio Istinomjer postavlja se pitanje da li će se ova strategija adekvatno provoditi.

Od protekle sedmice Istinomjer prati i najavu dopredsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona da će zakon o šumama u ovom kantonu biti usvojen do kraja godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!