Većim dijelom neistina

Kovačević neistinito tvrdi da je PIK beznačajan

Radovan Kovačević iznio je većim dijelom neistinite tvrdnje o osnivanju, nadležnostima i ulozi Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini.

Izvor: RTRS

Prilikom gostovanja u programu RTRS-a 24. juna 2024. godine delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je kako je Vijeće za implementaciju mira organizacija bez ikakvog značaja.

… Denis Zvizdić nam citira komunike PIK-a, koji je jedna nedejtonska, dakle, u suštini, za Bosnu i Hercegovinu nepostojeća organizacija, organizacija koja nema apsolutno nikakav značaj, nikakvu težinu.

Radovan Kovačević, 24.6.2024.

Iako nije uspostavljeno samim tekstom Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vijeće za implementaciju mira (Peace implementation council, PIK) osnovano je na Konferenciji za implementaciju mira koja je u Londonu održana 8. i 9. decembra 1995. godine, neposredno nakon usuglašavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada je odlučeno da će Dejtonski mirovni sporazum biti potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine. Ova konferencija, organizirana kako bi uključila međunarodnu zajednicu u provedbu mira i provođenje mirovnih zadataka u BiH, zbog toga je osnovala PIC, koji čini 55 država na različite načine uključenih u provedbu mira u BiH.

Kako je navedeno na stranici OHR-a, članice PIK-a pružaju financijsku podršku, osiguravaju trupe za misiju EUFOR-a u BiH i direktno djeluju na terenu. Uz to, PIC je formirao i Upravni odbor, koji čini osam država i koji politički usmjerava rad visokog predstavnika u BiH.

PIC je također zadužen za imenovanje visokog predstavnika, koji je konačni autoritet po pitanju tumačenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zbog činjenice kako je Vijeće za implementaciju mira, iako nije dio teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, formirano u sklopu provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma te da ima bitnu ulogu u Bosni i Hercegovini, izjavu Radovana Kovačevića ocjenjujemo kao većim dijelom neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!