Neistina

Zahiragić neistinito o ruskom utjecaju u Hrvatskoj

Govoreći o diplomatskim i regionalnim odnosima, Haris Zahiragić neistinito je ustvrdio kako Rusija generira privredne tokove u Hrvatskoj putem Sberbanke kao vlasnika Agrokora.

Prilikom gostovanja u Klix studiju 21. juna 2024. zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Haris Zahiragić iznio je tvrdnju kako Rusija preko Sberbanke generira privredne tokove u Hrvatskoj.

Ne, pazite, Rusi u Hrvatskoj. Sberbanka je uzela Agrokor, čitav. Dakle, Rusija sada generiše privredne tokove u Hrvatskoj.

Haris Zahiragić, 21.6.2024.

Kompanija Agrokor o kojoj Zahiragić govori ne postoji od 1. aprila 2019. godine, kada je nagodbom povjerilaca imovina Agrokora prenesena na novu kompaniju, Fortenova grupu. Kako je već pisao fact-checking portal Faktograf, vlasnik Agrokora Ivica Todorić prezadužio je ovu kompaniju kod ruske Sberbanke, što je na kraju rezultiralo promjenama vlasništva u kompaniji i ulaskom Sberbanke u suvlasništvo kompanije.

Sberbanka je kontrolirala 39,2% dionica Agrokora u 2018. godini, prije formiranja Fortenova grupe, a ne “čitav Agrokor”, kako tvrdi Zahiragić. Osim toga, Sberbanka je 2022. godine prodala svoj paket dionica u Fortenova grupi i izašla iz suvlasništva ove kompanije. Većinsko suvlasništvo nad Fortenovom na kraju 2023. godine preuzela je kompanija Open Pass u vlasništvu hrvatskog poduzetnika Pavla Vujnovca.

Zbog činjenice da Agrokor više ne postoji, a da je Sberbanka prodala svoje udjele u Fortenova grupi, Istinomjer Zahiragićevu tvrdnju kako Rusija generira privredne tokove u Hrvatskoj ocjenjuje kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!