Ispunjeno

U skladu sa rezultatima ankete, Ramović ostaje gradonačelnik Goražda

Anketa je, kako Ramović navodi, pokazala da su se od 2000 ispitanika, “svega četiri porodice izjasnile da bi trebao ići dalje”, odnosno, prihvatiti mandat kao skupštinski zastupnik.

Na praksu da se načelnici opština i gradonačelnici koji su od strane građana dobili mandate na lokalnim izborima, još na polovini svojih tekućih mandata kandiduju na opštim izborima za neka od zakonodavnih tijela, Istinomjer se u više navrata osvrnuo nakon održanih Opštih izbora 2018. godine.

Tako smo u našoj analizi pod naslovom Načelnici na opštim izborima – nedosljednost koja je u skladu sa zakonom, između ostalog ukazali na neka od otvorenih pitanja koja u vezi pomenutih kandidatura javnost, čini se s pravom, postavlja.

Zbog čega se načelnici i gradonačelnici odlučuju na ovakve kandidature, da li je neodgovorno polovinom mandata napustiti svoju funkciju, da li se birači koji su podržali takvog kandidata na lokalnim izborima na takav način osjećaju prevarenima, te da li se opet, sa druge strane, osjećaju prevarenima nakon što su tokom kampanje pomenuti kandidati promovisali i nudili sebe kao najbolji izbor na opštim izborima za određeno zakonodavno tijelo, a nakon svega osvojene mandate “prepusti sljedećem sa liste”, samo su neka od nedoumica na koje javnost nema odgovor.

U pravcu rješavanja dileme ostati ili otići sa mjesta lidera svoje lokalane zajednice, gradonačelnik Goražda, Muhamed Ramović, ubrzo nakon što je postalo jasno da je na proteklim opštim izborima osvojio mandat u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona kao kandidat Nezavisne bosanskohercegvoačke liste, najavio je da će odluku da li će prihvatiti novoosvojeni mandat ili ostati gradonačelnik Goražda “donijeti na osnovu ankete koju će provesti među građanima Goražda”:

Ako oni budu više za to da ostanem gradonačelnika ja ću to uraditi, ako ipak bude više onih koji me žele vidjeti u Skupštini BPK onda ću ih poslušati.

Muhamed Ramović, 16.10.2018.

Nešto manje od mjesec dana nakon pomenute najave, Ramović je, ističući da su, kako kaže, “interesi BPK i Grada Goražda ispred svih ličnih, karijernih i materijalnih interesa”, te da je “vodio intenzivne razgovore sa članstvom, simpatizerima i Predsjedništvom NBL-a o svom budućem angažmanu”, potvrdio da je odluku donio i na osnovu provedene ankete.

Anketa je, kako Ramović navodi, pokazala da su se od 2000 ispitanika, “svega četiri porodice izjasnile da bi trebao ići dalje”, odnosno, prihvatiti mandat kao skupštinski zastupnik:

Osim toga, na odluku su uticali i rezultati ankete koja je provedena na uzorku od dvije hiljade ispitanika o tome da li trebam prihvatiti mandat u Skupštini BPK Goražde ili nastaviti političko djelovanje kao gradonačelnik. Imajući u vidu sve to, ali i započete projekte višemilionske vrijednosti koji su od velikog značaja za građane, nastavljam obavljati funkciju gradonačelnika i prepuštam mandat narednom kandidatu sa liste.

Muhamed Ramović, 13.11.2018.

Ovim Istinomjer obećanje Muhameda Ramovića da će provesti anketu i na osnovu nje donijeti odluku da li će ostati gradonačelnik Goražda ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!