Analize

U oblasti državnog uređenja Vlada KS ispunila 4 obećanja

Ukupno 40 obećanja dato je u Sporazumu o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine u oblasti državnog uređenja, a od toga su nakon prve godine mandata u potpunosti ispunjena četiri obećanja. U progresu je ispunjavanje šest obećanja, te započet rad na ispunjavanju njih još devet.

Dva obećanja u ovoj oblasti ispunjena su još u prvih 100 dana rada Vlade KS, a odnose se na Ukidanje paušala za profesionalne zastupnike i Ukidanje naknada službenicima i izabrani profesionalnim dužnosnicima. Naime, na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo održanoj 23. januara 2019. godine usvojen je Prijedlog Zakona o platama i naknadama kojim su profesionaliziranim zastupnicima ukinuti paušali. Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo tada su sa 22 glasa ‘za’ i osam ‘suzdržanih’ donijeli Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti KS, kojim se ukida 580 KM paušala profesionalnim zastupnicima.

Ispunjeno je i obećanje o Objedinjavanju procesa javnih nabavki u KS s obzirom da je kantonalna Vlada u junu 2019. godine donijela Uredbu o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo, a kojom je propisano objedinjavanje javnih nabavki. Planirano je da se uredba počne primjenjivati od 01. 01. 2020. godine.

Četvrto ispunjeno obećanje u oblasti Državnog uređenja odnosilo se na reviziju prakse i kriterija izdavanja posebnih odobrenja u saobraćaju, na način da ostane isključivo za vatrogasce, hitnu pomoć, interventna vozila, komunalne službe, što je i uređeno Zakonom o uređenju saobraćaja na području KS.

Među obećanjima koja su dobila ocjenu u progresu nalaze se i ona o Rekonstrukciji i stavljanju u upotrebu spomenika na Vracama, donošenju Moratorija na zapošljavanje u javnim institucijama, ali i kontroli utroška javnih sredstava.

Prva faza obnove Spomen parka Vraca završena je 9. maja kada je nakon 27. gosina ponovo upaljen vječni plamen na ovom spomeniku NOB-a. U narednoj fazi obnove, krajem jula 2019. godine, postavljene su i nove klupe. Ministar komunalne privrede i infrastruktur KS, Srđan Mandić, tada je najavio i obnovu fontane i česme u parku.

Vlada KS je još na svojoj drugoj vanrednoj sjednici, održanoj 3. januara, donijela zaključak kojim se nastavlja moratorij na novo upošljavanje na neodređeno vrijeme, u svim kantonalnim organima uprave, upravama i upravnim organizacijama i upravama koje se nalaze u sastavu ministarstava, javnim ustanovama, javnim fondovima, kantonalnim javnim komunalnim preduzećima, javnim preduzećima i rukovodiocima drugih budžetskih i vanbudžetkih korisnika, bez prethodne saglasnosti Vlade KS-a od 1. januara do 31. decembra.

Među devet obećanja na čijem ispunjavanju su provođene određene aktivnosti i koja su nakon godinu dana mandata Vlade KS dobila ocjenu započeto je i obećanje o sistematizaciji radnih mjesta, s obzirom da je još na početku mandata Vlade objavljen Registar zaposlenih u javnom sektoru, što je tek prvi korak u sistematizaciji.

Provođene su i određene aktivnosti na digitalizaciji javne uprave kroz projekat pod nazivom “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta” koji Vlada KS provodi u saradnji sa UNDP-om, a koji bi trebao dovesti do uspostavljanja softverskog rješenja koje će omogućiti da se na efikasan i transparentan način prate tokovi svih trezorskih plaćanja. Vlada KS 19. septembra je saopštila i kako je putem web stranice Skupštine KS, građanima omogućena interakcija sa skupštinskim zastupnicima putem aplikacije kojoj se može pristupiti putem linka bit.ly/2mmDztR.

Sa druge strane, među obećanjima iz ove oblasti na čijem ispunjavanju Vlada KS nije provodila značajne aktivnosti su Izmjene zakona o taksi prijevozu, Elektronska naplata svih komunalnih usluga, Kreiranje modela finansiranja skupštinskih zastupnika koji bi ovisio o njihovom prisustvu i učešću u radu skupštinskih sjednica, Izmjene i dopune Zakona o upravljanju zajedničkim djelovima zgrade, Uvođenje preglednog sisema glasanja zastupnika, uspostava Sarajevskog Holdinga i druga obećanja.

Sva obećanja iz ove oblasti možete pogledati OVDJE.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!