Ispunjeno sa zakašnjenjem

U BPK Goražde konačno otvoren Hemodijalizni centar

Skoro čitavo desetljeće javnost je svjedočila nizu neispunjenih obećanja kada je u pitanju uspostava hemodijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici Goražde, a krajem aprila 2022. godine, nakon niza prepreka i dugogodišnjeg čekanja, ovaj centar je konačno stavljen u funkciju. Podsjećamo, prema informacijama sa zvanične web stranice Vlade BPK Goražde, hemodijalizni tretman u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je do otvorenja ovog centra koristilo deset pacijenata/tkinja s prostora BPK Goražde, dok je taj broj prije nekoliko godina bio i veći.

Foto: AA/Faktor.ba
Foto: AA/Faktor.ba

Osim tadašnje Vlade Bosansko-podrinjskog kantona, moguće osnivanje hemodijaliznog centra 2014. godine najavljivao je i tadašnji načelnik Goražda Muhamed Ramović. Nakon toga, 2018. godine uslijedilo je još jedno obećanje Vlade BKP Goražde, no zbog nesuglasica koje su se javile između ove vlade i Kantonalne bolnice, obustavljene su aktivnosti vezane za uspostavu ovog centra.

Na Svjetski dan bubrega, 13. marta 2019. godine, na prijemu koji je Vlada BPK organizovala za pacijente/kinje iz ovog kantona, razgovaralo se o daljim aktivnostima na uspostavi dugoočekivanog dijaliznog centra, a iz resornog ministarstva i bolnice izrazili su uvjerenje da će do uspostave centra doći do kraja 2019. godine. Ovo obećanje ostalo je neispunjeno, a Istinomjer se ovom temom bavio u analizi “Bez hemodijaliznog centra agonija pacijenata u Goraždu se nastavlja”.

Novoformirana Vlada BPK Goražde, na čijem je čelu premijerka Aida Obuća, u maju 2019. godine obećala je podršku pri implementaciji ovog projekta, a krajem novembra iste godine Obuća je potvrdila da se “aktivnosti na uspostavi hemodijaliznog centra u Kantonalnoj bolnici Goražde Vlada BPK počinju realizirati ispočetka” te je istakla kako se nada da će u 2020. godini biti “uspostavljen hemodijalizni centar”.

Početkom jula 2020. godine, kada je u Kantonalnoj bolnici Goražde potpisan ugovor o rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji hemodijaliznog centra, u vrijednosti od 704 hiljade KM, saopćeno je da je rok za završetak radova na rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji ovog centra pri Kantonalnoj bolnici Goražde četiri mjeseca, no i ovo obećanje je krajem 2020. godine ocijenjeno kao neispunjeno.

Novi rok za okončanje radova uslijedio je početkom 2021. godine, kada je javnosti predstavljen Program rada Vlade i ciljevi i politika Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2021. godinu te je saopćeno i da bi hemodijalizni centar trebao biti uspostavljen u prvoj polovini 2021. godine. S obzirom na činjenicu da radovi na uspostavi hemodijaliznog centra u Goraždu nisu bili okončani ni u prvoj polovini 2021. godine, čime se agonija dijaliznih pacijenata/tkinja iz Bosansko-podrinjskog kantona, koji/e su primorani/e i po nekoliko puta sedmično putovati u Sarajevo kako bi obavili/e neophodnu dijalizu, nastavila, Istinomjer je i ovo obećanje Vlade BPK Goražde ocijenio neispunjenim.

Uspostava ovog centra nije se desila ni od januara 2022. godine, kako je bilo najavljeno na zvaničnoj web stranici Vlade BPK Goražde 2.12.2021. godine. Iako su građevinski radovi bili završeni, dijalizni centar opremljen i spreman za upotrebu, a komisija nadležnog ministarstva BPK Goražde utvrdila ispunjenost svih uslova, za konačnu uspostavu hemodijaliznog centra bilo je potrebno odobrenje za rad resornog ministarstva te uvrštavanje zdravstvene ustanove u Program finansiranja od ZZO FBiH – Fond solidarnosti.

Prema posljednjoj najavi, nakon što su riješene i sve administrativne prepreke, najavljeno je da je čin otvaranja planiran za 28. april 2022. godine, dok će postupak hemodijalize za pacijente biti omogućen od 4. maja 2022.godine.

Prema podacima, trenutno je devet pacijenata koji koriste usluge hemodijalize, a ima i onih koji zbog neophodnih tretmana žive van kantona, ali bi se vratili da žive ovdje ukoliko bi se stvorile pretpostavke, odnosno uslovi za obavljanje tih tretmana u našem gradu.

Aida Obuća, 18.4.2022.

Krajem aprila 2022. godine javnosti je saopćeno da je “uspješno završen jedan od najznačajnijih projekata Vlade BPK i Kantonalne bolnice Goražde” te je svečano otvoren Hemodijalizni centar pri Kantonalnoj bolnici Goražde.

Dugi niz godina čekalo se na realizaciju ovog projekta čija je vrijednost oko 1,5 miliona KM. Od 2019. godine, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za njegovu implementaciju izdvojila je oko 900.000 KM dok je neophodna medicinska oprema, čija vrijednost se procjenjuje oko 600.000 KM, nabavljena posredstvom donatora.

Saopćenje Vlade BPK Goražde, 28.4.2022.

S obzirom na činjenicu da je Hemodijalizni centar pri Kantonalnoj bolnici Goražde otvoren nakon dugogodišnjeg čekanja i niza tehničkih i administrativnih prepreka, Istinomjer obećanje premijerke BPK Goražde Aide Obuće da će ovaj centar biti otvoren krajem aprila 2022. godine ocjenjuje kao ispunjeno sa zakašnjenjem.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!