Uspostava hemodijaliznog centra u Goraždu tokom 2020. godine?

Iako se uspostava hemodijaliznog centra u Goraždu obećava već nekoliko godina, ovo pitanje još uvijek nije riješeno, zbog čega su pacijenti primorani i po nekoliko puta sedmično putovati u Sarajevo kako bi obavili neophodnu dijalizu.

Uspostavu hemodijaliznog centra u Goraždu obećavala je još 2015. godine tadašnja Vlada Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), kao i još uvijek aktuelni gradonačelnik Goražda, Muhamed Ramović, no i ovo obećanje je do danas ostalo neispunjeno. Obećanja o uspostavi ovog centra uslijedila su i tokom narednih godina, no do uspostave hemodijaliznog centra u sklopu Kantonalne bolnice Goražde nije došlo ni tokom 2019. godine, o čemu je Istinomjer pisao.

U maju 2019. godine novoformirana Vlada BPK obećala je podršku pri implementaciji ovog projekta, a krajem novembra premijerka BPK, Aida Obuća potvrdila je da “aktivnosti na uspostavi hemodijaliznog centra u Kantonalnoj bolnici Goražde Vlada BPK počinje realizirati ispočetka”. Obuća je tom prilikom naglasila da su sve “odluke prethodne Vlade o ovom projektu stavljene van snage iz razloga što prvobitna projektna rješenja i prijedlozi nisu bili u skladu sa zakonskim propisima i medicinskim standardima”.

Nadam se da ćemo u 2020. godini imati uspostavljen hemodijalizni centar. Od KCUS dobili smo saglasnost za edukaciju kadra, dva doktora i šest medicinskih sestara. Pored stručne dobili smo i finansijsku podršku i ti ljekari i medicinsko osoblje bi već trebali da krenu na edukaciju. Edukacija ljekara trajat će tri mjeseca, a medicinskih tehničara šest mjeseci.

Aida Obuća, 27.11.2019.

Istinomjer će pratiti buduće aktivnosti na realizaciji pomenutog projekta, kao i da li će hemodijalizni pacijenti sa područja BPK u 2020. godini konačno dobiti hemodijalizni centar u sklopu Kantonalne bolnice Goražde.

(Istinomjer.ba)

Uskoro počinje rekonstrukcija mosta i izgradnja kružnog toka u Goraždu

Govoreći o planovima za 2020. godinu u Goraždu iz JP Ceste Federacije BiH najavili su dva značajna projekta za ovaj...

Koliko prioriteta iz Mišljenja EK će biti realizovano do maja?

Na konferenciji za novinare na kojoj je Republika Hrvatska predstavila prioritete svog predsjedavanja Vijećem Evropske unije u narednom periodu, direktor Direkcije za evropske integracije BiH (DEI),...U januaru rekonstrukcija vlasti u kantonima?

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, najavio je tokom svog uvodnog obraćanja na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji SDA za medije kako će tokom januara doći do...