Analize

Treća sedmica kampanje: SDA plagijat, seksizam u izvještavanju, pristrasnost portala i netačne tvrdnje o razlozima pomjeranja izbora

U trećoj sedmici izborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine, nastavili smo pisati o seksističkim izvještavanjima o kandidatkinjama na ovim izborima, pristranosnom izvještavanju portala, te neutemeljenim i netačnim tvrdnjama o razlozima pomjeranja datuma Lokalnih izbora ove godine, o opoziciji i o protukandidatima. Ovu sedmicu je također obilježio i plagijat kandidata za načelničku poziciju ispred stranke SDA.

Dužina suknje kao mjera za kandidatkinju

Početak treće sedmice izborne kampanje obilježio je predizborni skup Naroda i pravde u Goraždu, na kojem je učestvovala kandidatkinja za Gradsko vijeće Goražda Azra Stovrag. Ona je na portalu Depo predstavljena kao “mlada Goraždanka u ultra kratkom minjaku” koja “najavljuje program”, a autor/ica članka se nije potrudio/la ni da napiše njeno ime.

No, ova mizogina i krajnje neprofesionalna tvrdnja je netačna. Stovrag je zapravo nosila tuniku i pantalone, što se jasno vidi na fotografiji koju je predsjednik NiP-a, Elmedin Konaković, objavio na svom Facebook profilu nakon što je Depo objavio članak, uz riječi da je Stovrag bila “vrlo pristojno obučena”.

Posve je nejasno zašto je autor/ica članka na Depou uopšte odlučio/la da se bavi time da li je suknja kandidatkinje NiP “ultra kratka” i šta bi takva “informacija” trebala da znači za javnost, kao što je nejasno ni šta je to “pristojno oblačenje”, ko to procjenjuje i na osnovu čega, ali i na koncu, kako je to uopšte bitno u kontekstu obraćanja Azre Stovrag na predizbornom skupu.

Detalje možete pročitati na portalu Raskrinkavanje. Ovo nije prvi put da mediji seksistički izvještavaju o kandidatkinjama na ovim lokalnim izborima, o čemu smo pisali i u prvoj sedmici kampanje.

CIK nije pomjerio Lokalne izbore zbog “epidemiološke procjene”

Pomoćnik Generalnog sekretara Vlade Republike Srpske (RS) za pravne poslove, Marko Šukalo, tokom gostovanja u Centralnim vijestima na Alternativnoj TV, ustvrdio je da je “najveća odgovornost Centralne izborne komisije BiH za održavanje lokalnih izbora u izrazito nepovoljnim uslovima” što je učinjeno u korist “predstavnika SDS-a i PDP-a”.

Sličnan komentar je dala i Željka Cvijanović, Predsjednica RS-a. Nekoliko dana prije nje, Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, rekao je da je “CIK BiH odgodila izbore zbog procjene da će epidemiološka situacija u novembru da bude bolja nego što je bila u oktobru”.

No, čini se da su ovi dužnosnici zaboravili da je Centralna izborna komisija bila primorana odložiti lokalne izbore jer novac za njih nije bio osiguran zbog neusvajanja budžeta Bosne i Hercegovine. Detaljnije o netačnoj tvrdnji Šukala čitajte na Istinomjeru.

(Ne)razvitak Berkovića i rad Vlade KS na Ilidži

Treću sedmicu predizborne kampanje obilježila je i neutemeljena tvrdnja predsjednika SDS-a, Mirka Šarovića, o razvitku općine Berković. Tako je Šarović tvrdio da je ova općina nakon dolaska SDS-a na vlast “posljednjih osam godina vidno napredovala”, uprkos tome što je od 2013. godine svrstavana u izrazito nerazvijene općine u RS-u.

Detaljnije o Odlukama o kriterijumima za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj i tvrdnji Mirka Šarovića pročitajte na Istinomjeru.

Pored Šarovića, kandidat za načelnika Općine Ilidža ispred Stranke demokratske akcije (SDA) Fikret Prevljak, iznio je tvrdnju da prethodna Vlada Kantona Sarajevo (KS) nije “ništa uradila” na Ilidži “dok je bila na vlasti”. Ipak, prethodna Vlada KS, predvođena Edinom Fortom, radila je nekoliko stvari na Ilidži,.

Tako je, na primjer, pokrenuta rekonstrukcija Velike aleje, rekonstrukcija Rustempašine ulice, regulacija vodotoka na području nekoliko općina, između ostalog Ilidže, te projekti iz oblasti vodosnadbijevanja i odvoda otpadnih voda. Osim toga, potpisan je sporazum o rekonstrukciji saobraćajnice i izgradnji pješačke staze u ulici Stara Pruga Osik, a ova općina bila je obuhvaćena i projektom “Energijska efikastnost u javnim objektima KS”.

Više čitajte na Istinomjeru.

Multimedijalna dvorana u Starom Gradu kao multimedijalna biblioteka u Francuskoj

Jusuf Pušina, kandidat SDA za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, predstavio je već izgrađenu zgradu multimedijalne biblioteke u Romainvilleu u Francuskoj kao “novu multimedijalnu – kino dvoranu koja će biti obogaćena najsavremenijim tehničkim uređajima i audio-video sistemom”.

Pušina je na svojoj Facebook stranici objavio fotografije ove dvorane, kao jedan od 16 projekata koje namjerava realizirati ukoliko postane novi načelnik Općine Stari Grad. No ovaj već postojeći objekat je djelo arhitekte Philippea Gazeaua, a detalje možete pogledati na njegovoj web stranici. Osim ako Pušina ne planira da isti arhitekt izgradi i multimedijalnu dvoranu u Starom Gradu, Istinomjer je njegovo obećanje ocijenio kao neutemeljeno, a detaljnije pročitajte ovdje.

Manipulativna predstavljanja rezultata Istinomjerovog monitoringa

Portal Raport, o kome smo pisali i u pregledu druge sedmice kampanje, analizirao je (ne)ispunjenost obećanja sarajevskih općinskih načelnika tako što je koristio podatke monitoringa Istinomjera. Tako je Raport na manipulativan način predstavio ispunjena obećanja načelnika sarajevskih općina, koristeći se rezultatima analize Istinomjera i interpretirajući ih onako kako im je u tom momentu odgovaralo. Tako su, na primjer, načelniku Općine Novi Grad, Semiru Efendiću, oduzeli 19 obećanja koja je Istinomjer ocijenio kao “ispunjeno većim dijelom” navodeći ih kao “djelomično ispunjeno”.

Detaljnije o Raportovoj manipulaciji, ali i metodologiji rada Istinomjera, čitajte na Raskrinkavanju.

No, portal Raport nije jedini koji je pokušao manipulirati rezultatima monitoringa Istinomjer. Isto je pokušao gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, koji je ponudio “alternativnu” evidenciju ispunjenosti sopstvenih obećanja, navodeći da su Istinomjerova “trivijalna i površna”. Fazlić nije pojasnio šta je u Istinomjerovom monitoringu netačno, a čak je u svoju evidenciju uključio i obećanja za koja je Istinomjeru njegov savjetnik prethodno rekao da “nisu u nadležnosti gradonačelnika” – ali samo ona kod kojih se moglo govoriti o pozitivnim rezultatima. Reakciju Istinomjera na objavu PoMAK-a i gradonačelnika Fazlića pročitajte na ovom linku.

Lokalni portali kao stranačka glasila

U drugoj sedmici kampanje analizirali smo izvještavanje portala Princip News o predizbornoj kampanji u Istočnom Sarajevu. Od 28 članaka vezanih za lokalne izbore na ovom portalu, čak 27 njih je posvećeno SNSD-u. Istim principom Raskrinkavanje je analiziralo rad anonimnog portala Živinice Izbori 2020, koji je nastao 6.10.2020. godine i na kojem su predstavljeni kandidati i kandidatkinje za gradonačelničku poziciju u Živinicama.

Tako je ovaj protal SDP-ovu kandidatkinju Amilu Hodžić predstavio kao “nedosljednu magistricu finansija sa nedostatkom političkog iskustva”, dok je trenutni gradonačelnik Živinica, Samir Kamenjaković (SDA), predstavljen kao osoba “pod čijim rukovodstvom Grad Živinice ostvaruje porast već protekle 3 godine”. Favorizacija Kamenjakovića vidljiva je i u činjenici da nijedan od ukupno šest objavljenih članaka na ovom portalu nema kritički ugao prema njemu. Analizu Raskrinkavanja možete pročitati ovdje.

Raskrinkavanje je analiziralo i predizborno izvještavanje anonimnog brčanskog portala Nula49. U periodu od 1.10.2020. do 2.11.2020, ovaj portal je imao 36 objava (32 članka i četiri Facebook objave) sa političkom tematikom, od kojih su 23 objave (19 članaka i četiri Facebook objave) posvećene političkoj stranci Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Tako je Nula49 izvještavao o radu gradonačelnika Siniše Milića, njegovim sastancima sa Miloradom Dodikom i Vojinom Mitrovićem, ministrom komunikacija i transporta u Vijeću ministara BiH, a zanimljivo je i da je ovaj portal na svojoj Facebook stranici objavio tri videozapisa SNSD-a – o rekonstrukciji Bulevara mira, puštanju u promet obilaznice oko grada i o modernizaciji Luke Brčko sa napomenom da se radi o sponzorisanoj objavi. Predstavljanje najmlađih kandidata SNSD-a je također dobilo videozapis na Facebook stranici.

Nisu bile izostavljene ni aktivnosti SNSD-DEMOS koalicije u Brčkom, kao ni članci o SNSD-ovom koalicionom partneru u RS-u, stranci Ujedinjena Srpska.

Pored anonimnih portala, ni portal NTV Hayat nije prošao neopaženo kao pristrasan prema stranci SDA. Nepotpisani autorski članak u kojem se iznose mnogobrojne pohvale i riječi podrške Stranci demokratske akcije (SDA), a i niz kritika upućenih na račun drugih političkih subjekata, objavljen je 24.10.2020. na ovom portalu. Članak sadrži i brojne kritike upućene na račun drugih političkih stranaka u BiH, prvenstveno SNSD-a i HDZ-a, a onda i stranaka koje su u tekstu označene kao “sarajevska opozicija” (SDP, Naša stranka te Narod i pravda). Detaljnije o ovome pročitajte na Raskrinkavanju.

U trećoj sedmici kampanje vrijedno je spomenuti i anonimni BH portal, koji je objavio članak u kojem se tvrdi da je trenutni gradonačelnik Srebrenika i kandidat za istu poziciju na ovogodišnjim lokalnim izborima, Nihad Omerović, slagao da ima COVID-19. Navodi se da je to učinio kako bi izbjegao susret sa tužiocima i sa političkim protivnicima tokom predizborne kampanje. Omerović je demantovao takve navode objavivši ljekarski nalaz da je bio pozitivan na koronavirus. Detaljnije na Raskrinkavanju.

Kakve aktivnosti CIK-a možemo očekivati u četvrtoj sedmici predizborne kampanje?

Nakon što je Fikret Prevljak, kandidat SDA za načelnika Općine Ilidža, rekao lideru Naše stranke Predragu Kojoviću da će “biti BiH, ali tebe neće biti budi siguran”, čime je indirektno prijetio smrću, CIK je pokrenuo postupak protiv kandidature Prevljaka, tvrdeći da se radi o korištenju jezika mržnje.

Pet članova Komisije glasali su za, dok su Suad Arnautović i Ahmet Šantić glasali protiv. Arnautović je rekao da se “za ovo mora imati materijalni dokaz da je osoba A koristila jezik da nekog navede da počini nasilje ili da dalje širi mržnju” i da je ovo samo “jedna polovina istine”. U narednim danima pratit ćemo kako će proces teći, te da li ova prijetnja predstavlja kršenje zakona, a samim time i da li će Prevljak nakon svog govora ostati kandidat za načelnika općine Ilidža.

(Piše, Amina Čeliković)

(Istinomjer.ba, Raskrinkavanje.ba)

Pitajte Istinomjer!