Analize

Od kršenja mjera propisanih u cilju suzbijanja pandemije COVID- 19, do lažnih plakata i širenja dezinformacija

Izborna kampanja za Lokalne izbore u BiH, koji se održavaju 15. novembra, zvanično je počela u petak 16. oktobra, međutim nezvanična politička kampanja vodi se već duže vremena i preko drugih nivoa vlasti. Specifičnost ovogodišnje kampanje je činjenica da se ona odvija u nešto drugačijim uslovima zbog pandemije novog koronavirusa, zbog čega su na snazi mjere entitetskih, kantonalnih i općinskih kriznih štabova i štabova Civilne zaštite, a već u prvoj sedmici kampanje zabilježena su njihova kršenja od strane političkih subjekata u cijeloj zemlji. Svojevrstan “presedan” u susret Lokalnim izborima bilo je i djelovanje Centralne izborne komisije (CIK) u pogledu kažnjavanja preuranjenog političkog online oglašavanja, pa su za takvo djelovanje kandidatima_kinjama i partijama prvi put izrečene kazne za ovaj vid oglašavanja mimo kampanje. Kako se izborna kampanja iz godine u godinu intenzivnije vodi i na društvenim mrežama, sve više su prisutne i dezinformacije o kandidatima, ali i dezinformacije koje putem svojih profila dijele sami kandidati za pozicije načelnika i članova OV-a. Takve primjere zabilježili smo u prvoj sedmici kampanje.

Kazne za online oglašavanje

Izborni zakon Bosne i Hercegovine zabranjuje plaćeno političko oglašavanje putem medija (štampanih medija i javnih i privatnih televizijskih i radijskih stanica koje posjeduju odgovarajuću dozvolu RAK-a) od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje. Dosadašnje prakse nepoštivanja ove odredbe Izbornog zakona preslikale su se i na izbornu 2020. godinu. Posmatrači/ce koalicije Pod lupom su na press konferenciji 15.10.2020. godine objavili da su u periodu od 7. septembra do 11. oktobra zabilježili ukupno 538 različitih izbornih nepravilnosti. Najveći broj izbornih nepravilnosti – 185 – odnosi se na slučajeve preuranjene izborne kampanje u 59 opština/gradova u BiH.Transparency International je, s druge strane, CIK-u BiH podnio 82 prijave zbog preuranjene kampanje i zloupotrebe javnih resursa.

Izborni zakon BiH, koji je donešen 2001. i zadnji put dopunjavan 2016. godine, nije dovoljno precizan u definisanju ograničenja vezanih za politička oglašavanja putem online medija i društvenih mreža. Ovim zakonom se pod pojmom “mediji” podrazumijevaju štampani mediji te javne i privatne televizijske i radijske stanice koje posjeduju odgovarajuću dozvolu RAK-a, dok se online mediji i društvene mreže nalaze u svojevrsnoj sivoj zoni.

Ipak, Centralna izborna komisija je do početka izborne kampanje, na osnovu prijava Transparency Internationala, kaznila četiri politička subjekta (SDA, Platformu za progres, “Četvorku” – NS, NIP, SDP i Stranku za bolje Vučkovce), te kandidata A-SDA za načelnika općine Zavidovići Samira Šibonjića, sa po 1.000 KM kazne zbog plaćenog oglašavanja na društvenim mrežama prije zvaničnog početka izborne kampanje.

Opsežnu analizu na ovu temu možete čitati na: Raskrinkavanju i Istinomjeru.

Predizborni skupovi u doba poandemije

Stranka demokratske akcije (SDA) održala je nekoliko predizbornih skupova na kojima nisu ispoštovane epidemiološke preporuke – od toga da određen broj učesnika nije nosio maske, niti je poštovana preporučena socijalna distanca, do broja prisutnih u zatvorenom prostoru koji je iznosio mnogo više od preporučenih 50. Jedan od skupova desio se u Gradačcu, a na njemu su predstavljeni kandidati SDA za Gradsko vijeće Gradačca, kandidat za gradonačelnika Gradačca, a okupljenima su se obratili i funkcioneri SDA – nosilac liste za Gradsko vijeće Gradačca Elvedin Hrnčić, premijer FBiH Fadil Novalić, kao i delegat u Domu Naroda PS BiH, Amir Fazlić. Prema posljednjim informacijama iz medija od 23. oktobra, COVID 19 je potvrđen kod nekoliko osoba koje su učestvovale na ovom skupu, a među njima je i ministar iz Vlade Tuzlanskog kantona Mustafa Šakić, koji je kandidat za gradonačelnika.

Dan kasnije, 17. oktobra 2020. godine iste mjere prekršene su u Srebreniku, na predizbornom skupu SDA održanom u prepunom “Domu kulture Srebrenik” na kojem su predstavljeni kandidati stranke za Gradsko vijeće Srebrenika te kandidat za gradonačelnika Ibrahim Zukić.

Na zvaničnim Facebook stranicama kandidata za gradonačelnika Srebrenika, Ibrahima Zukića, kao i na stranici SDA Srebrenik objavljene su fotografije na osnovu kojih se može zaključiti da je u prepunoj sali bilo prisutno mnogo više od 50 osoba, te da ni na ovom skupu nije ispoštovana preporučena socijalna distanca niti je određen broj učesnika nosio zaštitne maske. Ovo skupu prisustvovala je i ministrica obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i funkcionerka SDA, Fahreta Brašnjić. Više o skupovima SDA možete čitati na Istinomjeru.

Još jedan primjer nepoštivanja epidemioloških mjera dospio je u javnost ovih dana, nakon što je stranka Demokratski narodni savez (DNS) 17. oktobra 2020. godine saopćila da “izlazi iz vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i na nivou BiH”.

Članovi DNS-a ovu odluku proslavili su u Prijedoru, gdje je kolona automobila sa zastavama DNS “uz pjesmu i upaljenim sirenama” kružila gradom. Istog dana pojavio se i snimak pod nazivom “Nešić slavi razlaz koalicije sa Dodikom”. Na pomenutom snimku pored predsjednika DNS-a Nenada Nešića, primjetan je veći broj osoba koje nisu nosile maske niti držale fizičku distancu. I ovim skupom protekle sedmice se bavio Istinomjer koji je ponbašanje čelnika DNS-a ocijenio nedosljednim.

“Najsmješniji” plakati i seksističko izvještavanje

U proteklih nekoliko dana na društvenim mrežama, a potom i u člancima nekoliko portala, objavljeni su “najsmješniji” predizborni plakati. U dva primjera je ipak riječ o fotomontažama. Naime, u članku portala “Crna hronika”, navedeno je da je redakcija portala sa društvenih mreža “izdvojila nekoliko najsmješnijih predizbornih plakata”. Između ostalih, u članku se nalaze i fotografije Olge Milanović, kandidatkinje Demokratske fronte (DF) za Opštinsko vijeće u Varešu i Adisa Misaljevića, kandidata Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) za Gradsko vijeće u Cazinu.

Crna Hronika je 20.10.2020. godine, dan nakon objave članka o “najsmješnijim plakatima”, objavila i članak u kome se prenosi status Adisa Misaljevića sa navodima da je riječ o fotomontaži. Na istom portalu je 20.10.2020. objavljen članak o Olgi Milanović sa autentičnom fotografijom. Više o ovoj temi možete čitati na Raskrinkavanju.

Nešto prije početka izborne kampanje vijest da se Emina Jahić iz Tuzle kandidirala na lokalnim izborima, na nizu je portala predstavljena uz degutantne i seksističke komentare na račun njenog izgleda, a o ovom slučaju detaljno čitajte u analizi Raskrinkavanja.

Tvrdnje kandidata u medijskom prostoru

Sa početkom izborne kampanje u medijskom prostoru se pojavljuje sve više tvrdnji kandidata o brojnim pitanjima, kako u njihovim samostalnim istupima, tako i u okviru debatnih emisija koje se organizuju na pojedinim televizijskim kućama. Istinomjer je prvoj sedmici kampanje ocijenio nekoliko nekoliko tvrdnji kandidata za načelnike, ali i drugih zvaničnika političkih partija na temu Lokalnih izbora.

U prvoj debatnoj emisiji koju je u okviru predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine 19. 10. 2020. godine emitovala RTV Vogošća, aktuelni načelnik Vogošće, Edin Smajić govoreći o programu razvoja za naredni period, pored ostalog je ustvrdio da je u proteklom periodu opština na čijem je čelu po stenu razvijenosti u Federaciji BiH napredevola za 18 mjesta. Posljednji izvještaj Federalnog zavoda za programiranje razvoja objavljen u junu 2020. godine potvrđuje Smajićevu tvrdnju jer se u skladu sa Nivoom razvijenosti Federacije BiH po općinama u 2019. godini, Vogošća trenuto nalazi na sedmom mjestu. Ovom temom protekle sedmice bavio se Istinomjer.

Predstavljajući program za predstojeće Lokalne izbore, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, iznio je i jednu netačnu tvrdnju da ova općina jedina u BiH izdvaja sredstva za nezaposlene porodilje. Uvidom u budžete sarajevskih i drugih bh. lokalnih zajednica, Istinomjer je utvrdio da postoje i druge općine/gradovi koji izdvajaju sredstva za naknade nezaposlenim porodiljama. Općina Novo Sarajevo već nekoliko godina obezbjeđuje novčana sredstva za jednokratne naknade za porodilje po rođenju blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta, ali i mjesečnu pomoć porodiljama koje nisu u radnom odnosu. I Općina Centar Sarajevo u Budžetu za 2020. godinu ima stavku “Jednokratna finansijska pomoć porodiljama na području općine Centar u skladu sa Pravilnikom Općinskog Načelnika”, kojim je definisano da naknadu dobivaju i nezaposlene porodilje. Sredstva za pomoć nezaposlenim porodiljama izdvaja i Grad Gračanica, pa je tako Istinomjer je ovu tvrdnju Semira Efendića stoga ocijenio kao neistinitu.

Komentarišući predizbornu kampanju za Lokalne izbore 2020. godine u kontekstu pandemije novog koronavirusa, Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, izjavio je još jednom da je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) nelegalno izabrana, ali i ustvrdio da je CIK BiH odgodila izbore “zbog procjene da će epidemiološka situacija u novembru da bude bolja nego što je bila u oktobru”. Međutim u svojoj analizi Istinomjer je ustanovio da ova tvrdnja nije istinita.

Kandidati i dezinformacije o pandemiji COVID 19

Pandemija novog koronavirusa donijela je novi val lažnih vijesti, a među onima koji su te lažne vijesti širili sa svojim Facebook profilima našlo se i nekoliko kandidata_kinja ovogodišnjih Lokalnih izbora za funkcije gradonačelnika i vijećnika_ica. Istinomjer i Raskrinkavanje u svojim analizama napravili su listu kandidata_kinja i pregled lažnih vijesti koje su prenosili od marta 2020. godine do danas. Među njima su se našli kandidat za gradonačelnika Bihaća Sej Ramić, predsjednik Prve stranke Amer Bekan, nosilac liste Prve stranke za Općinsko vijeće Maglaj Adel Kicić, kao i njegov stranački kolega lmir Arnaut, koji se kandidovao za Gradsko vijeće Grada Tuzla, ali i kandidatkinja SBB za GV u istom gradu, Indira Bajramović. Više o ovoj temi čitajte u analizama Istinomjera i Raskrinkavanja.

 

Pošto je izborna kampanja za Lokalne izbore u BiH tek počela, sličnim pojavama nesumnjivo ćemo svjedočiti i u sedmicama pred nama. Iako je određeni broj partija već najavio da neće organizovati skupove usljed porasta broja zaraženih novim koronavirusom, sa druge strane postoje partije koje od okupljanja ne odustaju, te će biti zanimljivo pratiti da li će u tom smislu biti izrečene i kazne za organizatore.

Pitajte Istinomjer!