Analize

Druga sedmica kampanje: kršenje mjera, kazne CIK-a, neistinite tvrdnje kandidata, lažne vijesti i pristrasno izvještavanje

Uz nastavak kršenja naredbi, mjera i preporuka kriznih štabova donesenih i cilju borbe protiv širenja novog koronavirusa, drugu sedmicu izborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine obilježile su pored ostalog i kazne koje je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) propisala političkim subjektima zbog plaćenog oglašavanja prije zvaničnog početka izborne kampanje, neistine tvrdnje koje su iznijeli pojedini kandidati za načelničke pozicije ali i lažne vijesti i pristrasno izvještavanje.

 

U Banovićima kao da COVID 19 ne postoji

Nakon što je OO PDA Banovići “pozvao sve simpatizere i članove Pokreta Demokratske Akcije Banovići na poštivanje epidemioloških mjera uz obavezno nošenje maski”, uslijedio je skup na kojem su drastično prekršene mjere, naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

PDA Banovići na svojoj zvaničnoj facebook stranici 22. 10. 2020. godine objavljujući Plan održavanja predizbornih skupova Opštinske organizacije PDA Banovići na području Opštine Banovići pored ostalog naveo:

Pozivamo sve simpatizere i članove Pokreta Demokratske Akcije Banovići na poštivanje epidemioloških mjera uz obavezno nošenje maski. Zaštitimo sebe i druge !

Rad i odgovornost !

OO PDA Banovići, 22. oktobar 2020.

Međutim, nakon navedenih poziva na poštivanje epidemioloških mjera, na predizbornom skupu u Mjesnoj zajednici Omazići od strane PDA uslijedilo je i njihovo drastično kršenje, a Istinomjer je u svom tekstu pod naslovom I PDA se pridružila strankama koje krše propisane mjere, naredbe i preporuke stav ovog političkog subjekta po pitanju ocijenio nedosljednim.

Samo dan kasnije, 27. 10. 2020. godine SDA je u “uzvratila” stranci na čijem je čelu Mirsad Kukić okupivši također veliki broj ljudi na svom skupu u Banovićima, kršeći također tom prilikom mjere, naredbe i preporuke kriznih štabova.

“Takmičenje” u masovnosti skupova između SDA i PDA u Banovićima Istinomjerov je tekst u kojem smo se osvrnuli na ove događaje, podsjetivši tom prilikom da su visoki zvaničnici Stranke demokratske akcije (SDA) ranije u više navrata pozvali na oprez i poštivanje važećih epidemioloških mjera u cilju sprječavanja širenja pandemije COVID 19. I ovoga puta, stav SDA je smo s tim u vezi ocijenili nedosljednim.

Podsjećamo, i tokom prve sedmice izborne kampanje imali smo priliku pisati o kršenju mjera i preporuka od strane pojedinih političkih subjekata.

Od letova na mitinge helikopterom, do plaćenog oglašavanja prije zvaničnog početka izborne kampanje

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske održanoj 7. 9. 2020. godine vođena je i rasprava o korišćenju javnih resursa u stranačke svrhe tokom koje je predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik dao jedno zanimljivo obećanje.

Upitavši tom prilikom prvog čovjeka SDS-a, Mirka Šarovića da li je, kada je bio ministar, ikada automobilom ministarstva otišao na skup stranke, Dodik je izjavio:

Jesi pošten! Gde nađe toliko poštenje. Ja ću i dalje da idem helikopterom. Naći ću način. Zakažem načelnika opštine, a posle odem na miting. Smatram da imam pravo na to.

Milorad Dodik, 7. septembar 2020

Da se Dodik nije osvrtao na optužbe, svjedočile su destinacije letova helikoptera „AV 119“ (AW 119) u vlasništvu Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske koje evidentira flightradar24.com i flightaware.com, a na koje je ukazao portal Transparentno.ba.

S obzirom na to da su podaci pokazivali da je helikopter Vlade RS od početka predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine između ostalog letio i tamo gdje se održavaju stranački skupovi, Istinomjer je u tekstu pod naslovom Nakon “zakazivanja” načelnika opštine, na miting-helikopterom, navedeno obećanje Milorada Dodika ocijenio ispunjenim.

Pažnju Istinomjera privukla je i tvrdnja predsjednika Glavnog izbornog štaba SNSD-a, Srđana Rajčevića koji je na konferenciji za medije održanoj 29. 10. 2020. godine pored ostalog ustvrdio da “Centralna izborna komisija organizuje i svojevrstan lov na vještice u ovom trenutku”.

Samo da kažem da je primjetno da Centralna izborna komisija organizuje i svojevrstan lov na vještice u ovom trenutku, da se svaka aktivnost Saveza socijademokrata i u javnom diskursu i na terenu budno prati, da se putem dušebrižnika iz sektora nevladinih organizacija gotovo svaki dan podnose prijave protiv naših aktivista i naših funkcionera, dok se na drugoj strani sve toleriše.

Srđan Rajčević, 29. oktobar 2020.

Da ove Rajčevićeve tvrdnje nisu odgovarale istini, uvjerili smo se nakon što smo izvršili uvid u sve prijave koje je Transparency international u BIH (TI BIH) u proteklih više od mjesec dana podnio CIK-u BiH, a na osnovu kojih je CIK izrekao kazne tim istim političkim partijama, te smo činjenično stanje po tom pitanju iznijeli u tekstu Na osnovu prijava TI BIH, pored SNSD-a CIK BiH kaznio i veliki broj drugih političkih subjekata.

Neistine izjave kandidata za načelnike

Istinomjer tokom izborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine prati i debate kandidata za načelnike, te smo krajem druge sedmice izdvojili onu emitovanu 29. oktobra 2020. godine na TVSA. Naime, radilo se o debati između aktuelnog načelnika Opštine Trnovo, Ibre Berila (SDA) i kandidata za tu poziciju ispred “četvorke”, Elvedina Tatarevića.

Tom prilikom, a govoreći o otvaranju radnih mjesta u toj opštini, Berilo je između ostalog ustvrdio da Opština Trnovo ima najmanji procenat nezaposlenih ljudi.

Uvidom u posljednji Statistički bilten Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ objavljenim 31. augusta 2020. godine utvrdili smo da to nije tačno te da, samo u Kantonu Sarajevo, opštine Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, Stari Grad, Ilidža i Vogošća imaju manji procenat nezaposlenog stanovništva u odnosu na Opštinu Trnovo.

Još jedna u nizu neistinitih izjava koju je Istinomjer imao priliku provjeriti bila je i ona kandidata SDA za načelnika Opštine Ilidža, Fikreta Prevljaka koji je iznio 26. 10. 2020. godine u svom intervjuu za portal Klix u kojem je govorio i o projektu izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

“Dolaskom Elmedina Konakovića (op. a. predsjednik Naroda i pravde) za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, ovaj projekt je obustavljen” izjavio je s tim u vezi pored ostalog Prevljak, a da ta tvrdnja nije odgovarala činjeničnom stanju Istinomjer je dokazao u tekstu pod naslovom “Prevljak neistinito o projektu tramvajske pruge do Hrasnice”.

Lažne vijesti i pristrasno izvještavanje

Izvještavajući o Facebook objavi kandidata SDA za gradonačelnika Srebrenika, Ibrahima Zukića u kojoj je podijelio fotografije sa predsjednikom DF-a Željkom Komšićem, portal Raport je 26.10.2020. godine naveo da se radi o “podršci”.

Ubrzo zatim iz DF-a je stigao demant da ta stranka na bilo koji način podržava Zukićevu kandidaturu.

Budući da za nju nema konkretne potvrde u Facebook objavi na koju se Raportov članak poziva, te da ju je osporila i sama stranka DF, tvrdnju kako je Komšić podržao SDA-ovog kandidata za gradonačelnika Srebrenika, Raskrinkavnje je ocijenilo kao lažnu vijest, a s obzirom na to da je Raport objavio i demant DF-a, članak je ocjenjen i kao demantovano.

Osim toga, Raskrinkavanje je u svom tekstu pod naslovom Anonimni portal pristrasno o SNSD-u u Istočnom Sarajevu utvrdilo da je portal Princip News svoje izvještavanje o predizbornoj kampanji ove godine u Istočnom Sarajevu fokusirao na vladajući SNSD i koalicione partnere. Nasuprot pozitivnim medijskim izvještajima o vladajućoj koaliciji stoji tek jedan objavljeni o opozicionoj stranci, i to negativan.

Tako, način obrade tema vezanih za kandidate/kinje SNSD-a i koalicionih partija, te odabir tema vezanih za lokalne izbore 2020. pokazuje dominaciju jedne političke opcije u pokrivanju predizborne kampanje na portalu Princip News. 27 članaka od ukupno 28 vezanih za lokalne izbore u Istočnom Sarajevu su afirmativni medijski izvještaji o vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj, dok je tek jedan fokusiran na opoziciju, i to u negativnom tonu.

S obzirom na ovakve uočljive razlike u tretmanu političkih opcija, izvještavanje Princip Newsa o predizbornoj kampanji u Istočnom Sarajevu Rakrinkavanje je ocijenilo kao pristrasno izvještavanje.

Pored navedenog, pažnju javnosti tokom druge sedmice kampanje zaokupila je i nova odluka Predjedništva DNS-a u skladu sa kojom se “daje sloboda gradskim i opštinskim organizacijama da odluče s kim će koalirati u svojim lokalnim zajednicama”, nastavak trakavice u vezi (ne)zakazivanja sjednice Skupštine Kantona Sarajevo (KS) na kojoj bi se trebalo odlučivati o (ne)povjerenju aktuelnoj Vladi KS, ali i odluka Kantonalnog suda u Bihaću da se Fikretu Abdiću ukine jednomjesečni pritvor i time omogući učestvovanje u predizbornoj kampanji.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!