Strategija razvoja javnog prijevoza u KS nije usvojena u prvoj godini mandata kantonalne Vlade

Nedugo nakon što je stupio na funkciju premijera Kantona Sarajevo (KS), Edin Forto je najavio kako će Vlada na čijem je čelu u prvoj godini svog mandata donijeti strategiju razvoja javnog prevoza u KS “za narednih 20 godina”.

Donijet ćemo strategiju razvoja javnog prijevoza za narednih 20 godina. Njome ćemo odrediti kako će se razvijati tramvajski, trolejbuski, a kako autobuski i kombi saobraćaj. To ćemo uraditi u prvoj godini. Potom ćemo donijeti zakon o javnom prijevozu kojim ćemo urediti odnose između državnih i privatnih firmi, koje nude javni prijevoz.”

Edin Forto, 02.01.2019.

Kako se navodi u izvještaju o realizaciji mjera iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS nakon godinu dana mandata, Ministarstvo saobraća u saradnji sa GIZ-om provodilo je aktivnosti na donošenju Plana održive mobilnosti – SUMP za Kanton Sarajevo. Rok za izradu ovoga strateškog plana, kako su naveli iz Vlade KS, je april 2020. godine. 

Do sada je urađena polovina aktivnosti na izradi SUMP-a (Završene su faze pripreme, utvrđivanja vizije, donošenje općih i pojedinačnih ciljeva, urađena analiza stanja za kompletnu oblast saobraćaja koja će biti obuhvaćena SUMPom i utvrđeni indikatori za mjerenje realizacije plana urbane mobilnosti). U 2020 godini slijedi utvrđivanje prioritetnih mjera i donošenje 5 godišnjih akcionih planova. Sa JICA je urađen strateški dokument za “Razvoj javnog gradskog saobraćaja u cilju povećanja mobilnosti stanovništva i smanjenja zagađenja zraka”. Detaljne studije za sve segmente javnog prevoza će se raditi u periodu 2020.-2022.godine. U 2020 godini je planirano da se radi Orgin – Destination studija.” 

Vlada KS, Izvještaj o realizaciji mjera, decembar 2019. 

Sa druge strane Vlada je u vezi sa dijelom obećanja da će se urediti “odnosi između državnih i privatnih firmi, koje nude javni prijevoz”, provodila aktivnosti na uvođenju jedne karte za sve korisnike javnog prevoza u KS kod oba prevoznika, GRAS-a i Centrotransa, što je bilo i jedno od obećanja iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022. koje prati Istinomjer.

Ipak, s obzirom da je iz Izvještaja o realizaciji mjera iz Sporazuma skupštinske većine evidentno da je izrada Strategije javnog prevoza još uvijek u toku, Istinomjer će obećanje Edina Forte da će u prvoj godini mandata Vlade KS biti donesena strategiju razvoja javnog prevoza u KS “za narednih 20 godina”, ocijeniti kao neispunjeno. 

(Istinomjer.ba)

Prosječna plata u RS još nije dostigla 1000 KM

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović izjavila je početkom aprila 2019. godine kako očekuje povećanje plata...

Zakon o električnoj energiji RS nije usvojen “u najkraćem mogućem roku”

Prilikom podnošenja svog ekspozea pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), premijer ovog entiteta, Radovan Višković najavio je kako će novi Zakon o električnoj energiji RS biti...


Izrada nacrta plana za zaštitu kanjona rijeke Misoče nije završena do kraja 2019. godine

Na sastanku koji je ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, Edita Đapo krajem juna mjeseca prošle godine održala sa ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i ministrom komunalne...