Ispunjeno većim dijelom

Uvođenje jednog kupona/karte za sve javne gradske prijevoznike

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Ekonomija

Uvođenje jednog kupona/karte za sve javne gradske prijevoznike.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

U martu 2019. godine Vlada KS je na prijedlog Ministarstva saobraćaja, “donijela zaključak kojim se obavezuju  prijevoznici KJKP “GRAS” i „Centrotrans – Eurolines“ da omoguće korisnicima prijevoza – putnicima u Kantonu Sarajevo da sa jedinstvenom kartom (osim pojedinačnih karata) koriste usluge javnog linijskog prijevoza putnika kod oba prijevoznika”.

U zaključku se još navodi da je “Vlada obavezala “GRAS” i „Centrotrans – Eurolines“ da u što kraćem roku, a najkasnije od 01.05.2019. godine u potpunosti postupaju u skladu sa odredbama Privremenog uputstva o načinu utvrđivanja i definisanja tarifnog sistema u Kantonu Sarajevo”.

Na stranici Vlade KS rečeno je i da je uputstvom donesenim od strane ministra saobraćaja u Vladi KS, “propisano da će se vozne karte koristiti u skladu sa zonama kojima pripadaju u svim prevoznim sredstvima na području Kantona Sarajevo, a u skladu sa vrstom linija za koju su izdane, tj, predviđeno je da se kuponi Grasa-a i Centrotransa nesmetano koriste kod oba prijevoznika”.

Krajem aprila 2019. godine ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnan Šteta je sa predstavnicima KJKP „Gras“ i „Centrotrans – Eurolines“ potpisao sporazum o saglasnosti prihvatnja kupona za penzionere u svojim vozilima bez obzira da li su kuponi izdati od strane „Grasa“ ili „Centrotransa“, ne uslovljavajući korisnike dodatnim troškovima i procedurama.

Kako je tom prilikom saopšteno, penzioneri, koji čine gotovo polovinu svih korisnika mjesečnih kupona u Kantonu Sarajevo – njih oko 40.000 su prva kategorija koja će moći koristiti jedinstven kupon za oba gradska prevoznika. “Nakon ove prve etape, dogovoreno je da slijede, đaci, studenti, nezaposleni i ostale kategorije”, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja KS.

U augustu 2019. godine ministar Šteta je rekao i da će “uskoro biti potpisan i sporazum za korištenje kupona za đake i studente u svim vozilima”.

Mjesečne i godišnje karte za đake i studente, od 1. novembra 2019. godine važe u oba prijevoznika.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!