Analize

Socijalna politika: Povećanje penzija i broja radnih mjesta

U oblasti socijalne politike, partije na vlasti u Republici Srpskoj dale su ukupno 49 obećanja. Najviše obećanja je dao Demokratski narodni savez (26), zatim SNSD i SPRS (9), dok su NDP i Ujedinjena Srpska dali 4 (NDP) i tek jedno obećanje (Ujedinjena Srpska).

Od 49 obećanja, jedno obećanje je ispunjeno u prvih godinu mandata, dva su ispunjena sa zakašnjenjem, šest je dobilo ocjenu u progresu, 21 je započeto, 18 ih nije započeto, dok je jedno obećanje dobilo ocjenu neutemeljeno.

Kada su u pitanju rezultati rada u prvih godinu dana Vlade RS, ispunjeno je jedno obećanje, i to obećanje SPRS o povećanju penzija. Sa zakašnjenjem su ispunjena 2 obećanja, a oba su obećanja SNSD-a koja se odnose na povećanje penzija dva puta, koje je najavljeno za januar i april.

Isplata januarskih penzija za sve korisnike Fonda za penzijsko i invalidskog osiguranja Republike Srpske (PIO RS), počela je u petak 08. februara, a kako je saopšteno iz ovog Fonda penzije su uvećane za 2,17%. Novog povećanja penzija nije bilo sve do jula 2019. godine, kada je na 27. sjednici Vlade Republike Srpske (04.07.2019.), Vlada Republike Srpske donijela Odluku o određivanju iznosa najniže penzije. Vlada Republike Srpske je izvršila vanredno usklađivanje opšteg boda i penzija, tako što su opšti bod i penzije povećani za 2 % počev od 01. jula 2019. godine. Prosječna penzija na teret Republike od koje se određuju iznosi najniže penzije, iznosi 379,72 KM.

Od obećanja koja su ocijenjena ocjenom u progresu, izdvajaju se obećanja o povećanju porodiljskih naknada, što se reguliše novim Zakonom o dječijoj zaštiti koji je usvojen u Nacrtu, te obećanje o usklađivanju rasta penzija sa troškovima života, te povećanja penzija za 10%, obzirom da su tokom 2019. godine penzije povećane dva puta.

Od započetih obećanja izdvajamo obećanja koja se odnose na otvaranje novih radnih mjesta, obzirom da je broj zaposlenih u Republici Srpskoj u konstantnom porastu.

Prema posljednjim trenutno dostupnim podacima, broj zaposlenih u Republici Srpskoj je u porastu. Prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku, broj zaposlenih u Republici Srpskoj na kraju 2018. godine, je iznosio 266.309 osoba. Posljednji objavljeni podaci kada je u pitanju zaposlenost odnose se na mart 2019. godine, kada je, također prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku, zaposleno bilo 269.313 osoba.

I prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, broj zaposlenih je u porastu. Prema podacima Porezne uprave RS broj zaposlenih u oktobru 2018. godine iznosio 292.740 zaposlenih. Prema posljednjim podacima Porezne uprave RS broj uposlenih u augustu 2019. godine iznosio je 297.499.

U isto vrijeme, indikativno je i da broj nezaposlenih osoba opada. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, broj osoba na evidenciji u decembru 2018. godine je iznosio 96.005 osoba, dok je taj broj u oktobru 2019. godine, što su posljednji dostupni podaci iznosio 85.923 osobe.

Ocjenu započeto su dobila i obećanja o povećanju prosječne plate, te obećanje o prosječnoj plati od 1.000 KM u 2019. godini.

Jedno obećanje je dobilo ocjenu neutemeljeno, a to je obećanje o formiranju Demografskog savjeta Republike Srpske, koji je formiran još i prije izbora 2018. godine.

Od obećanja na kojima nije započet rad, izdvajaju se obećanja o usvajanju Zakona o socijalnom preduzetništvu, Zakona o podršci Srbima koji su se vratili u FBiH, uvođenja garantovane penzije za borce, te obećanja o poboljšanju prava trudnica i majki, poput uvođenja pauze za dojenje, te nacionalne penzije za majke sa troje ili više djece. Nije započet rad ni na obećanju o garantovanoj penziji za borce VRS.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!