Neispunjeno

Garantovana penzija za borce

Partije: NDP | Oblasti: Socijalna politika

Vratićemo borcima neustavno oduzeta prava na garantovanu penziju.

Izvor: Plan za bolju Srpsku

Vlada Republike Srpske donijela je u septembru 2021. godine Odluku o isplati mjesečnog novčanog primanja socijalno ugroženim nezaposlenim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske od prve do pete kategorije.

Cilj ove odluke je da se uspostavi isplata mjesečnog novčanog primanja socijalno ugroženim nezaposlenim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske od prve do pete kategorije, mlađim od 60 godina koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srpske.

Odlukom su prioritetno obuhvaćeni borci koji su ispunili uslove iz Javnog poziva koji je Ministarstvo raspisalo za ovu kategoriju boraca početkom kalendarske godine. Takođe,  data je i mogućnost da se isplata vrši i borcima koji naknadno ispune uslove utvrđene ovom  odlukom, ukoliko podnesu zahtjev.

Mjesečno novčano primanje isplaćivaće se počev od oktobra mjeseca 2021. godine u iznosu obračunatom po važećoj osnovici za mjesečni borački dodatak, a koji zavisi od broja mjeseci koje je borac proveo u zoni borbenih dejstava.

Za realizaciju isplate mjesečnog novčanog primanja po ovoj odluci prema procjeni potrebno je izdvojiti mjesečno  399.170,05 KM, odnosno na godišnjem nivou 4.790.040,60 KM.

Ipak, tokom treće godine mandata Vlade Republike Srpske nisu zabilježene aktivnosti na uspostavi zagarantovane penzije za sve borce.


Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović je rekao da je u junu počela isplata jednokratne pomoći od po 100 КM za 4.415 demobilisanih boraca starijih od 60 godina koji su ispunili kriterijume.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!