Ispunjeno

Uvođenje naknada za vrijeme porodiljskog odsustva

Partije: DNS | Oblasti: Socijalna politika

Za DNS populaciona politika svoje uporište mora imati u sferi rada, novog zapošljanja, obrazovanja za povoljnije tržište, kreditiranja stambene izgradnje, zdravstvene zaštite, socijalne politike i drugim životnim sadržajima. U populacionoj politici morale bi se planirati sljedeće mjere i aktivnosti:

• naknadama za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade RS, obećanje je ispunjeno kroz usvajanje izmjena i dopuna Zakona o dječijoj zaštiti.

Izvor: Program DNS

Na 36. sjednici Vlade Republike Srpske (06.09.2019.) Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti.

Ovim zakonom, između ostalog,  uređuje se refundacija naknade plate poslodavcima nakon izvršene isplate naknade plate za vrijeme porodiljskog odsustva, i to u iznosu od 100% bruto plate i uvodi se novo pravo „naknada roditelju-njegovatelju ili njegovatelju“. Takođe, ovim zakonom se uvodi još jedna pronatalitetna mjera, a to je ostvarivanje materinskog dodatka za sve nezaposlene porodilje.

Na 45. sjednici Vlade Republike Srpske (07.11.2019.) Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti.

Programom  ekonomskih reformi  Republike Srpske za  period 2018 -2020. godine i Memorandumom zaključenim između Unije udruženja poslodavaca i Vlade Republike Srpske utvrđena je obaveza Vlade Republike Srpske da u trogodišnjem periodu u cijelosti preuzme  troškove naknada bruto plate poslodavcima, korisnicima refundacije naknade plate iz važećeg zakona. Zakonom o dječjoj zaštiti poslodavcima, korisnicima prava na refundaciju naknade plate iz ovog zakona u 2019. godini refundiralo se u iznosu 80% bruto plate, nakon izvršene isplate naknade plate. Odredbama ovog Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti propisano je novo  rasterećenje poslodavaca i stvaranje boljih uslova za rad i poslovni ambijent. Predloženim odredbama ovog zakona poslodavcima, korisnicima prava na refundaciju iz važećeg Zakona u 2020. godini biće vršena refundacija naknade plate u iznosu od 100% bruto plate, nakon izvršene isplate naknade plate radniku. Ovakvim zakonskim rješenjem smanjiće se troškovi porodiljskog odsustva zaposlenih radnica svim poslodavcima. Takođe, ovim zakonom je izmijenjen uslov za ostvarivanje prava na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje bez obzira na raniji radni status. Ako je u vrijeme poroda porodilja nezaposlena i ima prebivalište u Republici Srpskoj najmanje godinu dana prije rođenja djeteta može ostvariti pravo na materinski dodatak.​

Skupština Republike Srpske je na 8. redovnoj sjednici 6.12.2019. usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti, a isti stupa na snagu nakon objave u Službenom glasniku Republike Srpske 19.12.2019. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!