Neistina
Uncategorized

Sky Srpska: (Ponovo) uvedena nerentabilna linija prema Ljubljani

Uprava Javnog preduzeća avio-kompanije “Sky Srpska” iz Banjaluke je na osnovu uslova za razvoj komercijalnih usluga vazdušnog transporta i postojećeg stanja na tržištu sačinila Operativni plan pokretanja komercijalnih operacija vazdušnog saobraćaja u periodu ljetnog reda letenja u 2010. godini.

U skladu sa Trogodišnjim Planom poslovanja, planirana je nabavka dva nova aviona te se njihovo uvođenje u saobraćaj može očekivati u 2011. godini.

(Ekapija, 18. 6. 2011.)

***

Već mjesec dana avionima slovenačkog Adria Airwaisa građani RS preko Ljubljane mogu u druge evropske gradove. Ovaj poslovni potez preduzeća Sky Srpska subvencionira Vlada RS sa 900.000 KM na godišnjem nivou. Ali četiri puta sedmično preko Ljubljane putuje, u prosjeku, tek dvadesetak putnika.

Resorni ministar Nedeljko Čubrilović ipak nije obeshrabren malim brojem putnika na avioliniji do Ljubljane.

„Tačno je to da nema dovoljno putnika. Ali, s obzirom da se kasno krenulo i nije na vrijeme izvršena promocija leta, mi očekujemo ipak da ta linija omogući dalji razvoj saobraćaja u RS i da banjalučki aerodrom na neki način doživi svoj preporod kad je riječ o saobraćaju,“ kaže on.

Ministar Čubrilović kaže da se pregovori o trebinjskom aerodromu nastavljaju, a od kompanija sa kojima Sky Srpska pregovara očekuju se kvalitetni programi i projekti. Sretna vijest za poreske obveznike RS jedino je ta da je, zbog nepovoljnih kreditnih aranžmana, entitetska vlada odustala od kupovine aviona.

(Slobodna Evropa, 23. 8. 2010.)

***

Banjalučka aviokompanija “Sky Srpska” od 14. jula uvodi novi redovni linijski let četvrtkom iz Banje Luke prema Ljubljani.

Novi let prema glavnom gradu Slovenije uvodi se u saradnji sa aviokompanijom “Adria Airways” kako bi se tokom ljetnog reda letenja poboljšao postojeći linijski saobraćaj sa banjalučkog aerodroma, saopšteno je iz “Sky Srpske”.

(Seebiz.net, 21. 6. 2011.)

Komentar:

Vlada RS je građanima ponudila mnoštvo obećanja, ali ih je malo realizovano. Jedno od obećanja se tiče i vlastite vazduhoplovne kompanije – Sky Srpska – ali, fakti su sljedeći:

1. Sky Srpska nema aviona, iako su obećani;

2. Sky Srpska je fantomska kompanija koja leti – tuđim avionima.

3. Sky Srpska je PONOVO potpisala ugovor sa Adria Airwaysom za liniju koja se, odmah nakon uvođenja (!), pokazala nerentabilnom.

Dakle, poreski obveznici Republike Srpske, odnosno 42 posto nezaposlenih, plaćaju kerozin i avione slovenačkoj kompaniji koja leti svojim avionima jer Sky Srpska nema svoje! Idealan način punjenja budžeta, ali susjedne države.

 

Pitajte Istinomjer!