Analize

Istinomjer mjeri: Kome je veća plata?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom Twitter profilu pohvalio se iznosom prosječne plate u Republici Srpskoj te je ustvrdio kako je ona veća nego u Federaciji Bosne i Hercegovine. S druge strane, Bakir Izetbegović se nekoliko dana ranije pohvalio da su primanja u Federaciji 20% veća nego u RS. Istinomjer je istražio ko je u pravu.

Ako pitamo nosioce vlasti iz Republike Srpske (RS) i Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u kojem je entitetu veća plata, dobit ćemo isti odgovor – veća je plata u entitetu u kojem oni vladaju. Istinomjer je više puta pisao o tvrdnjama da je plata u jednom entitetu veća nego u drugom.

Tako je nedavno u emisiji “Pressing” na televiziji N1 lider SDA Bakir Izetbegović rekao da su primanja u FBiH veća.

Konfuzna Federacija gura bolje od RS. Primanja veća 20 posto od RS.

Bakir Izetbegović, 22.2.2023.

Predsjednik RS Milorad Dodik se za Dan nezavisnosti BiH putem svog Twitter profila pohvalio kako je prosječna plata u RS tokom 2022. godine za pet eura veća nego u Federaciji BiH.

Dok je u Srpskoj prosječna plata za 2022. godinu iznosila 585 evra, u FBiH je ona niža i iznosila je 580 evra. Obračun je rađen po istoj metodologiji. Još jedna dobra stvar u Srpskoj – prosječna plata u januaru 2023. godine iznosila je 622 evra, dok za FBiH nema podataka o istoj.

Milorad Dodik, 1.3.2023.

Posmatrajući podatke obje entitetske agencije za statistiku, Milorad Dodik jeste u pravu kada je riječ o visini prosječne plate i metodologiji izračuna.

Međutim, i tvrdnja Bakira Izetbegovića donekle je tačna. Prosječna primanja u FBiH jesu veća nego u RS. Tu se postavlja jedno logično pitanje – kako je to moguće?

U nastavku ćemo pokušati objasniti kako su i jedna i druga tvrdnja (donekle) tačne.

Šta je neto plata u RS?

Prosječne plate računaju se tako što se ukupno isplaćena masa plata dijeli brojem zaposlenih na koje se odnose izvršene isplate. Prosječna neto plata ne sadrži dodatke na platu poput toplog obroka, regresa i sl. Prosječna neto plata za januar 2023. godine u RS iznosi 1.217 KM.

Zaposleni/e u RS koji/e primanja ostvaruju preko budžeta nemaju topli obrok i regres kao zasebne kategorije, odnosno naknada za topli obrok i regres ulazi u iznos osnovne plate i ne može se posebno iskazati. To znači da su topli obrok i regres uključeni u iznos prosječne neto plate onim koji platu primaju iz budžeta RS. Prema Statističkom godišnjaku Republike Srpske za 2022. godinu, to se odnosi na 81.450 zaposlenih osoba, odnosno na oko 29% ukupno zaposlenih u Republici Srpskoj.

Izmjenama sljedećih osam zakona topli obrok i regres postali su dio plate zaposlenih u javnim institucijama:

  1. Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske
  2. Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske
  3. Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske
  4. Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj
  5. Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske
  6. Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske
  7. Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske
  8. Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske

Šta je topli obrok u RS?

Naknada za topli obrok iznosi 0,85% prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu.

Za one radnike/ce koji/e topli obrok primaju u novcu njegova je visina za 2023. godinu 14,70 KM u bruto iznosu po danu, odnosno 8,97 KM u neto iznosu (kada se odbije 31% doprinosa i 8% poreza na dohodak). To znači da se u RS osobama koje primaju topli obrok u novcu mjesečno (22 radna dana) maksimalno isplaćuje 197,34 KM.

Šta je neto plata u Federaciji BiH?

Statistički gledano, izračun prosječne neto plate u RS i FBiH jeste isti – isplaćena masa plata dijeli se brojem zaposlenih na koje se odnose izvršene isplate. Međutim, naknade poput toplog obroka i regresa koje su u RS oporezovane i ulaze u sastav neto plate za najmanje 29% zaposlenih u tom entitetu u FBiH nisu oporezovane i nigdje nisu prikazane u statistikama. Prosječna neto plata za decembar 2022. godine u FBiH iznosi 1.180 KM.

Topli obrok FBIH

U FBiH radniku/ci se isplaćuje naknada u dnevnom iznosu od 0,5 do 1,0% od prosječne neto plate isplaćene u Federaciji BiH. U decembru 2022. godine prosječna plata iznosila je 1.180 KM. To znači da maksimalni topli obrok koji radniku/ci u FBiH može biti isplaćen za jedan dan iznosi 11,8 KM, odnosno 259,6 KM za 22 radna dana.

Kada se na prosječnu platu iz FBiH dodaju neoporezivi topli obrok i regres, ona je sasvim sigurno veća nego prosječna plata u RS.

Ipak, nepoznato je koliko radnika/ca u FBiH prima maksimalan topli obrok, jer nije oporezovan, pa nije zabilježen u statistikama i izvještajima.

Ko se sjeća Reformske agende još?

Nesumnjivo je došlo do povećanja plata u RS jednim dijelom zbog izmjene zakonodavstva koje reguliše tu oblast. Naime, u Reformskoj agendi za BiH za period 2015–2018. godina navedeno je da je potrebno sprovesti smanjenje opterećenja rada kroz smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Ako pogledamo opterećenja na platu prema zakonima o doprinosima iz oba entiteta (FBiH, RS) to izgleda kako je prikazano u tabeli:

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak u RS osnovni lični odbitak uvećan je s 8.400 KM na 12.000 KM na godišnjem nivou, odnosno sa 700 KM na 1.000 KM na mjesečnom nivou. Pritom je smanjena stopa poreza na dohodak od ličnih primanja s 10% na 8%. Ovim zakonom su s 8% oporezovani i topli obrok, i regres, i ostale naknade na platu.

To u praksi znači da se u RS na plate niže od 1.000 KM ne plaća porez na dohodak, što je također utjecalo na povećanje prosječne plate u ovom entitetu.

Prema Zakonu o porezu na dohodak u FBiH, osnovni lični odbitak iznosi 3.600 KM na godišnjem nivou, odnosno 300 KM mjesečno, dok stopa poreza na dohodak iznosi 10%. Međutim, topli obrok i regres ovim zakonom nisu oporezovani.

I dok se u Republici Srpskoj radilo na smanjenju opterećenja rada, u Federaciji Bosne i Hercegovine, iako je bilo pokušaja, stvari se nisu pomakle s mjesta.

Prijedlog zakona o doprinosima FBiH napravljen je 2021. godine, ali je povučen s dnevnog reda Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Istu sudbinu je 2022. godine doživio i Prijedlog zakona o porezu na dohodak Federacije BiH kojim je bilo predviđeno oporezivanje toplog obroka, regresa i drugih dodataka na platu. Njima je planirano povećanje ličnog odbitka sa sadašnjih 300 KM na 800 KM na mjesečnom nivou. Planirano je i povećanje poreza na dohodak s dosadašnjih 10% na 13% za primanja preko 800 KM.

I dok, statistički gledano, prosječna plata u RS jeste veća nego u FBiH, kako Dodik tvrdi, stoji i činjenica da su primanja radnika u FBiH veća, iako ne za 20%, kako Izetbegović tvrdi.

Na kraju, riječ je o razlikama u visini plate koje ne čine značajnu razliku u standardu života onih koji te plate zarađuju. Prema potrošačkoj korpi koju računa Savez samostalnih sindikata BiH, četveročlanu porodicu iz FBiH januar je “koštao” 2.996,70 KM, dok je Savez sindikata RS izračunao da je potrošačka korpa za decembar 2022. godine u tom entitetu iznosila 2.381,20 KM. I dok sindikalnu korpu iz FBiH ne mogu pokriti dvije prosječne plate u tom entitetu, onu iz RS mogu. Ipak treba imati na umu da više od polovine radne snage iz oba entiteta prima platu koja je niža od prosjeka, o čemu je Istinomer ranije pisao.

Upravo zbog toga nosioci vlasti iz oba entiteta trebali bi prestati da se hvale visinom prosječne plate koja je i dalje nedovoljna za bezbrižan život.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!