Analize

Sedmica na Istinomjeru: Neistinite i neutemeljene tvrdnje o državnim praznicima

Prethodnu sedmicu na Istinomjeru obilježile su neistinite i neutemeljene tvrdnje izabranih zvaničnika/ca, neispunjeno obećanje na lokalnom nivou, kao i najave vezane za formiranje Vlade FBiH, a u detaljnim analizama osvrnuli smo se na vanjsku politiku BiH, obilježavanje (ne)ustavnih datuma i praznika te na visinu plata i primanja u oba bh. entiteta.

Poslanik u NSRS i predsjednik NPS-a Darko Banjac komentarisao je posjetu delegacije NSRS Državnoj Dumi Ruske Federacije pritom iznijevši neistinitu tvrdnju da Rusija nije podržala rezoluciju Velike Britanije o genocidu u Srebrenici kojom bi se srpski narod “proglasio genocidnim”. Suprotno konstataciji Darka Banjca, Rezolucija S/2015/508, kojom se, između ostalog, osuđuje srebrenički genocid, nijedan narod ne proglašava genocidnim niti imenuje osuđene za ovaj zločin. Srpski narod uopšte nije spomenut u Rezoluciji S/2015/508, baš kao ni Republika Srpska ili Srbija.

Netemeljenim je ocijenjena tvrdnja zastupnika u PD PSBiH Milana Petkovića da se potrebno usaglasiti oko “zajedničkog datuma koji bi se obilježavao kao praznik i koji bi simbolizirao antifašističku borbu naroda na ovom području”, jer se u Bosni i Hercegovini već obilježava dan koji simbolizira zajedničku antifašističku borbu svih naroda Bosne i Hercegovine, a riječ je o Danu državnosti BiH, koji se obilježava 25. novembra, a što je u jednoj od svojih odluka istakao i Ustavni sud BiH. Podsjećamo, 25. novembra 1943. godine održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu. Na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a usvojena je rezolucija u kojoj je izražena volja delegata da Bosna i Hercegovina bude uspostavljena u obliku federalne državne jedinice koja je ravnopravna drugim državama u Jugoslaviji.

Shodno navodima iz Ustava SFRJ i Ustava SRBiH, odlukama Ustavnog suda BiH u predmetima U 18/16 i U 22/16 te mišljenju međunarodnih posmatrača, neistinitom je ocijenjena izjava poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milorada Kojića, koji je ustvrdio da referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine nije bio legalan.

Neutemeljenom je ocijenjena izjava zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasmine Biščević-Tokić (SDA) koja je navela da bi se Opći izbori, održani u oktobru 2022. godine, trebali ponoviti te da bi se na osnovu novih rezultata trebale ponovo formirati vlade. Međutim, Ustav Bosne i Hercegovine, a ni Izborni zakon koji je Biščević-Tokić spomenula, ne predviđa mogućnost održavanja vanrednih izbora u našoj zemlji.

S obzirom na to da nova Vlada FBiH nije imenovana do kraja februara 2023. godine, kako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio krajem januara, Istinomjer je ovo obećanje Dragana Čovića ocijenio neispunjenim. Također je neispunjenim ocijenjeno i obećanje Denisa Zvidića o formiranju Vlade FBiH u februaru.

Među neispunjenim obećanjima našlo se i ono gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića da će rušenje starog i izgradnja novog hotela “Palas” početi u februaru ove godine s obzirom na to da je došlo do izrade projekta, ali ne i do samog rušenja i početka izgradnje novog hotela “Palas”, kako je najavljeno u novembru 2022. godine.

Započetim je ocijenjeno obećanje o razvoju industrijskih zona u Gradačcu s obzirom na to da je polovinom februara 2023. godine Grad Gradačac s firmom ŠIKE d.o.o. Gradačac zaključio ugovor o izvođenju radova koji se odnose na izgradnju saobraćajnice 6B i dio saobraćajnice 7A u industrijskoj zoni.

Govoreći o projektu uspostavljanja socijalne karte kao jedinstvenog registra koji bi trebalo da sadrži podatke o socijalno-ekonomskom statusu lica korisnika prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite, premijer Vlade Republike Srpske Radovan Višković, najavio je da će izrada socijalne karte biti završena do kraja juna ove godine.

U prvoj prošlosedmičnoj analizi pisali smo o vanjskoj politici Bosne i Hercegovine i o tome kakav stav zauzeti kada nema konsenzusa Predsjedništva BiH, s obzirom na to da je na nedavno održanoj sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena rezolucija kojom se Rusija poziva da prekine neprijateljstvo i povuče svoje snage iz Ukrajine. Bosna i Hercegovina je ovu rezoluciju podržala, a pojedini/e političari/ke iz Republike Srpske uputili/e su kritike na račun ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića zbog njegove instrukcije ambasadoru u UN-u, optužujući ga pri tome da je prekršio Ustav Bosne i Hercegovine.

U drugoj analizi, prvobitno objavljenoj u magazinu Start BiH 24.2.2023. godine, bavili smo se obilježavanjem (ne)ustavnih praznika u Bosni i Hercegovine: Danom nezavisnosti, Danom državnosti, obilježavanjem 9. januara i odlukama Ustavnog suda BiH koje se ne poštuju.

Nakon što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio da su primanja u entitetu Federacija BiH veća za 20% nego u entitetu RS te nakon što se predsjednik RS Milorad Dodik za Dan nezavisnosti BiH putem svog Twitter profila pohvalio kako je prosječna plata u RS tokom 2022. godine za pet eura veća nego u Federaciji BiH, Istinomjer je u posljednjoj prošlosedmičnoj analizi istražio ko je u pravu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!