Neistina

SDS osvojio jednu (grado)načelničku poziciju manje nego 2016.

Gostujući u “Dnevniku D” na Federalnoj televiziji, Mirko Šarović je rekao da je zadovoljan rezultatima izbora kada je u pitanju broj načelnika koje SDS ima u opštinama i gradovima.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović gostovao je u programu Federalne televizije 3. decembra 2020. godine gdje je, komentarišući izbore, rekao da SDS nije zadovoljan osvojenim brojem mandata u skupštinama opština i gradova, ali i da su osvojili više načelničkih pozicija nego na Lokalnim izborima 2016. godine.

Da li smo zadovoljni ili ne? U jednom segmentu smo zadovoljni, kada je u pitanju broj načelnika. (…) Što se tiče načelničkih mjesta, mi ih imamo više nego 2016. godine…

Mirko Šarović, 3. 12. 2020.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), na lokalnim izborima prije četiri godine u opštinama gdje je SDS nastupio samostalno, kandidati ove stranke osvojili su 11 načelničkih pozicija, dok je, nakon izbora 2020. godine, na taj način dobio jednog načelnika više, odnosno njih 12.

Međutim, SDS je 2016. godine, pored samostalnih, imao i kandidate koji su bili podržani od strane tadašnjeg Saveza za promjene.

Tako su kandidati SDS-a, u okviru navedene koalicije, osvojili još dodatnih pet načelničkih, tj. gradonačelničkih pozicija, i to u Bijeljini, Gacku, Bratuncu, Ugljeviku i Loparama. Treba imati u vidu da je tadašnji SDS-ov kandidat iz Bratunca Nedeljko Mlađenović 2018. godine prešao u SNSD. Isto je uradio i Mićo Mićić, koji je kao kandidat SNSD-a 2020. godine izgubio u Bijeljini.

Na Lokanim izborima 2020. godine, pored već spomenutih 12 načelničkih i gradonačelničkih pozicija, kandidati SDS-a, koje je podržao koalicioni partner PDP, pobijedili su u opštinama Bijeljina, Čajniče i Lopare.

Uzevši u obzir kandidate SDS-a koji su nastupali samostalno, kao i one koji su imali podršku koalicionih partnera, tvrdnju Mirka Šarovićeva, da je SDS na Lokalnim izborima 2020. godine imao više osvojenih takvih mjesta nego na Lokalnim izborima 2016. godine, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!