Nedosljedno

SDS nedosljedan kada je “stopiranje rada srpskih kadrova” u institucijama BiH u pitanju

Nakon sastanka zvaničnika Republike Srpske (RS), predstavnika RS u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u RS, predsjednica tog entiteta, Željka Cvijanović iznjela je zaključke sa sastanka od kojih je jedan bio da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH “obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu u kojem neće biti stranih sudija u ovom sudu”.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik predsjednika SDS-a, Rado Savić koji je iznio stavove te političke partije kada je, kako je rekao, stopiranje rada srpskih kadrova u institucijama BiH u pitanju.

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine duboko zadire u interese Republike Srpske i svi smo bili mišljenja da se mora reagovati kako se imovina ne bi knjižila na BiH. Zaključili smo da je potrebno stopirati rad srpskih kadrova u institucijama BiH dok se ne usvoji novi Zakon o ustavnom sudu BiH koji neće imati strane sudije u svom sastavu.

Rado Savić, 12. februar 2020.

Savić je pored navedenog još dodao:

Ovo je samo naša reakcija i mi moramo braniti interese Republike Srpske jer ako sada posustanemo pitanje je do koje granice će ići napadi na Republiku Srpsku i naš identitet.

Rado Savić, 12. februar 2020.

Međutim, tokom mandata 2014.-2018. godine kada je ova politička partija bila dijelom vladajuće većine na državnom nivou, SDS je u više navrata i u više različitih slučajeva iskazivao sasvim suprotno stajalište kada je “stopiranje rada” izabranih kadrova koji dolaze iz RS-a u institucijama BiH u pitanju.

Tako je još 2017. godine na pozive tadašnjem Savezu za promjene da napusti institucije BiH zbog pokretanja Zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu iniciranog od strane tadašnjeg člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, predjsednik SDS-a, Mirko Šarović bio jasan:

Od Srba u Zajedničkim institucijama BiH se očekuje da spriječe da dođe do revizije tužbe i da se snažno bore protiv toga, a ne da napuštaju institucije. Moj lični stav je da ne treba da bježimo i napuštamo nešto što je naše. Zajedničke institucije BiH nisu ni Bakirove ni Fahrove. Ovdje radi sedam hiljada ljudi iz Republike Srpske. Ovo je srpsko ovo pripada i Republici Srpskoj.

Mirko Šarović, 14. februara 2017.

Tom prilikom, poručivši predsjedniku SP-a, Petru Đokiću “da mu je bolje da šuti”, Šarović je rekao da dio vlasti u institucijama BiH “Srbima niko nije dao ili pokonio”, ta da one “pripadaju Srbima odnosno Republici Srpskoj i zato je suludo da mi razmišljamo o tome da negdje bježimo”:

Onima koji Savezu za promjene dijele lekcije i traže da napuste Zajedničke institucije, Šarović poručuje da su oni sa Bakirom, Fahrom ili Zlatkom bili 13 godina u vlasti na nivou BiH pa ni jednom nisu napustili vlast, već su se udružili sa njima da iz vlasti izbace SDS. Ako misle da je to rješenje neka napuste vlast u lokalnim zajednicama u kojima su u koaliciji sa SDA.

Mirko Šarović, 14. februara 2017.

I nakon sastanka održanom u Beogradu, 21. 09. 2019. godine na kojem su povodom donošenja Deklaracija Stranke demokratske akcije (SDA), pored Šarovića prisustvovali i tadašnji predsjednik RS-a, Milorad Dodik i predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, Šarović nije bio za takvu vrstu “rješenja”, te je na pitanje novinara “da li je bilo riječi o napuštanju Savjeta ministara BiH”, predsjednik SDS-a odgovorio:

Na marginama se govorilo o tome. Ukoliko se na NS RS potegne to pitanje, ponovićemo ono što smo ranije rekli. Mislim da je u najvećem interesu Srpske da se bude u institucijama i da bi bili u velikom problemu da to prepustimo pripadnicima hrvatskog naroda. Dodiku sam rekao `znaš šta, ukoliko ti misliš da nas trojica treba da napustimo Savjet ministara, zašto to ne bi uradio i ti, i Špirić, i Radmanović. Hajde da razgovaramo na taj način, pa da vidimo da li bi to donijelo išta dobro za Republiku Srpsku.

Mirko Šarović, 21. septembar 2019.

Podsjećamo također da nakon što je Milorad Dodik krajem avgusta 2019. godine najavio mogućnost “povlačenja iz vojske, suda i tužilaštva”, reakcija najviših zvaničnika SDS-a nije bila u skladu sa onom koju je danas iznio Savić.

Tako, ubrzo nakon pomenute Dodikove najave, šef kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Miladin Stanić izjavio je “da lider SNSD-a Milorad Dodik više nema nikakvu podršku SDS-a, pa ni za moguću inicijativu o blokadi institucija BiH.”

Nemamo više šta podržati kada je u pitanju Milorad Dodik. Neka on dođe da se zabavimo korupcijom i kriminalom u Republici Srpskoj, u institucijama RS-a i javnom sektoru. To su teme za NSRS. A za Sarajevo imaju institucije koje su izabrane i neka se bave s tim. Što se tiče nas, neće imati podršku. Njegova priča je iz godine u godinu sve veća prevara. To više nije njegova politička borba, već borba da zadrži ono što je jamio. Cilj im je ostati još koju godinu na vlasti da mogu pokupiti i pokrasti što je ostalo malo od RS-a. Ne gledaju da narod odlazi, da pada rast proizvodnje.

Miladin Stanić, 29. august 2019.

Tom prilikom Stanić je još i dodao “da je Dodikova priča o vraćanju nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta notorna glupost i još jedna u nizu laži predsjednika SNSD-a”:

Ko još u to vjeruje? To je notorna glupost koja samo služi za njegovu predstavu. Vidjeli ste njegove sjednice u NSRS. Jedan poslanik se javi i priča 10 minuta, a Dodik priča 300 minuta. To je liječenje kompleksa koje ne može završiti u Sarajevu, pa dođe u NSRS. To su čisti kompleksi.

Miladin Stanić, 29. august 2019.

Nekoliko dana kasnije ove stavove SDS-a po pitanju blokada i napuštanja institucija BiH još jednom je potvrdio i Šarović izjavivši “da stranka na čijem je čelu ne razmatra i neće podržati najavu Milorada Dodika da se Republika Srpska povuče iz državnih institucija” naglasivši da je to “loša i nepotrebna opcija”.

SDS ne razmatra opciju izlaska iz institucija. To je loša i nepotrebna opcija, ne dovodi do rješenja, a produbljava krizu.

Mirko Šarović, 06. septembra 2019.

Ovim Istinomjer stav SDS-a po pitanju napuštanja i blokade odlučivanja institucija BiH ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!