Nedosljedno

SDA: Otvoreno o zatvorenim listama

SDA se zalaže za uvođenje zatvorenih biračkih lista kako bi birači mogli glasati samo za stranku. Lider SDA Sulejman Tihić navodi pet „jakih“ razloga za promjenu Izbornog zakona; „Time osiguravamo polnu, starosnu, etničku, kvalifikacijsku i teritorijalnu zastupljenost“, kaže Tihić.

(DW, 20.01.2010. godine)

Upitan da prokomentira dio dogovora koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona BiH, Zukić je kazao da sistem otvorenih listi građanima BiH omogućava da dva puta biraju, jedan je politička opcija, a drugi je unutar te političke opcije da preferiraju kandidate za koje smatraju da su sposobni.

– To je pozitivan korak, kazao je Zukić.

Dodao je da je zatvaranje tih lista korak unazad, „to je jačanje političke diktature određenih partija, to je partiokratija i to nije dobro za građane, nije dobro za demokratiju“. – Amir Zukić, generalni sekretar SDA

(federalna.ba, 04.11.2012.)

Komentar:

Ne toliko davno kada se početkom 2010. godine u Parlamentu BiH raspravljalo o izmjenama Izbornog zakona SDA se čvrsto zalagala za zatvaranja izbornih lista, za šta je Sulejman Tihić u citiranoj izjavi predočio pet razloga. Prilikom tadašnjih rasprava SDA i HDZ BiH predložile su ukidanje postojećih otvorenih izbornih listi koje biračima omogućuju da se opredijele hoće li glasovati za stranku ili pojedinačno za nekog od kandidata s njezina popisa. “Otvorene liste ne pridonose odgovarajućoj nacionalnoj, spolnoj i kvalifikacijskoj zastupljenosti kandidata”, ponovio je tada zastupnik SDA u PS BiH Hazim Rančić, stavove partijskog lidera.

Danas, nakon što su SNSD i SDP postigle sporazum o saradnji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti do 2014. godine, koji između ostalog predviđa i zatvaranje izbornih lsta, SDA je postala najžešći protivnik potpisanog sporazuma i zatvaranja izbornih lista. Ne ulazeći u analizu spornog sporazuma između SDP-a i SNSD-a, iz izjava koje se pojavljuju u javnosti nakon njegovog potpisivanja lako je dokazati da su u SDA “okrenuli ploču”.

Iz njihovih medijskih istupa nije baš najjasnije kako su zatvorene liste, koje su prema ranijim stavovima SDA trebale doprinijeti “odgovarajućoj nacionalnoj, spolnoj i kvalifikacijskoj zastupljenosti kandidata”, postale neprihvatljive, ali je jasno da SDA nije ostala doslijedna svojim ranijim stavovima.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!