Neispunjeno

Šarović izvršio pritisak bez rezultata

Mirko ŠarovićMinistar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da su kancelarije za veterinarstvo i za zaštitu zdravlja i bilja, te Agencija za bezbjednost hrane BiH dužne da u najkraćem roku Savjetu ministara BiH dostave usaglašen prijedlog “higijenskog paketa”, odnosno odgovor na pet evropskih direktiva u vezi sa izvozom hrane iz BiH u Hrvatsku i EU.

“Higijenski paket je naziv za pet evropskih direktiva koje BiH mora da primijeni ukoliko želi da domaćim proizvođačima hrane biljnog i životinjskog porijekla obezbijedi izvoz u države EU, uključujući i Hrvatsku od 1. januara sljedeće godine”, izjavio je danas Šarović u Istočnom Sarajevu. (…)”Zbog tih prepirki BiH trpi već duže vrijeme. BiH je sada na najboljem putu da prevaziđe ovu prepreku, tim prije jer je Ministarstvo na čijem sam čelu izvršilo veliki pritisak na pomenute agencije, tako da tokom sljedeće sedmice očekujem da usaglašeni pravilnici budu dostavljeni u Delegaciju Evropske komisije u Sarajevu, a potom i u Savjet ministara BiH”, najavio je Šarović.

Komentar:

Iako je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović još sredinom augusta izjavio kako u roku od sedam dana očekuje dostavljanje usaglašenih pravilnika u svrhu izrade “higijenskog paketa” iz Mape puta u Vijeće ministara, to se nije desilo u postavljenom roku.

Prema informacijama iz Ureda za veterinarstvo BiH Pravilnik o higijeni hrane životinjskog porijekla i Pravilnik o službenim kontrolama hrane životinjskog porijekla, a za čiju izradu je bio zadužen ovaj ured, u Vijeće ministara su dostavljeni tek u septembru. U istom mjesecu u Vijeće ministara su dostavljeni i pravilnici za čiju izradu je bila zadužena Agencija za kvalitet hrane u BiH – Pravilnik o higijeni hrane i Pravilnik o službenim kontrolama.

Bez obzira što su ovi pravilnici dostavljeni u Vijeće ministara, ono ih još uvijek nije razmatralo, pa se tako čini da Šarovićev pritisak nije dao rezultate da se pravilnici dostave što prije.

Ako napomenemo da je usvajanje higijenskog paketa, između ostalog, jedan od ključnih uslova kako bi BiH i dalje mogla izvoziti hranu u Hrvatsku koja u EU ulazi 1. jula naredne godine, vrlo lako se može desiti da će naša zemlja ostati bez jedne od rijetkih destinacija gdje bi izvozila proizvedenu hranu i tako još više povećati deficit izvoza.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!