Ispunjeno sa zakašnjenjem

Završena sanacija dijela ulice Ferhadija

Radovi na sanaciji sarajevske ulice Ferhadija, na potezu od Trga fra Grge Matića do ukrštanja sa Gazi Husrev-begovom ulicom počeli su početkom maja ove godine, a rok za završetak radova bio je 60 dana.

Načelnik Opštine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić istakao je tom prilikom da će nove ploče biti kvalitetnije, te da neće pući kao prethodne.

Imajući u vidu značaj ulice Ferhadija sa likovnog, urbanističkog, arhitektonskog i ambijentalnog aspekta ovaj projekt ne narušava utvrđene spomeničke vrijednosti.

Općina Stari Grad, 09.05.2019.

Radovi na sanaciji Ferhadije podrazumijevali su i izmjenu dijela cjevovoda i regulaciju oborinske odvodnje, a finansirali su ih Općina Stari Grad i Direkcija za puteve KS. Kako je saopšteno iz Općine Stari Grad, vrijednost radova je iznosila 789 hiljada KM. Rok za završetak radova bio je 60 dana, a radove izvodi firma Mibral d.o.o.

Početkom juna, počelo je uklanjanje starih kamenih poloča s lijeve strane ulice Ferhadija, a krajem jula općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić najavio je skori završetak radova.

Nadam se da će za četiri do pet dana biti radovi završeni. Štrosmajerovu ulicu smo ostavili za septembar upravo zbog turističke sezone i SFF-a. Sredstva za rekonstrukciju ulice su obezbijeđena.

Ibrahim Hadžibajrić, 30.07.2019.

Ipak, tek 19. augusta iz Općine Stari Grad je saopšteno da je sanacija dijela ulice Ferhadija završena, ali da će “ukrajanje krakova sa ulicom Ferhadija, u blizini Bezistana” , biti završeno poslije Sarajevo Film Festivala koji traje do 23. augusta.”

Zbog velike frekvencije prolaznika u ovom periodu, ukrajanje krakova sa ulicom Ferhadija, u blizini Bezistana, bit će završeno poslije Sarajevo Film Festivala, potvrđeno je u nadležnoj Službi za investicije i komunalne poslove. Na cijeloj dionici su uklonjene stare ploče i provjereno stanje svih podzemnih instalacija. Potom je izmijenjen dio cjevovoda i urađeni svi pojedinačni vodovodni priključci. BH Telecom je na cijeloj dionici postavio nove instalacije, dok su Sarajevogas i Elektrodistibucija uradili mjestimične zamjene instalacija. Regulisana je i oborinska odvodnja.

Općina Stari Grad, 19.08.2019.

S obzirom da su radovi ipak trajali nešto više od predviđenih 60 dana, ali i da je dio radova prolongiran, Istinomjer će obećanju iz Općine Stari Grad o rekonstrukciji dijela ulice Ferhadija dati ocjenu ispunjeno sa zakašnjenjem.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!