Neistina

Ruska Federacija nije “progledala kroz oči” zloupotrebama prilikom izvoza jabuka iz BiH

U vezi zloupotreba prilikom uvoza jabučastog voća iz Bosne i Hercegovine u Rusku Federaciju koje Ivanić pominje, podsjećamo da je Ruska Federacija obavijestila Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da će od 22.01.2018. godine biti stopiran uvoz jabuka u tu zemlju iz Bosne i Hercegovine.

U svjetlu aktuelne posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić ističući, kako kaže, “da je Rusija pokazala nekoliko pozitivnih stvari prema Bosni i Hercegovini”, kao jednu od takvih izdvojio je i otvaranje ruskog tržišta za voće i povrće iz naše zemlje:

Rusija je otvorila tržište za voće i povrće iz Bosne i Hercegovine i par puta progledala kroz oči zolupotrebama kao kada su tuđe jabuke išle kao naše.

Mladen Ivanić, 20.09.2018.

U vezi zloupotreba prilikom uvoza jabučastog voća iz Bosne i Hercegovine u Rusku Federaciju koje Ivanić pominje, podsjećamo da je Ruska Federacija obavijestila Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da će od 22.01.2018. godine biti stopiran uvoz jabuka u tu zemlju iz Bosne i Hercegovine. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović obavještavajući javnost o tome izjavio da zabrana stupa na snagu 22.02.2018. godine:

Ruska strana obavijestila je Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da će od 22. januara stopirati izvoz jabuka iz BiH do daljnjeg, odnosno, dok se ova situacija ne riješi. Razlog za uvođenje ove mjere jeste što je tvrtka iz Bijeljine prepakirala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju.

Mirko Šarović, 22.01.2018.

Nakon što je skupa sa nadležnim institucijama u BiH pokrenuo niz aktivnosti u cilju otklanjanja uzroka ove zabrane, ministar Šarović je 11.07.2018. godine informisao javnost da je “ukinuta zabrana izvoza jabuka iz BiH u Rusiju”, o čemu je Istinomjer imao priliku pisati.

Dakle, jasno je da Ruska Federacija nije, kako kaže Ivanić, “progledala kroz oči zolupotrebama kao kada su tuđe jabuke išle kao naše”, već je stopirala uvoz jabuka iz naše zemlje, dok se situacija ne riješi, te Istinomjer Ivanićevoj izjavi daje ocjenu neistinito.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!