Neistina

Republika Srpska ne troši “desetine miliona” KM za predstavništva u inostranstvu

Vlada Republike Srpske ne izdvaja “desetine miliona” KM na godišnjoj bazi za rad predstavništva u inostranstvu, a predstavništvo u SAD-u ne nalazi se među tri za koje Vlada RS izdvaja najvše sredstava.

Tokom gostovanja na UNA TV 18.4.2024. godine, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović (Za pravdu i red) iznio je tvrdnju da Republika Srpska “svake godine izdvaja desetine miliona” za predstavništva u inostranstvu, a naročito za predstavništvo u SAD-u:

Vi morate znati da Republika Srpska svake godine izdvaja desetine miliona za naša predstavništva u inostranstvu i efekt je nula. Najviše para ide u Ameriku.

Nebojša Vukanović, 18.4.2024.

Prema zvaničnim podacima, entitet Republika Srpska trenutno ima predstavništva u osam država. To su su Srbija, Rusija, Grčka, Austrija, Belgija, Njemačka, SAD i Izrael. Sredinom 2023. godine Vlada Republike Srpske donijela je odluku o osnivanju predstavništva i u Kini.

Sredstva za rada predstavništva obezbijeđena su u budžetu Republike Srpske, u okviru Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju. Međutim, suprotno tvrdnji Nebojše Vukanovića, Vlada RS ne troši godišnje “desetine miliona” KM za rad predstavništva.

U budžetu za 2024. godinu, za predstavništva RS u inostranstvu izdvojeno je 7,1 miliona KM. Godinu ranije planiran je iznos od 5,3 miliona KM, a 2022. godine 4,7 miliona KM.

Osim toga, prema predloženim programima i planovima rada sa finansijskim planovima predstavništava RS u inostranstvu koje Vlada RS donosi početkom svake godine, predstavništvo u SAD-u u posljednje tri godine ne nalazi se među tri za koje Vlada RS izdvaja najvše sredstava.

Tako je u 2024. godini za predstavništvo u SAD-u namijenjeno 600 hiljada KM, a manje sredstava izdvojeno je samo za predstavništva u Grčkoj i Izraelu. U 2023. i 2022. godini za predstavništvo Vašingtonu ponovo je planirano oko 600 hiljada KM, a manji iznos namijenjen je samo za predstavništva u Njemačkoj, Grčkoj i Izraelu.

Izvor: Capital.ba

Shodno navedenom, tvrdnje Nebojše Vukanovića da Republika Srpska svake godine izdvaja “desetine miliona” za predstavništva u inostranstvu, kao i da najviše sredstava utroši na predstavništvo u SAD-u, Istinomjer ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!