Ispunjeno

Prvi uspjeh državne vlasti: mlijeko iz BiH u EU

mirko-sarovic-400x300Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju Bosna i Hercegovina je izgubila značajno tržište za izvoz, prije svega poljoprivrednih proizvoda. Naime, zbog nepostojanja takozvanog vertikalnog komandnog lanca u kontroli kvalitete mlijeka, mljekari iz Bosne i Hercegovine nisu mogli da izvoze svoje proizvode na teritoriju Europske unije.

Tadašnji Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović, je još u junu 2013., mjesec dana prije ulaska Hrvatske u EU, izjavio da se intenzivno radi na rješavanju ovog problema:

“BiH je na pragu dobijanja dokumenta ili seta dokumenata kojim se uspostavlja takozvani vertikalni komandni lanac u kontroli kvaliteta mlijeka, što je jedna od ključnih pretpostavki za dolazak misije Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije (FVO) u BiH i ispunjenja uslova za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju.“

Mljekare koje su tada kandidovane za dolazak misije Ureda za hranu i veterinarstvo EU, odnosno FVO inspekcije, bile su „Milkos“ iz Sarajeva, „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice, „Meggle“ iz Bihaća, „Mljekara Livno“ iz Livna i „Zott See“ iz Gradačca.

Šarović je tada izjavio i da bi ovaj problem uskoro trebao biti riješen:

„Tekst protokola je usaglašen. Dakle, ovim protokolom smo uspostavili vertikalnu strukturu, komandni lanac i odredili jednu instituciju Ured za veterinstvo BiH, koja je ključna kada je u pitanju izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda. Ona je odgovorna za kontrolu i kvalitet proizvoda koji se izvoze u EU. Nakon što se potpišu protokoli naredne sedmice Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa BiH zatražit će od Brisela hitan dolazak misije Ureda za hranu i veterinarstvo (FVO) u BiH“.

Nakon ovih izjava, inspektori FVO su ispitali mliječne proizvode iz BiH, ali se ništa bitno nije desilo po pitanju izvoza mlijeka iz BiH u EU sve do Šarovićeve smjene sa mjesta Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u oktobru 2013. godine.

U aprilu 2014. godine, FVO je saopštio da je izvoz mlijeka iz BiH u EU i dalje blokiran zbog neefikanosnosti u liniji komunikacije između inspekcija u zemlji koje bi trebale da kontroliraju mlijeko, tj. zbog nepostojanja jasnog vertikalnog komandnog lanca u kontroli kvaliteta mlijeka, o kojem je Šarović pričao godinu dana ranije.

Nakon izbora 2014. godine i formiranja nove parlamentarne većine i Vijeća ministara BIH krajem marta 2015. godine, Šarović je ponovo imenovan na mjesto Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Nedugo nakon imenovanja, 10. aprila, Šarović je najavio da će Kancelarija za veterinarstvo biti ključno centralno tijelo koje će garantirati kvalitet mlijeka koje se izvozi u EU, te da će se to saopštiti FVO (Ured za hranu i veterinarstvo) već 12. aprila, te da će se time ukloniti glavna prepreka za izvoz mlijeka u EU.

“FVO će, nakon što dobije naš odgovor, nadam se konstatirati da je to sistem koji garantira kvalitet koji traži EU i onda će nas obavijestiti da smo zadovoljili i od nas tražiti da to što smo im poslali do 12. aprila provodimo kroz zakonodavstvo i da im te zakone pošaljemo da se oni uvjere u to. Onda će doći i konstatirati da je BiH otklonila nedostatke koje su oni utvrdili”, pojasnio je Šarović.

U junu 2015. godine, dva mjeseca nakon što je ova odluka saopštena FVO-u, ministar Šarović je potvrdio da je Bosna i Hercegovina uvrštena na listu zemalja kvalifikovanih za izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda.

“Ovo je jedna od dobrih vijesti za BiH, jedna od najboljih kada je u pitanju mljekarski sektor i rekao bih čitav poljoprivredni sektor BiH”, ocijenio je ministar Šarović na pres-konferenciji.

Iako se na ispunjenje ovog obećanja čekalo skoro dvije godine, a budući da je Šarović smijenjen sa ove pozicije u oktobru 2013. i ponovo imenovan tek prije tri mjeseca, dobija ocjenu ispunjeno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!