Analize

Protekla sedmica u znaku neistinitih tvrdnji tokom predizbornih aktivnosti

U drugoj sedmici izborne kampanje ocjenjivali smo istinitost tvrdnji političkih aktera i akterki koje su iznosili u borbi za naklonost birača/ica. Provjerili smo koliko su pojedini politički subjekti trošili na promociju svog sadržaja na društvenim mrežama tokom prve sedmice kampanje. Objavili smo i izvještaj o ispunjenosti obećanja Vlade Kantona Sarajevo.

Tokom protekle četiri godine u Kantonu Sarajevo na vlasti su bila tri saziva Vlade. Predvođena premijerom Edinom Fortom, treća kantonalna Vlada uspostavljena je u januaru 2021. godine. Istinomjer je tokom mandata pratio realizaciju ukupno 400 mjera iz dokumenta “Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021–2022”. Detaljnije o rezultatima posljednjeg saziva Vlade KS u ovom mandatu čitajte na ovom linku.

Radio-televizija Republike Srpske organizovala je 8. i 9. septembra 2022. godine izbornu debatu za poziciju predsjednika/ce Republike Srpske, odnosno člana/ice Predsjedništva BiH. Od ukupno šest pozvanih kandidata/kinja, u debati su učestvovali/e samo predstavnici/e SNSD-a i DNS-a. Opširnije čitajte u analizi “Debate RTRS-a: SNSD i DNS neistinama nadoknadili neprisustvo SDS-a i PDP-a

Tokom predizbornog skupa SDP-a BiH održanog u Visokom 14.9.2022. godine okupljenima se obratio i kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović. Tom prilikom Bećirović je ustvrdio da je jedini kandidat za člana Predsjedništva BiH koji je građanima/kama ponudio plan i pravce djelovanja, što je ocijenjeno kao neistina zbog činjenice da je kandidat Demokratske fronte za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić također predstavio zvanični izborni plan i program.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić učestvovao je u debati u kojoj se govorilo o demografiji, natalitetu i politikama za mlade. Tom prilikom Bijedić je iznio neistinu o procentu mladih koji ne izlaze na izbore.

Naime, na Opštim izborima 2018. godine, prema podacima Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH), u Centralnom biračkom spisku nalazilo se 579.614 osoba mlađih od 30 godina (od ukupno 3.355.659 birača/ica). Od toga je glasalo njih 289.459, što iznosi 49.93%. Na Opštim izborima 2014. godine taj procenat iznosio je 51.63%.

Kandidatkinja za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine na Opštim izborima 2022. godine Borjana Krišto ustvrdila je da je Bosna i Hercegovina “državna zajednica konstitutivnih naroda”, što nije istina. Podsjećamo, Istinomjer je i ranije neistinitim ocijenio tvrdnje političkih aktera i akterki da je Bosna i Hercegovina državna zajednica, a među ocijenjenima našli su se Milorad Dodik, Srđan Mazalica i Denis Šulić.

U nizu predizbornih skupova, SDA je 9. septembra 2022. godine održala tribinu u Sarajevu na kojoj je govorio i kandidat za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Govoreći o ekonomskim indikatorima, ustvrdio je da budžet Federacije BiH ima tri puta veći budžet od Republike Srpske, što je ocijenjeno kao neistina. Istu ocjenu dobio je i nosilac liste SDA Skupštine Kantona Sarajevo Mahir Dević. Neistinitom je ocijenjena tvrdnja da je trenutna prosječna plata u tom kantonu 1.250 KM. Prosječna neto plata u KS u martu 2022. godine iznosila je 1.350 KM, a u aprilu 1.344 KM.

Povodom Prijedloga odluke Milorada Dodika o uskraćivanju agremana njemačkom ambasadoru predsjednici PDP-a i SDS-a Branislav Borenović i Mirko Šarović najavili su da neće podržati navedeni prijedlog, navodeći neistinu kada je riječ o vanjskotrgovinskoj razmjeni s Njemačkom. Naime, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, najznačajniji partneri kada je ostvareni robni promet u 2021. godini u pitanju bili su Hrvatska (5,4 milijardi KM) i Srbija (pet milijardi KM), dok je Njemačka na trećem mjestu (4,3 milijarde KM).

Neutemeljenu tvrdnju imao je predsjednik stranke Naša priča Republika Srpska i kandidat za predsjednika Republike Srpske na Opštim izborima 2022. godine Zoran Kalinić. On je, baveći se odnosom Bosne i Hercegovine i NATO saveza, obećao je da će, ukoliko bude izabran na navedenu funkciju, insistirati na suspendovanju programa “Partnerstvo za mir” iako to nije u nadležnosti predsjednika RS.

Dvije nevjerovatne, ali istinite izjave imali su Bakir Izetbegović i Milorad Dodik. Izetbegović se pohvalio kako su ljudi davali njegovo ime svojim sinovima “da bi imali Bakira k’o što je Alija imao Bakira.” Milorad Dodik je, govoreći o značaju vitalnog nacionalnog interesa, rekao da taj mehanizam treba koristiti i u meteorološkoj prognozi.

Istinomjer je analizirao potrošnju političkih subjekata iz BiH na oglašavanje putem društvenih mreža. U prvoj sedmici kampanje stranke iz Republike Srpske potrošile su tri puta više novca na promovisanje svojih objava nego što je to slučaj sa strankama iz Federacije BiH.

Tokom prve sedmice kampanje SNSD je potrošio najviše novca. Zvanična Facebook stranica stranke u promociju svojih 18 objava uložila je 9.600 KM. Kada je riječ o potrošnji individualnih kandidata i kandidatkinja, na prvom mjestu nalazi se Nenad Nešić, kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred DNS-a. Irfan Čengić (SDP) jedini je politički subjekt iz Federacije BiH koji se našao među prvih deset kandidata i kandidatkinja po potrošnji tokom prve sedmice. Više detalja naći ćete u analizi “Prvih sedam dana kampanje: SNSD potrošio duplo više nego sve stranke u FBiH”.

Istinomjer će nastaviti pratiti predizbornu kampanju za Opšte izbore 2022. godine. Tokom trajanja predizborne kampanje putem stranice “Opšti izbori 2022 – LIVE” možete pratiti i provjeravati istinitost i utemeljenost tvrdnji kandidata i kandidatkinja za sve nivoe vlasti koji se biraju na ovim izborima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!