Neistina

Bećirović nije jedini kandidat za Predsjedništvo BiH koji je građanima/kama ponudio plan

Tokom predizbornog skupa SDP-a BiH održanog u Visokom 14.9.2022. godine okupljenima se obratio i kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na Opštim izborima 2022. godine Denis Bećirović (Ujedinjeni za Bosnu i Hercegovinu).

Foto: SDP BiH

Tom prilikom, pored ostalog, Bećirović je ustvrdio da je jedini kandidat za člana Predsjedništva BiH koji je građanima/kama ponudio plan i, kako je dodao, jasne pravce djelovanja:

Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju vlast koja vodi računa o njihovim interesima, vlast koja ima jasnu viziju i plan. Jedini sam kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji je građanima ponudio plan, koji je ponudio jasne pravce djelovanja i stabilizacije unutrašnjih prilika i institucije, ali i unapređenja položaja Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu.

Denis Bećirović, 14.9.2022.

Kada se radi o izbornim programima političkih subjekata, Istinomjer je već imao priliku osvrnuti se na tvrdnju predsjednika SDP-a BiH i kandidata na Opštim izborima 2022. godine za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića, čiju smo izjavu da je SDP BiH jedina stranka koja je pred ovogodišnje Opšte izbore predstavila izborni program ocijenili neistinitom.

U svjetlu Bećirovićeve tvrdnje da je jedini kandidat za člana Predsjedništva BiH koji je građanima/kama ponudio plan, podsjećamo da se u izbornoj jedinici u Federaciji Bosne i Hercegovine Bećirović bori za glasove birača/ica s još četiri kandidata i kandidatkinje. To su Bakir Izetbegović (SDA), Mirsad Hadžikadić (Platforma za progres), Borjana Krišto (HDZ BiH) i Željko Komšić (DF).

S druge strane, kandidati/kinje za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, koji/e se biraju s teritorije entiteta Republika Srpska, jesu Borislav Bijelić (Stranka za život), Željka Cvijanović (SNSD), Mirko Šarović (SDS), Vojin Mijatović (Ujedinjeni za slobodnu BiH) te Nenad Nešić (DNS).

Na zvaničnim stranicama kandidata i kandidatkinja Borjane Krišto, Mirsada Hadžikadića, Bakira Izetbegovića, Borislava Bijelića, Željke Cvijanović, Mirka Šarovića, Vojina Mijatovića te Nenada Nešića, kao i političkih subjekata ispred kojih su se kandidovali, nema njihovih zvaničnih predsjedničkih izbornih programa.

Međutim, na zvaničnoj stranici Demokratske fronte, pod nazivom HRABRO I POŠTENO ZA GRAĐANSKU DRŽAVU – Programska načela političke borbe za društvo ravnopravnih građana”, predstavljene su, kako se navodi u uvodu dokumenta, osnovne političke odrednice u sadašnjem i budućem političkom djelovanju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Navedeni je dokument javnosti predstavljen 25.8.2022. godine, a podijeljen je u tri glavna poglavlja, i to “Temeljno političko opredjeljenje”, “Vanjska politika” i “Izgradnja moderne građanske države Bosne i Hercegovine”. U okviru vanjske politike dokument se osvrće na pitanja odnosa s NATO savezom, Evropskom unijom i susjednim zemljama, kao i na pitanja utvrđivanja međudržavne granice sa susjednom Hrvatskom, utvrđivanja granice u regionu Kostajnice, odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovske gore, korištenja hidropotencijala vještačke akumulacije Buškog jezera, utvrđivanja međudržavne granice na moru, utvrđivanja međudržavne granice sa susjednom Srbijom, korištenja hidropotencijala rijeke Drine, kao i ekonomskog suvereniteta Bosne i Hercegovine. Poglavlje “Izgradnja moderne građanske države Bosne i Hercegovine” govori o tri principa, a to su suverenitet, potpuna demokracija, kao i ljudska prava i jednakost.

Podsjećamo da je na zajedničkoj konvenciji koju su 3.7.2022. godine u Sarajevu održali SDP BiH, Narod i Pravda, Naša stranka, Savez za bolju budućnost BiH, Narodni evropski savez, Stranka za nove generacije, Bosanskohercegovačka inicijativa, Prva mostarska partija, Bosanskohercegovačka patriotska stranka, Pokret demokratske akcije i Stranka penzionera/umirovljenika BiH predstavljen zajednički kandidat za člana Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović, kao i njegov program Ujedinjeni za Bosnu i Hercegovinu”.

Dokument je dostupan na zvaničnoj stranici SDP-a BiH te je podijeljen na sedam dijelova pod nazivima “Ujedinjeni oko životnih pitanja i budućnosti”, “Za pravednu i socijalnu državu Bosnu i Hercegovinu”, “Ubrzaćemo put Bosne i Hercegovine u članstvo NATO i EU”, “Za jačanje ekonomije i rast životnog standarda”, “Za mir, sigurnost i jačanje odbrambene moći Bosne i Hercegovine”, “Za jačanje državnog identiteta Bosne i Hercegovine” te “Za društvo solidarnosti i ljudskih prava”.

S obzirom na to da kandidat Demokratske fronte za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić ima svoj zvanični izborni plan i program, koji je predstavljen i dostupan javnosti, tvrdnju Denisa Bećirovića da je jedini kandidat za člana Predsjedništva BiH koji je građanima/kama ponudio plan Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!