Ispunjeno

Zabilježene aktivnosti u pravcu usvajanja Programa reformi za tekuću godinu

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić gostovao je 19. aprila u emisiji BHT1 “Uživo”, gdje je, između ostalog, govorio i o planiranim aktivnostima kada je Program reformi za 2022. godinu u pitanju.

Foto: BHRT
Foto: BHRT

Odgovarajući na pitanje voditelja da li imamo izrađen Program reformi za ovu godinu i “šta smo uradili u prethodnom”, ministar Podžić je istakao da bi prijedlog aktivnosti ovog ministarstva za Program reformi za tekuću godinu trebao biti spreman “sljedeće sedmice, odnosno do kraja ovog mjeseca”.

Evo, prije dolaska u studio ja sam upravo sa svojim zamjenikom, gospodinom Krešićem, sjedio, pošto on vodi taj program i gledao dokle smo stigli. Dakle, sljedeće sedmice, odnosno do kraja ovog mjeseca, rok je da za tekuću godinu napravimo ANP i proslijedimo u Ministarstvo vanjskih poslova BiH koje to kasnije distriburira ka Briselu. Dakle, u toku ovog mjeseca biće napravljen ANP za ovu godinu, a što se tiče prethodnih godina, Ministarstvo odbrane BiH je svoje zadatke odradilo dosta dobro s obzirom i na Covid i na nefinansiranje. Mada prošlogodišnji izvještaj nije dostavljen u Brise, jer je nekih sedam dana prije nego što je prošli visoki predstavnik, gospodin Inzko, nametnuo zakon, proširenje Krivičnog zakona o genocidu, zabrani negiranja genocida u Srebrenici, nismo ga uspjeli usvojiti na Vijeću ministara BiH, ali mislim da je on nekim drugim kanalima stigao u Brisel, jer da nije, ne bi nam dali ni ovaj treći.

Sifet Podžić, 19.4.2022.

Podsjećamo, Program reformi BiH je dokument koji je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo krajem 2019. godine, a njegovom usvajanju prethodila je odluka donesena krajem 2018. godine na sastanku održanom u Briselu, gdje su ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a odobrili prvi bh. godišnji nacionalni program (ANP), čime je Bosna i Hercegovina dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u. Kako je tada navedeno, za ispunjavanje obaveza iz MAP-a “ponajviše će biti zaduženo Vijeće ministara BiH u cjelini, a posebno Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH, ali i kompletna država”.

Ministar Podžić je krajem 2020. godine istakao i da je “pored specifičnih uvjeta funkcionisanja uzrokovanih pandemijom Covid-19 i limitiranog budžeta, više od 70% obaveza iz Programa reformi BiH za 2020. godinu ispunjeno”.

Vijeće ministara je na sjednici održanoj krajem februara 2021. godine, između ostalog, usvojilo dokument “Realizacija Programa reformi Bosne i Hercegovine 2019 – 2020“, zaduživši Ministarstvo vanjskih poslova da cjelovit dokument dostavi Predsjedništvu BiH i da ovaj dokument proslijedi u sjedište NATO-a u Briselu. Tako je Program reformi BiH za 2020. godinu prošao svoj put od usvajanja u Predsjedništvu BiH pa do NATO štaba u Briselu, a da građani/ke Bosne i Hercegovine nisu imali/e priliku da se sa njegovim sadržajem i zvanično upoznaju, o čemu je Istinomjer detaljnije pisao u analizi Program reformi BiH za 2021: Najava kontinuiteta i transparentnosti.

Kada je u pitanju Program reformi za 2021. godinu, na platformi eKonsultacije je 4.5.2021. godine zvanično objavljen Prijedlog Programa Reformi Bosne i Hercegovine 2021.

Ipak, zbog odluke funkcionera/ki iz Republike Srpske da blokiraju rad državnih institucija nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo odluku o proširenju Krivičnog zakona, kojim se, između ostalog, zabranjuje negiranje genocida, Program reformi za 2021. godinu nikada nije usvojen.

Krajem prošle godine, u analizi 2022. na pragu, a za usvajanje Programa reformi za 2021. godinu “nisu stvorene pretpostavke”, Istinomjer se osvrnuo na (ne)usvajanje Programa reformi za 2021. godinu.

Podsjećamo, u javnosti su se mogla čuti različita mišljenja bh. funkcionera/ki da li je Program reformi isto što i ANP te se termin ANP često koristi kada se govori o Programu reformi, što je u ovom slučaju učinio i ministar Podžić najavljujući rok za spremanje Programa reformi za 2022. godinu.

Istinomjer je 10. maja zaprimio informaciju od Ministarstva odbrane BiH da je ovo ministarstvo u zadatom roku dostavilo prijedlog aktivnosti za Program reformi, dok su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH 20. maja potvrdili da je Ministarstvo odbrane BiH “kao i sve ostale institucije uključene u rad Komisije za saradnju sa NATO-om BiH, u zadatom roku – a to je do kraja aprila 2022. godine, dostavilo svoj prijedlog aktivnosti MOD BiH i OS BiH za tekuću godinu”.

Kada su u pitanju aktivnosti su planirane u narednom periodu u vezi Programa reformi za 2022. godinu, iz MVP BiH su istakli da je “Komisija za saradnju sa NATO-om BiH na svojoj petoj sjednici, koja je održana 19. maja u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, jednoglasno usvojila prijedlog da se na Programu reformi 2022. godinu izvrše dodatne tehničke izmjene kako bi se, sukladno zakonskoj proceduri, uputio u daljnju, redovnu proceduru koja podrazumijeva dobivanje mišljenja nadležnih institucija BiH, proces eKonsultacija, te dostavljanje Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje”.

S obzirom na činjenicu da je Ministarstvo odbrane BiH dostavilo Ministarstvu vanjskih poslova BiH prijedlog aktivnosti za MOD BiH i OS BiH u zadatom roku, Istinomjer pomenuto obećanje ministra Sifeta Podžića ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!