Poluistina

Podžić poluistinito o broju novozaraženih u Srbiji

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić ponovo je obrazložio razlog otkazivanja vojne vježbe između Oružanih snaga BiH i i Vojske Republike Srbije, ovog puta u programu BHT1, 13. oktobra 2021. godine.

FOTO: Patrias

U tom kontekstu, Podžić je ponovio da je vježba otkazana usljed negativne epidemiološke situacije kako u BiH, tako i u Srbiji:

Pod broj jedan, ovaj, osnovni razlog je, vi vidite u zadnje vrijeme, iako je Republika Srbija u regionu najviše stanovništva imunizirala, da mi imamo alarmantne cifre u Republici Srbiji, dnevno oko sedam-osam hiljada, da ste imali da je Srbija jučer bila jedna od najzaraženijih, stanovništvo Republike Srbije najzaraženijih u Evropi i drugo u svijetu.

Sifet Podžić, 13.10.2021.

Bilateralna vježba „Manjača 21“ između OSBiH i Vojske Republike Srbije trebala je da se održi u periodu od 9. do 16. oktobra ove godine na Manjači, ali je prolongirana odlukom Ministarstva odbrane BiH.

Iako Srbija posljednjih dana bilježi rast u broju osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2, statistički podaci ne odgovaraju Podžićevoj tvrdnji da je ova zemlja prije tri dana imala najviše novozaraženih u Evropi, odnosno da je bila druga u svijetu.

Naime, prema podacima sa stranice Worldometers, najviše novih slučajeva zaraze koronavirusom na million stanovnika na dan 12. oktobra 2021. godine bilo je u Gruziji, njih 1.200. Srbija je, prema ovom parametru, bila na 9. mjestu u svijetu (797 novozaraženih), našavši se tako iza još dvije evropske države, Estonije (948) i Rumunije (878).

Izvor: Worldometers

Navedenog dana, u Srbiji je registrovano 6.930 oboljelih, a ukupno u protekloj sedmici 43.168 slučajeva, što predstavlja nešto više od 6.000 novozaraženih dnevno. Sedmicu prije toga, epidemiološka slika bila je i nepovoljnija, budući da je zabilježeno 46.889 slučajeva, što je oko 6.600 novih slučajeva dnevno, uključujući i dane u kojima je bilo i preko sedam hiljada novooboljelih.

S obzirom na to da u Srbiji jeste “u zadnje vrijeme” bilo “dnevno oko sedam-osam hiljada” novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali i da Srbija prije tri dana nije bila prva u Evropi, a druga u svijetu po broju novozaraženih, Istinomjer tvrdnju Sifeta Podžića ocjenjuje poluistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!