Principe za formiranje vlasti na nivou BiH Čović i Dodik nisu potpisali

Nakon sastanka lidera SNSD-a, HDZ- BiH i SDA održanog 18.03.2019. godine, javnosti je predočen dokument pod nazivom Principi za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Komentarišući dosadašnje pokušaje imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH i visoki funkcioner SNSD-a, Nikola Špirić pored ostalog je izjavio:

Pokušalo se da lideri političkih stranaka sačine jedan dokument, koji se zvao “Principi”, na bazi kojeg bi bio formiran Savjet ministara. Nakon prvog sastanka dokument su potpisali i Dodik i Čović. Izetbegović je tražio dodatne konsultacije i nije potpisao.

Nikola Špirić, 07.05.2019.

Nakon sastanka lidera SNSD-a, HDZ – BiH i SDA održanog 18.03.2019. godine, javnosti je predočen dokument pod nazivom Principi za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Kako je iz priloženog vidljivo, na kraju dokumenta na mjestu koje je za to predviđeno izostali su potpisi predsjednika pomenutih političkih partija.

Da Principi nisu potpisani, netom nakon održanog sastanka potvrdio je i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović:

Čekat ćemo novi termin za razgovore o podjeli resora. Izjavu smo usaglasili i sada treba napraviti novi korak. U izjavi piše da trebamo raditi u skladu sa ustavom i zakonima, ništa posebno. Nju čak nismo ni potpisali.

Dragan Čović, 18.03.2019.

Ni nakon naredne runde pregovora ove tri političke partije održane 17.04.2019. godine, konačni dogovor u vezi uspostave vlasti na državnom nivou nije postignut te, kako je naveo jedan od učesnika pregovora, Milorad Dodik, “niko nije ništa potpisao”:

Dakle imamo neku uslovnu podjelu gdje je rečeno SNSD-u tri ministarstva plus predsjedavajući ovaj mandat plus tri zamjenika ministara, SDA-u ide tri ministarstva i četiri zamjenika a HDZ-u ide tri ministarstva i tri zamjenika i to je nešto što smo dogovorili. Niko nije ništa potpisao, niko nije ni rekao da je to definitivno. Rečeno je od strane SDA da se prihvata to pod uslovom MAP…I još dodatno, dakle ta tri ministarstva koja trebamo mi da dobijemo i koja smo na neki način evidentirali, jedno od tih bi trebalo da bude neko zajedničko ministarstvo svih nas…

Milorad Dodik, 17.04.2019.

Obzirom da je Dragan Čović u svojstvu jednog od učesnika pregovora potvrdio da Principi za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine nisu potpisani, te da javnosti nije predočen pomenuti dokement na kojem su potpisi predsjedika SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, Istinomjer trvdnju Nikole Špirića da je pomenuti dokument potpisan od strane Dragana Čovića i Milorada Dodika ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Donesena odluka o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo

U jednom od svojih nedavnih istupa u javnosti, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), Mirza Čelik (SDA) najavio...

Prošli saziv Vijeća ministara BiH u prvih mjesec dana rada bio je aktivniji od trenutog saziva

Ustvrdivši da je Vijeća ministara BiH “u blokadi”, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Dragan Mektić usporedio je rad trenutnog sa radom prošlog saziva Vijeća ministara BiH u...Sa novim razgovorima o Izbornom zakonu BiH i novi rokovi

Izmjena Izbornog zakona BiH tema je koja je, po ko zna koji put, od strane političkih aktera u BiH još jednom aktuelizirana, te su uslijedila i nova obećanja i licitiranje rokovima u kojima bi se...