Principe za formiranje vlasti na nivou BiH Čović i Dodik nisu potpisali

Nakon sastanka lidera SNSD-a, HDZ- BiH i SDA održanog 18.03.2019. godine, javnosti je predočen dokument pod nazivom Principi za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Komentarišući dosadašnje pokušaje imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH i visoki funkcioner SNSD-a, Nikola Špirić pored ostalog je izjavio:

Pokušalo se da lideri političkih stranaka sačine jedan dokument, koji se zvao “Principi”, na bazi kojeg bi bio formiran Savjet ministara. Nakon prvog sastanka dokument su potpisali i Dodik i Čović. Izetbegović je tražio dodatne konsultacije i nije potpisao.

Nikola Špirić, 07.05.2019.

Nakon sastanka lidera SNSD-a, HDZ – BiH i SDA održanog 18.03.2019. godine, javnosti je predočen dokument pod nazivom Principi za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Kako je iz priloženog vidljivo, na kraju dokumenta na mjestu koje je za to predviđeno izostali su potpisi predsjednika pomenutih političkih partija.

Da Principi nisu potpisani, netom nakon održanog sastanka potvrdio je i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović:

Čekat ćemo novi termin za razgovore o podjeli resora. Izjavu smo usaglasili i sada treba napraviti novi korak. U izjavi piše da trebamo raditi u skladu sa ustavom i zakonima, ništa posebno. Nju čak nismo ni potpisali.

Dragan Čović, 18.03.2019.

Ni nakon naredne runde pregovora ove tri političke partije održane 17.04.2019. godine, konačni dogovor u vezi uspostave vlasti na državnom nivou nije postignut te, kako je naveo jedan od učesnika pregovora, Milorad Dodik, “niko nije ništa potpisao”:

Dakle imamo neku uslovnu podjelu gdje je rečeno SNSD-u tri ministarstva plus predsjedavajući ovaj mandat plus tri zamjenika ministara, SDA-u ide tri ministarstva i četiri zamjenika a HDZ-u ide tri ministarstva i tri zamjenika i to je nešto što smo dogovorili. Niko nije ništa potpisao, niko nije ni rekao da je to definitivno. Rečeno je od strane SDA da se prihvata to pod uslovom MAP…I još dodatno, dakle ta tri ministarstva koja trebamo mi da dobijemo i koja smo na neki način evidentirali, jedno od tih bi trebalo da bude neko zajedničko ministarstvo svih nas…

Milorad Dodik, 17.04.2019.

Obzirom da je Dragan Čović u svojstvu jednog od učesnika pregovora potvrdio da Principi za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine nisu potpisani, te da javnosti nije predočen pomenuti dokement na kojem su potpisi predsjedika SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, Istinomjer trvdnju Nikole Špirića da je pomenuti dokument potpisan od strane Dragana Čovića i Milorada Dodika ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Dodik o popularnosti Donalda Trumpa

Govoreći o svojoj ličnoj podršci aktuelnom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, predsjedavajući Predsjedništva BiH...

Vlada FBiH da nagradi rukometnu reprezentaciju BiH sa 100.000 KM

Nakon što je rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila plasman na naredno evropsko prvenstvo, zastupnik Demokratske Fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Samer...Pitanja vezana za granicu između BiH i Republike Srbije i dalje bez odgovora

Problem oko demarkacije postojeće međudržavne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije proteklih je dana ponovo aktueliziran. Nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik,...