Pregovori u vezi novog saziva Vijeća ministara BiH nisu “konačno završeni”

Još jedna runda pregovora oko uspostave novog saziva Vijeća ministara BiH na kojoj su učestvovali lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a održana je u Sarajevu, 17.04.2019. godine. Uoči samih razgovora predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović ponovo je bio optimističan u pogledu ishoda sastanka.

Vjerujem da ćemo na taj dan konačno završiti sve što je neophodno da bi Vijeće ministara moglo profunkcionisati, što znači da bi iza te srijede ušli u procedure.

Dragan Čović, 16.04.2019.

Međutim, već nakon prvih izjava glavnih aktera po završetku sastanka postalo je jasno da “sve neophodno” nije dogovoreno i da će se na ulazak u procedure za imenovanje Vijeća ministara BiH još čekati.

Čović je tako izjavio “da su lideri bili blizu dogovora i da se nada kako je ovo kraj pregovora što se tiče resora”, te da se “nada kako će danas svako staviti na dokument ono što je izbalansirano na pregovorima”.

Nadam se da je pregovarački proces o Vijeću ministara BiH definitivno završen. Nadam se da ćemo u narednim danima imati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Dragan Čović, 17.04.2019.

Kada je Godišnji nacionalni program (ANP) u pitanju predsjednik HDZ-a BiH je dodao da “tu treba još kompromisa kako bi svi izašli kao pobjednici”, što je potvrdio i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović:

Sada je stvar u aktivaciji MAP-a. Sve ostalo je dogovoreno.

Bakir Izetbegović, 17.04.2019.

No, da konačni dogovor nije postignut izjavio je i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik koji je u svom gostovanju u jednoj od dijaloških emisija iznio svoju interpretaciju toka pregovora, potvrdivši da je napustio sastanak:

Dakle imamo neku uslovnu podjelu gdje je rečeno SNSD-u tri ministarstva plus predsjedavajući ovaj mandat plus tri zamjenika ministara, SDA-u ide tri ministarstva i četiri zamjenika a HDZ-u ide tri ministarstva i tri zamjenika i to je nešto što smo dogovorili. Niko nije ništa potpisao, niko nije ni rekao da je to definitivno. Rečeno je od strane SDA da se prihvata to pod uslovom MAP…I još dodatno, dakle ta tri ministarstva koja trebamo mi da dobijemo i koja smo na neki način evidentirali, jedno od tih bi trebalo da bude neko zajedničko ministarstvo svih nas…

Milorad Dodik, 17.04.2019.

Na pitanje novinara šta ako ne bude dogovora, Dodik je odgovorio:

Ništa. Eto, trajaće tako. Vidjećemo…

Milorad Dodik, 17.04.2019.

Uzimajući u obzir izjave glavnih aktera ali i činjenicu da ništa nije potpisano, jasno je da 17.04.2019. godine na pregovorima oko uspostave novog Vijeća ministara BiH ništa nije “konačno završeno”, te će s tim u vezi Istinomjer obećanje Dragana Čovića dato uoči razgovora ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Ujedinjenje “ljevice”-nova inicijativa, stare slabosti

Odluke najvećih stranačkih organa, kako SDP-a BiH tako i DF-a, da se krene u ujedinjenje “ljevice” u BiH davno su...

Na čekanju izgradnja novog poslovnog objekta na mjestu stare pijace u Švrakinom selu

Nakon usvajanja novog Zakona o prostornom uređenju, Opštinska služba za inspekcijske poslove donijela je rješenje o uklanjanju devastiranog objekta stare pijace u Švrakinom selu, te je polovinom...Početkom juna nova rukovodstva oba doma Parlamenta Federacije BiH?

Nakon što su 17.05.2019. godine predsjednici SDA, DF-a i SBB-a potpisali izjavu u vezi zajedničkog djelovanja na državnom i federalnom nivou, jedan od potpredsjednika SDA i minisar raseljenih osoba i...