Pregovori u vezi novog saziva Vijeća ministara BiH nisu “konačno završeni”

Još jedna runda pregovora oko uspostave novog saziva Vijeća ministara BiH na kojoj su učestvovali lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a održana je u Sarajevu, 17.04.2019. godine. Uoči samih razgovora predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović ponovo je bio optimističan u pogledu ishoda sastanka.

Vjerujem da ćemo na taj dan konačno završiti sve što je neophodno da bi Vijeće ministara moglo profunkcionisati, što znači da bi iza te srijede ušli u procedure.

Dragan Čović, 16.04.2019.

Međutim, već nakon prvih izjava glavnih aktera po završetku sastanka postalo je jasno da “sve neophodno” nije dogovoreno i da će se na ulazak u procedure za imenovanje Vijeća ministara BiH još čekati.

Čović je tako izjavio “da su lideri bili blizu dogovora i da se nada kako je ovo kraj pregovora što se tiče resora”, te da se “nada kako će danas svako staviti na dokument ono što je izbalansirano na pregovorima”.

Nadam se da je pregovarački proces o Vijeću ministara BiH definitivno završen. Nadam se da ćemo u narednim danima imati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Dragan Čović, 17.04.2019.

Kada je Godišnji nacionalni program (ANP) u pitanju predsjednik HDZ-a BiH je dodao da “tu treba još kompromisa kako bi svi izašli kao pobjednici”, što je potvrdio i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović:

Sada je stvar u aktivaciji MAP-a. Sve ostalo je dogovoreno.

Bakir Izetbegović, 17.04.2019.

No, da konačni dogovor nije postignut izjavio je i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik koji je u svom gostovanju u jednoj od dijaloških emisija iznio svoju interpretaciju toka pregovora, potvrdivši da je napustio sastanak:

Dakle imamo neku uslovnu podjelu gdje je rečeno SNSD-u tri ministarstva plus predsjedavajući ovaj mandat plus tri zamjenika ministara, SDA-u ide tri ministarstva i četiri zamjenika a HDZ-u ide tri ministarstva i tri zamjenika i to je nešto što smo dogovorili. Niko nije ništa potpisao, niko nije ni rekao da je to definitivno. Rečeno je od strane SDA da se prihvata to pod uslovom MAP…I još dodatno, dakle ta tri ministarstva koja trebamo mi da dobijemo i koja smo na neki način evidentirali, jedno od tih bi trebalo da bude neko zajedničko ministarstvo svih nas…

Milorad Dodik, 17.04.2019.

Na pitanje novinara šta ako ne bude dogovora, Dodik je odgovorio:

Ništa. Eto, trajaće tako. Vidjećemo…

Milorad Dodik, 17.04.2019.

Uzimajući u obzir izjave glavnih aktera ali i činjenicu da ništa nije potpisano, jasno je da 17.04.2019. godine na pregovorima oko uspostave novog Vijeća ministara BiH ništa nije “konačno završeno”, te će s tim u vezi Istinomjer obećanje Dragana Čovića dato uoči razgovora ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Vlada RS donijela uredbu o uspostavi Registra podsticaja

Premijer Republike Srpske (RS), Radovan Višković je podnoseći svoj ekspoze pred poslanicima Narodne skupštine RS...

Rekonstrukcija javne rasvjete na području Grada Bihaća

Druga faza projekta “Zeleni ekonomski razvoj“ podrazumijevala je rekonstrukciju dotrajale javne rasvjete i uvođenje nove LED rasvjete na čitavom području grada Bihaća, s ciljem postizanja energetske...


Radovi na poddionici Buna-Počitelj odvijaju se “zadovoljavajućom dinamikom”

Polovinom maja 2018. godine, od strane Adnana Terzića, direktora JP Autoceste d.o.o. Mostar kao investitora, direktora Hering d.d. Široki Brijeg, Ladislava Bevande kao izvođača radova, te Denisa...