Istina

Prije 10 godina Komšić je protiv Dodika podnio krivičnu prijavu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik u svom govoru na centralnoj svečanost obilježavanja Dana Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, zatražio je od komandanta tog puka da na sljedećem obilježavanju obuku uniforme bivše Vojske RS.

Nabavićemo uniforme vojske Republike Srpske, ove svečane jel tako, a imaju i ove ratne. I, više od polovine ovog stroja biće obučeno u uniforme Republike Srpske, a jedan dio će biti obučen u uniforme Trećeg pješadijskog Republike Srpske puka, da se vidi kontinuitet. I ja ne mislim da bi to mogao da bude problem. Ukoliko bude problem, mi ćemo za dan vojske, u ovom kapacitetu, postrojavanja i toga naći destinaciju, ovo je naša vojska.

Milorad Dodik, 12.05.2019.

Na ove izjave uslijedile su brojne reakcije, među kojima je i reakcija člana Predjsedništva BiH, Željka Komšića koji je najavio podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika zbog njegovih izjava na svečanosti u Kasarni “Kozara”, navodeći pritom da je i prije 10 godina podnio krivičnu prijavu “zbog iste stvari”.

Prije nekoliko godina, zbog slične Dodikove namjere vezane za OSBiH, podnio sam krivičnu prijavu zbog počinjenog krivičnog djela kvalifikovanog kao pokušaj izazivanja pobune u OSBiH. Naše pravosuđe je, koje su tada podržali stranci, odbacilo tu krivičnu prijavu, mada su svi nezvanično tvdili kako postoje elementi krivičnog djela. Ovo je slična, ako ne i identična situacija, koja ima elemente podsticanja na pobunu u OSBiH, i to zbog pozivanja da se ne poštuju važeće zakonske norme, a koje se tiču OSBiH, uključujući i zvaničnu uniformu pripadnika OSBiH. U ovom slučaju ja sam spreman postupiti na isti način kao i prije nekoliko godina. Nažalost, očekujem istu reakciju pravosuđa kao i tada – dakle ništa! S druge strane, ja se nadam da je napokon nekima u Sarajevu, koji su tvrdli da to i nije tako bitno, sada jasno šta zapravo Dodik hoće i koliko je važno da ova zemlja bude, kad-tad, članica NATO saveza.”

Željko Komšić, 12.05.2019.

Komšić je najavu podnošenja nove krivične prijave protiv Dodika obrazložio na sljedeći način:

Njegov poziv za nošenje nekih retrogradnih uniformi ili da će vojnici iz RS-a ići na obuku u Srbiju, direktno je kršenje Zakona o odbrani BiH, kršenje je ustavom i zakonom utvrđenih nadležnosti člana Predsjedništva BiH da okuplja dijelove Oružanih snaga BiH, tako da ćemo veoma rado podnijeti krivičnu prijavu nadležnoj sudskoj instanci, a dok ćemo predstavnicima međunarodne zajednice veoma uporno ukazivati na onoga ko poništava vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.

Željko Komšić, 12.05.2019.

Milorad Dodik ubrzo je odgovorio da poziva Komšića da “održi riječ” i prijavi ga “za izazivanje pobune”.

Podsjećamo, svojevremeno u svojstvu člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić je 2009. godine reagovao na izjave Milorada Dodika koji je u svojstvu tadašnjeg premijera Republike Srpske pozvao pripadnike Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti da se vrate, odnosno da ne idu na vojnu vježbu NATO-a u Gruziju.

S obzirom da postoje odgovarajuće odluke i naređenja, propisani Ustavom i zakonima od strane nadležnih državnih organa (Predsjedništva BiH, ministra odbrane, načelnika Zajedničkog štaba OS BiH) o upućivanju manje jedinice Oružanih snaga BiH na pomenutu vježbu, Komšić je uputio zahtjev državnom tužiocu BiH da pokrene krivični postupak protiv Dodika zbog podstrekavanja na izvršenje krivičnog djela (čl.30 KZ BiH), a u vezi sa članom 246 a, stav 1, KZ BiH koji se odnosi na neizvršenje i odbijanje izvršenja naređenja. Milorad Dodik je ovakvim stavom i izjavom, a imajući u vidu funkciju koju obnaša, ugrozio dalji put BiH u NATO savez, istovremeno prekršio i odluke nadležnih državnih organa – Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH, te doveo u pitanje i strateško opredjeljenje BiH ka punopravnom članstvu u NATO savez.

Ured člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, 07.05.2009.

Shodno navedenom, Željko Komšić za svoju tvrdnju da je prije 10 godina zbog izjava vezanih za OS BiH, protiv Dodika podnio krivičnu prijavu od Istinomjera dobija ocjenu istina, te ćemo pratiti i da li će Komšić ponovo podnijeti krivičnu prijavu protiv Dodika.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!