Analize

Presuda “Kovačević protiv BiH” i prioriteti za EU integracije obilježili sedmicu na Istinomjeru

Sedmicu na prelazu između augusta i septembra na Istinomjeru su obilježile neistinite tvrdnje i neispunjena obećanja, a glavni akteri/ke bili su Sanja Vulić, Redžo Lemezan, Denis Zvizdić i Radovan Kovačević.

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSPBiH) Sanja Vulić (SNSD) komentarisala je optužbe iznijete protiv ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca (SNSD) o njegovom nasilničkom ponašanju, navodeći da protiv Košarca nisu podnesene prijave nadležnim institucijama. Sanja Stanković, bivša supruga ministra Košarca, predočila je Isitnomjeru fotografije dokumenata koji svjedoče da je protiv Košarca podnijela krivičnu prijavu za nasilje i poduzela niz drugih pravnih koraka, zbog čega je tvrdnja Sanje Vulić ocijenjena neistinitom.

Ministarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo demantovale je navode zastupnika u Skupštini KS Redže Lemezana da je predmet Bosanski jezik i književnost preimenovan u “Izražavanje i stvaralaštvo” od 1. do 3. razreda u osnovnim školama u ovom kantonu, nakon čega je izjava Lemezana ocijenjena neistinitom.

Istu ocjenu dobila je i tvrdnja Radovana Kovačevića, delegata u Domu naroda PSBiH, koji je ustanovio da je Republika Srpska država, te da posjeduje svoje granice. Kako je Istinomjer i ranije pisao, u skladu sa Dejtonskim sprazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine, Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine, a u kontekstu razgraničenja dva entiteta koristi se termin “granična crta između entiteta”.

Nakon usvajanja jednog broja zakona koji se nalaze među osam prioriteta iz 14 ključnih prioriteta objavljenih u Mišljenju Evropske komisije, obećanje člana Kolegija Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića da će BiH do kraja augusta ove godine u potpunosti ispuniti navedenih osam prioriteta ocijenjeno je kao djelimično ispunjeno.

U analizi “Hoće li eventualno neprovođenje presude “Kovačević protiv BiH” dobiti epilog pred pravosuđem BiH?” podsjetili smo borbu građanki i građana BiH za otklanjanje diskriminatorskih odredbi iz ustavno-pravne legislative, odnosno nizu presuda Evropskog sud za ljudska prava koje su do danas u najvećoj mjeri ignorisane upravo od onih čija je obaveza da ih odmah provedu.

Zaključno sa prošlom sedmicom Isitnomjer prati i tri nove najave, i to ministra prometa, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona Pere Radića o saniranju dionica pet regionalnih cesta na području Grada Orašja i općina Odžak i Domaljevac-Šamac, gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića pokretanju izgradnje spomenika banu Kulinu i kralju Tvrtku I u Banjaluci, te predsjednika HDZ 1990 Ilije Cvitanovića o realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!