Neistina

Predmet Bosanski jezik i književnost nije preimenovan u “Izražavanje i stvaralaštvo”

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Redžo Lemezan oglasio se na svom Facebook profilu 28. augusta 2023. godine s objavom u kojoj je naveo da je “užasnut viješću da u osnovnom obrazovanju od 1. do 3. razreda u Kantonu Sarajevo predmet “Bosanski jezik i književnost” je preimenovan u “Izražavanje i stvaralaštvo””.

Izvor: Općina Ilidža

Lemezan je u objavi zatražio od Ministarstva odgoja i obrazovanja KS informaciju “koje su to analize, studije dovele do ove odluke”:

Temelj identiteta jednog naroda je njegov jezik. Užasnut sam viješću da u osnovnom obrazovanju od 1. do 3. razreda u Kantonu Sarajevo predmet “Bosanski jezik i književnost” je preimenovan u “izražavanje i stvaralaštvo”. Kao zastupnik tražim od resornog ministarstva potpunu informaciju, koje su to analize, studije dovele do ove odluke? Šta će nam se desiti ukoliko nas djeca iz 4. razreda budu pitala šta je to bosanski jezik? S obzirom da su ovi potezi nagli i očito nemaju kompletnu podršku javnosti, a saopćeni su tek nekoliko dana pred početak školske godine, dobro bi bilo da ministarstvo osnovnog obrazovanja KS povuče odluku te uradi njeno preispitivanje. Također, Skupština KS nije učestvovala u raspravi i donošenju oko ove odluke i potpunu odgovornost preuzima resorno ministastvo. I još jedno pitanje svima nama, da li je uredu da u knjižici-svjedočanstvu djetetu 3. razreda gdje je pisala ocjena iz Bosanskog jezika piše ocjena iz Izražavanja i stvaralaštva, dok ocjena iz Engleskog jezika ostaje ocjena iz Engleskog jezika. Ukoliko od ovoga što sam naveo, nije tačno unaprijed izvinjenje resornom ministarstvu, međutim javnost očekuje odgovore.

Redžo Lemezan, 28.8.2023.

Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS donijelo je 17.8.2023. godine Odluku o donošenju nastavnog plana i programa za osnovnu školu. Prema članu 3. ove odluke, nastavni plan i program sa definisanim ishodima učenja odnosno mjerljivim pokazateljima znanja za prvi, drugi i treći razred osnovne škole ostvaruje se na osnovu nastavnog plana prema odgojno-obrazovnim područjima u kojima su nastavni predmeti grupisani.

U prvom, drugom i trećem razredu osnovne škole odgojno-obrazovna područja su:

  • a) Priroda i nauka oko nas (Matematika, Moja okolina, Informatika)
  • b) Izražavanje i stvaralaštvo (Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost, Engleski jezik, Društvo/Kutura/Religija i Vjeronauka)
  • c) Aktivnost i stvaralaštvo (Likovna kultura, Muzička kultura i Tjelesni i zdravstveni odgoj)

U tabelarnom prikazu Nastavnog plana devetogodišnje osnovne škole, dostupnom na trećoj stranici pomenute odluke, pod rednim brojem 1 (Bosanski/Hrvatski/Srpski jezik i književnost) u prva tri razreda nije uvršten nijedan čas iz ovih predmeta, dok su oni uvršteni pod rednim brojem 7 (Izražavanje i stvaralaštvo). Na upit Istinomjera, iz Ministarstva odgoja i obrazovanja KS pojasnili su da je raspored predmeta takav jer nastavni predmet Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost predaju nastavnici razredne nastave, kao i nastavne predmete koji su grupisani u druga dva odgojno-obrazovna područja (“Priroda i nauka oko nas” i “Aktivnost i stvaralaštvo”), dok nastavne predmete Engleski jezik i Vjeronauku predaju nastavnici engleskog jezika i vjeronauke.

Kako su naveli iz Ministarstva, ovakav način grupisanja predmeta ne utiče na naziv nijednog nastavnog predmeta, a tabela se direktno odnosi na fond sati u Nastavnom planu i programu sa definisanim ishodima učenja na osnovu kojeg se određuje nastavna norma nastavnika u osnovnim školama.

U obrazloženju Odluke o donošenju nastavnog plana i programa za osnovnu školu navedeno je da nastavnici/e razredne nastave koji/e predaju u prvom, drugom i trećem razredu osnovne škole imaju autonomiju i mogu organizovati fleksibilno trajanje nastavnog časa unutar zadanog dnevnog vremenskog okvira kako bi ostvarili očekivane ishode učenja za taj razred, te da se “nastava realizira po odgojno-obrazovnim područjima unutar kojih su raspoređeni predmeti”.

Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS objavilo je 29.9.2023. godine saopćenje za medije u kojem su istakli da je ministrica Naida Hota-Muminović u proteklom periodu komunicirala sa javnošću izmjene i dopune akata, a posebno nastavnih planova i programa, te da u ovom saopćenju “još jednom se naglašava da navedene izmjene ni na koji način ni u jednom dijelu ne predviđaju ukidanje ili preimenovanje predmeta, niti smanjenja sedmičnog fonda časova po predmetima”.

Predmeti će se, ističu iz Ministarstva, navoditi u pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji, a posebno u javnim ispravama (uvjerenjima o uspjehu) na isti način kako je to i do sada bio slučaj.

Iako je već u više navrata ponovljeno, koristimo i ovu priliku da učenicima, roditeljima, nastavnicima i cjelokupnoj javnosti jasno poručimo da se predmet Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost ni na koji način ne ukida niti se na bilo koji način umanjuje značaj ovog predmeta. Učenici će imati predmet i biti ocjenjivani iz Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti, te će u uvjerenjima o uspjehu (popularno nazvanim đačkim knjižicama) i svjedočanstvima biti jasno vidljiv ovaj predmet.

Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS, 29.8.2023.

Dodali su i kako grupisanje predmeta u nastavna područja u prva tri razreda osnovne škole ima značaj za prosvjetne radnike koji će prilikom realizacije odgojno-obrazovnog procesa nastavne sadržaje povezivati u tematske cjeline, te da se, kako je prikazano u shemi ispod, osim povezivanja među predmetima u istom nastavnom području, ostvaruje i povezanost među samim područjima, čime se postiže “cjelovit uvid u teme koje se obrađuju i omogućava se sistematično ostvarivanje ishoda učenja kojima se postiže razvoj kompetencija učenika”.

Izvor: Vlada KS

Budući da predmet Bosanski jezik i književnost u osnovnom obrazovanju od 1. do 3. razreda u KS nije preimenovan u “Izražavanje i stvaralaštvo”, kako je naveo Redžo Lemezan, Istinomjer njegovu tvrdnju ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!